11. června 2010 • 18:02

Úvod MS přinesl drama: JAR - Mexiko 1:1

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
Roboti místo trávníkářů? V bundeslize už tréninková hřiště sečou i automaticky
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Jedenáct minut dělilo fotbalisty Jihoafrické republiky od výhry v úvodním utkání na domácím mistrovství světa nad Mexikem, které nakonec v Johannesburgu vydřelo remízu 1:1. Výběr JAR byl sice dlouho horší než soupeř, ale v 55. minutě záložník Tshabalala úvodním gólem mistrovství rozpoutal euforii v celé zemi.



Jihoafričané se už málem radovali ze své historicky druhé výhry na šampionátu, ale jedenáct minut před koncem barcelonský Rafael Márquez zařídil pro Mexiko alespoň nerozhodný výsledek a utnul domácí oslavy.

Domácí sice dnes prodloužili sérii svojí neporazitelnosti už na třináct utkání, ale remíza je mohla mrzet. I když za první poločas by si vyhrát nezasloužili: Mexičané měli chvílemi až drtivou převahu a jenom dokazovali, že jejich výhra v nedávné generálce s úřadujícími mistry světa Italy nebyla vůbec náhodná.

Úvodní gól šampionátu dal Tshabalala.Foto ČTK


V tu chvíli se zdálo, že se schyluje k historicky první porážce domácího celku v zahajovacím utkání MS, což se ještě nikdy nestalo. Středoameričané si díky nápadité hře plné pohybu místy vytvářeli až drtivou převahu a v úvodním dějství si vytvořili čtyři jasné šance. V té největší se blýskl gólman JAR Khune, když na něm ztroskotal osamocený Franco.



Domácím ve druhé půli pomohl tah jejich zkušeného trenéra Carlose Alberta Parreiry. Trenér brazilských mistrů světa z roku 1994 se dnes zapsal do historie tím, že se jako první trenér objevil už na šestém mistrovství. O přestávce udělal změnu na levé straně jihoafrické obrany, odkud Mexiko na začátku vedlo nebezpečné brejky.

Oslavný taneček domácích fotbalistů.Foto ČTK


Jihoafričané ožili, začali lépe držet míč a po deseti minutách záložník Tshabalala po rychlém brejku trefil šibenici a stal se první střelcem šampionátu.

Domácí, kteří toužili navázat na svou zatím jedinou výhru z MS před osmi lety, měli při náporu Mexika hodně místa i na brejky a po pojišťovací brance volala i akce Modiseho. Mexiko však kritické chvíle přestálo a dokázalo zúročit zkušenosti nabrané na předchozích pěti šampionátech, na nichž pokaždé postoupilo ze skupiny.

Mexiko vyrovnává stav utkání proti JAR.Foto ČTK


V 79. minutě domácí obrana předvedla další minelu, po centru z levé strany zůstali tři Mexičané osamocení před brankou a ani výtečný brankář Khune neměl nárok proti střele Márqueze. V závěru, kdy se zdálo, že oběma týmům stačí remíza, si domácí připravili ještě jeden protiúder. Mphela v poslední minutě přešel přes pomalého stopera Rodrígueze a ještě dlouho jej bude mrzet, že jeho střela jen rozezvučela tyč.

Jihoafrická republika - Mexiko 1:1 (0:0)

Branky: 55. Tshabalala - 79. Márquez. Rozhodčí: Irmatov - Ilijasov (oba Uzb.), Kočkarov (Kyrg.). ŽK: Dikgacoi, Masilela - Juárez, Torrado. Diváci: 84.490.

Sestavy:

JAR: Khune - Gaxa, Mokoena, Khumalo, Thwala (46. Masilela) - Tshabalala, Dikgacoi, Letsholonyane, Modise - Pienaar (83. Parker) - Mphela. Trenér: Parreira.

Mexiko: Pérez - Aguilar (55. Guardado), Osorio, Rodríguez, Salcido - Juárez, Márquez, Torrado - Giovani, Vela (69. Blanco), Franco (73. Hernández). Trenér: Aguirre.

OHLASY PO UTKÁNÍ
Trenér Jihoafričanů Carlos Alberto Parreira nad remízou příliš netruchlil, byť domácí od výhry nedělilo příliš mnoho času. "Myslím, že remíza je spravedlivá. Hráče jsem pochválil. Možná jsme mohli vyhrát, ale je to férový výsledek," prohlásil Parreira, který se dnes jako trenér objevil už na šestém šampionátu, čímž se postaral o nový rekord.

Podle Parreiry domácí tým možná ovlivnila nervozita z všeobecného očekávání. "Ale teď jsme, myslím, ledy už prolomili. Mělo by to z naší strany být jen lepší, v dalším utkání věřím ve vítězství nad Uruguayí," prohlásil Parreira.

Kapitán domácího výběru Aaron Mokoena tvrdil, že Jihoafričané předvedli dobrý týmový výkon. "Celkově jsme hráli dobře. A inkasovaný gól? Nebudeme na sebe ukazovat prsty," připomněl Mokoena situaci ze 79. minuty, kdy Mexičané vyrovnali po hrubce v obraně domácích, kteří nechali tři hostující hráče volné před svojí brankou, a Márquez lehce skóroval.

Domácím hrdinou mohl být záložník Siphiwe Tshabalala. V 55. minutě po rychlé akci levačkou vymetl šibenici, ale ani jeho trefa domácím k triumfu nestačila. "Ale aspoň jsme načerpali dost sebevědomí před dalšími zápasy," uvedl Tshabalala, kterému už nikdo neodpáře, že se stal prvním střelcem šampionátu.

Mexičané také remízu brali, zvlášť proto, že ji zachránili až jedenáct minut před koncem. "Gól domácích zápas hodně změnil. Neřekl bych, že jsme po něm byli nervózní, ale trochu jsme znejistěli. Chtěli jsme změnit hru, dokázali vyrovnat, ale na víc to nestačilo. Soupeře musíme také pochválit," řekl trenér Javier Aguirre.


Úvodní gól šampionátu dal Tshabalala.
Úvodní gól šampionátu dal Tshabalala.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud