Jiří Fejgl
6. června 2010 • 04:00

Míč pro MS: Nejlepší i nejhorší. Podle toho, kdo platí

Autor: Jiří Fejgl
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Samá NEJ létají na adresu míče zvaného Jabulani, rozporuplné koule, s kterou se bude hrát za necelé dva týdny mistrovství světa ve fotbale. Pro jednu skupinu hráčů je NEJlepší, pro druhou NEJhorší. Jak se mohou názory na jeden míč tak lišit? Odpověď je prostá: Jde o kšeft…



Velebí ho superhvězdy. Michael Ballack, Petr Čech, Pavel Nedvěd, Kaká, Frank Lampard.

„Jde krásně od nohy. Pozitivně ovlivní tempo hry. Skvěle se ovládá. Pochvaloval si ho i můj syn, když jsme si kopali na zahradě,“ pronesl Nedvěd. „Dělá přesně to, co chcete,“ přidal se Ballack. Podobně mluvily i další výše zmíněné persony světového fotbalu.

Nedivte se jim! I kdyby byl Jabulani horší než pouťový balonek, jim se chvála vypuštěná z úst vyplatí. Všichni tito borci mají lukrativní smlouvy s firmou Adidas, s tradičním výrobcem míčů pro velké turnaje…

Gólmanu Čechovi by měl pětiletý kontrakt přinést 17,5 milionu liber, tedy více než půl miliardy korun. A například Němec Ballack patří ještě do vyšší kategorie – do skupiny s Davidem Beckhamem či Zinedinem Zidanem.

Kapitáni Polska a Slovenska po zápase: Lewandowski (vlevo) a Petr Čech Kapitáni Polska a Slovenska po zápase: Lewandowski (vlevo) a Petr ČechFoto Jaroslav Legner (Sport)

Nyní přejděme na druhou stranu barikády, do souboru hvězd, jimž se Jabulani ani trochu nezamlouvá.

„Je smutné, že se takový turnaj bude hrát s takovým míčem,“ řekl španělský brankář Iker Casillas, muž, který má na rukavicích i kopačkách logo firmy Reebok.

Přidal se k němu i další gólman, vítěz Ligy mistrů s Interem Milán Julio Cezar. „Je hrozný, strašlivý,“ nebral si servítky. „Je jako míč, který koupíte někde v supermarketu.“ Ani tenhle Brazilec nemá blízko k Adidasu. Chytá v rukavicích Reusch a botách Asics.

Pavel Nedvěd si míč Jabulani pochvaluje Pavel Nedvěd si míč Jabulani pochvalujeFoto Pavel Mazáč (Sport)

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud