Stanislav Hrabě
13. října 2009 • 11:20

Kouč San Marina: Budeme se snažit. Jako vždycky

Vstoupit do diskuse
4
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to bláznivá situace. Český fotbal se snaží uvěřit v sanmarinský zázrak. Parta amatérů má ve středu vzít alespoň bod Slovinsku a vzkřísit naděje Haškova týmu na postup do baráže o světový šampionát v JAR.



„Budeme se snažit, to vám slibuji. Chceme se předvést. Vždyť máme poslední možnost získat v této kvalifikaci alespoň bod," vzkazuje do Česka Giampaolo Mazza, trenér San Marina.

Pro Sport v pondělí hovořil exkluzivně během polední přestávky. Pracuje totiž jako učitel tělocviku.

Čtěte více:
Analýza: Může za to Rada. A ti, co ho zvolili »
Šance na postup? Čtyři procenta »

A jak vidí šance svého týmu? „Naše motivace je obrovská, ostatně jako vždycky. Ale Slovinci jsou o mnoho silnější..." dodává.

Trenér San Marina - Gianpaolo Mazza Trenér San Marina - Gianpaolo MazzaFoto Pavel Mazáč (Sport)


Příliš se však tímto úkolem netrápí. Jeho svěřenci nezískali dosud ani bod, když neuspějí ani v posledním duelu, určitě je nikdo na pranýř nepostaví. Leda otupělí čeští příznivci.

Žádost o rozhovor s trenérem reprezentace šel ofi ciální cestou na fotbalový svaz San Marina. „Pan Mazza není tady, je v práci," zněla odpověď sekretářky, která poukázala na jeho civilní zaměstnání učitele tělocviku.

Na zazvonění mobilního telefonu reagoval velice vstřícně. „Prosím, ptejte se," nenašel jediný důvod odmítnout kontakt z České republiky.

Jistě víte, jak se vyvinula situace ve třetí skupině, v níž může San Marino, které je jinak poslední bez bodu, sehrát zásadní roli. Je pro vás hodně zamotaná?
„Nerozumím otázce, promiňte. Jaká třetí skupina?"

To je skupina evropské zóny v kvalifi kaci o postup na mistrovství světa 2010 v Jihoafrické republice, v níž hrajete...
„Aha, tak to je třetí skupina? Já ji beru ne podle čísla, ale podle soupeřů. Tak dobře. Vím, že náš zápas je důležitý především pro Slovinsko, protože po vítězství na Slovensku potřebuje vyhrát i nad námi, aby se dostalo přímo na šampionát. Pro něj to bude tedy zajímavý zápas, do něhož půjde s maximálním nasazením s cílem uspět."

Ale nám jde o pozici českého týmu. Když Slovinsko nevyhraje, může se Česko posunout na druhé místo a do baráže. Je San Marino schopné se Slovinskem neprohrát?
„Jasně že se budeme snažit o co nejlepší výsledek, to vám slibuju. Jako v každém mezistátním střetnutí. Ale bude to hodně těžké. Slovinsko je o mnoho silnější než San Marino. Má vyspělejší mužstvo, zkušenější hráče, kteří jsou profesionálové a vystupují v silných soutěžích západní Evropy. Nemá sice cenu opakovat, že se v utkání může stát ledacos, ale Slovinsko je skutečně o mnoho silnější. A vidina přímé účasti ho bude ještě posilovat."

S koučem San Marina Giampaolem Mazzou (vpravo) si něco vysvětloval Marek Jankulovski S koučem San Marina Giampaolem Mazzou (vpravo) si něco vysvětloval Marek JankulovskiFoto Jaroslav Legner (Sport)

Jaká bude vaše motivace na toto utkání?
„Obrovská, jako vždycky. Je to poslední zápas v této skupině, v níž jsme bohužel nezískali ani bod, je to poslední příležitost něčeho dosáhnout. A hlavně hrajeme doma, chceme potěšit diváky, takže nemusíme žádnou zvláštní motivaci ani hledat. Naši hráči jsou sice amatéři, ale také velcí vlastenci, kteří se jen tak nevzdávají. Vzpomínám na poctivý výkon, který podali proti vaší reprezentaci, když prohráli 0:3. A s jinými soupeři jsme dosáhli ještě lepší skóre. Bohužel ale všechno prohráli. Bylo by krásné tuto nepříznivou sérii už přerušit."

Cítíte velký tlak na výsledek?
„Jak už jsem říkal, hrajeme doma, chceme se předvést. To je přání především fanoušků, které nechceme zklamat. Na druhé straně nemáme ambice jako jiní účastníci skupiny, o postupu jsme nikdy nemluvili. Rádi se účastníme všech kvalifi kací, ať už na EURO nebo mistrovství světa, protože se střetneme s různými týmy."

Jaká to je pozice být rozhodujícím závažím v souboji mocnějších?
„My to tak úplně nebereme. To, že u nás Slovinsko končí, je jenom dílem osudu. Mohl přijet někdo jiný nebo mohlo být už také o všem předem rozhodnuto. Osobně si nemyslím, že Slovensko vyhraje v Polsku, takže Slovinci se chystají u nás slavit postup. Nechceme jim to ulehčit, ale víme, jaká je jejich síla."

Komu byste z naší skupiny osobně přál postup?
„Myslím si, že skupina byla velmi vyrovnaná. Neměla jasného favorita, i když byla Česká republika nasazená z prvního koše. Zpočátku se mi zdálo, že navrch budou mít Poláci, ale nakonec nemají žádnou šanci. Takový je ovšem fotbal. Vy, tedy Česká republika, jste zbytečně ztratili body, které jste mohli získat. A teď vám zbývá jen snít o druhém místě a baráži, která také může dopadnout špatně. A ještě horší je to pro Slováky, ti už věřili, že jsou na šampionátu. Nemohu říci, že bych někomu něco přál, souboj o postup se odehrával mimo nás."

Hráči San Marina - na snímku Simone Bacciocchi (vlevo) a Matteo Andreini - umí hrát pěkně tvrdě. Na domácí půdě to pocítil i Milan Baroš Hráči San Marina - na snímku Simone Bacciocchi (vlevo) a Matteo Andreini - umí hrát pěkně tvrdě. Na domácí půdě to pocítil i Milan BarošFoto Michal Beránek (Sport)

Mluvil jste o této zamotané situaci se svými hráči?
„Podle mého dobře vědí, jak se situace vyvinula, výsledky sledovali. Mají ale pořád jen jediný zájem podat co nejlepší výkon, protože hrají doma a kvalifi kace už končí. Známé prostředí je posiluje."

Utkání řídí maďarští rozhodčí. Budou v něm podle vás hrát významnou roli?
„Asi by byli důležití, kdyby to byli rozhodčí z České republiky. Pak by mohli mít docela podstatnou roli. Ale vážně, o maďarských sudích takto nepřemýšlím. Mohou sice svými chybnými verdikty ovlivnit utkání, ovšem když byli nominováni, ještě nikdo nevěděl, zda střetnutí bude mít vůbec nějaký význam pro postupující."

Víte, že český pivovar Bernard slíbil osmdesát litrů piva každému vašemu hráči, když se Slovinskem neprohrajete?
(smích) „Kolik je toho, osmdesát litrů? To by snad stačilo pro všechny obyvatele San Marina na celý rok. Moc českému pivovaru děkujeme za tuto nabídku, nevím, jestli ji dokážeme využít. Remíza s tak vyspělým protivníkem je hodně těžký úkol, zatím se nám to v této kvalifi kaci ani jednou nepodařilo. Takže by možná stačilo, kdyby slíbil jeden litr."

 

Vstoupit do diskuse
4

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud