20. listopadu 2009 • 12:09

Le Figaro: Henryho ruka je státní záležitostí

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO – Ruka Thierryho Henryho, která ve středeční odvetě baráže o postup na mistrovství světa mezi Francií a Irskem předcházela rozhodujícímu gólu domácích fotbalistů, se už stala státní záležitostí.



A to do té míry, že irský premiér Brian Cowen s podporou celého národa požaduje, aby se utkání opakovalo, napsal francouzský deník Le Figaro. FIFA však dnes irskou žádost zamítla a potvrdila konečný výsledek 1:1.

Cowenova výzva údajně zazněla v rozhovoru s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym na čtvrtečním summitu Evropské unie v Bruselu. Sarkozy pak před novináři řekl, že až tak hyperaktivním prezidentem být nechce, aby se ještě míchal do záležitosti mezinárodní fotbalové federace.



Podle deníku má záležitost větší význam než jen na úrovni komerčních zájmů. "Hraje se tu o čest. A o hrdost," podotýká ve svém komentáři. "Je málo pravděpodobné, že irská žádost bude korunována úspěchem. Francouzské podvádění tu bylo, jeho původce to přiznal, rozhodčí to ale neviděl. Nebyl viděn, nebyl chycen při činu, taková jsou mezinárodní pravidla," pokračuje Le Figaro.

Pak se mohl společně se svým parťákem z útoku Nicolasem Anelkou radovat z postupu na světový šampionát.Foto ČTK/AP

Podle autora ovšem nikdo ve Francii není s takovým vítězstvím spokojen. Hráči obdivovaní miliony kluků by totiž měli sloužit jako příklad, ale není tomu tak. "Tato krádež, postup na základě loupeže, toto samotné porušení sportovního ducha nás nutí sklopit hlavu, skoro se za to stydět. Jestliže hrdost Irů byla zesměšněna, ta naše byla raněna," soudí list.

Jestliže Zidanova hlavička do hrudi italského obránce Materazziho z finále MS 2006 byla mnohými omlouvána, Henryho kalkul je naprosto odsouzeníhodný. "Nikdo, ani mezi nejvášnivějšími zastánci kulatého míče, se neodvažuje s ním souhlasit. Aspoň že tak," podotýká Le Figaro a dodává, že navíc není jisté, zda by při opakovaném utkání Henry nehrál rukou znovu.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud