19. listopadu 2009 • 17:00

Francie slaví neprávem, Irové chtějí nový zápas

Autor: ČTK, spo
Vstoupit do diskuse
7
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Francouzi na poslední chvíli proklouzli na mistrovství světa, ale situace, která jim otevřela dveře do Jihoafrické republiky, bude ještě dlouho předmětem bouřlivých diskusí. Irové navíc kvůli ruce Thiery Henryho před rozhodujícím gólem požadují opakování zápasu.



Ještě sedmnáct minut před koncem prodloužení Irové vedli 1:0, když gólové manko ze sobotního zápasu v Dublinu smazal jejich kapitán Robbie Keane.

Obránce Williams Gallas vyrovnal a posunul tak svůj tým na šampionát, ale televizní záznam ukázal, že gól by nepadl, kdyby Henry nezastavil míč rukou.



Nejlepší střelec francouzského týmu se ho dotkl pravděpodobně hned dvakrát a po utkání to nezapíral.

"Upřímně řečeno byla to ruka. Ale já nejsem rozhodčí. Já jsem to zahrál a on to dovolil. To je otázka pro něj," odkázal Henry novináře na švédského sudího Martina Hanssona.

Čtěte také:
Slovinci postoupili přes Rusko »

"Já jsem ruku nepostřehl, bylo to daleko. Jediné, co vím, je, že sudí branku uznal. A teď mě nechte, ať se mohu radovat z postupu," odbyl dotaz na spornou branku trenér Francie Raymond Domenech.

Sporný okamžik se stal středem pozornosti médií a vyvolal srovnání s pověstnou "Boží rukou", jíž Argentinec Diego Maradona na mistrovství světa v roce 1986 v Mexiku vyřadil Angličany.

Thierry Henry si pomohl rukou a přihrál na rozhodující gól.
Thierry Henry si pomohl rukou a přihrál na rozhodující gól.

Irové se cítí být poškozeni a po světové federaci FIFA žádají opakování zápasu.

Irský ministr spravedlnosti Dermot Ahern ještě před žádostí svazu o opakování duelu národní fotbalovou federaci vyzval, aby podala u FIFA proti výsledku oficiální protest.

"Pokud výsledek zůstane, podpoří to názor, že když budete podvádět, tak vyhrajete," uvedl ministr Ahern.

Irové připomněli, že v kvalifikaci předchozího MS 2006 se kvůli chybě rozhodčího opakoval duel Uzbekistánu s Bahrajnem. Trenér irského týmu Giovanni Trapattoni však nevěří, že FIFA nyní sáhne k podobnému kroku.

"Vím, že je to nemožné. Když rozhodčí zapíská, tak to pro mne končí," prohlásil italský kouč.

"Jasně jsme to viděli. Henry ten míč málem chytil a skoro ho donesl do branky," řekl Robbie Keane.

A navíc obvinil předsedu FIFA Seppa Blattera a francouzského předsedu UEFA Michela Platiniho, že chtějí mít na mistrovství světa raději Francii než Irsko.

"Teď spokojeně tleskají. Platini tady sedí na mobilu a píše si s Blatterem. Oba jsou nadšení z výsledku, že Francie postoupila," citovala irského kapitána agentura AP.

Irové se zlobili na představitele FIFA už dlouho před středečním zápasem. Vyčítali jim, že na poslední chvíli rozhodli o tom, že pro losování budou týmy rozděleny na nasazené a nenasazené.

Tím vzali Irům šanci, že dostanou některého z relativně slabších soupeřů. Los jim pak přidělil Francii, považovanou za nejsilnější z osmi týmů, které hrály baráž.

Co dále řekli Irové?

Richard Dunne:
„Ta ruka je do očí bijící. Pro rozhodčího to nebylo těžké rozhodnutí.“

Kevin Doyle:
„Je to odporné. Jsem si jistý, že ani Henry nečekal, že mu to projde. Byla to jasná ruka! Cítíme se podvedení.“

Sean St. Ledger:
„Rozhodčí nám ukradl naše sny. Už od dětství jsem si přál zahrát si na mistrovství světa. A teď tam nebudu kvůli tomuhle.“

Giovanni Trapattoni, trenér:
„Celá Evropa viděla, co se stalo. Jsem si jistý, že kdyby se sudí Henryho zeptal, musel by se bez váhání přiznat.“

Vstoupit do diskuse
7

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud