15. června 2010 • 17:48

Messi, Rooney, Ronaldo... Jak vypadali jako kluci?

Autor: INT, val
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
SESTŘIH: Brighton - Manchester City 0:4. Titul je blíž, zářil Foden
VŠECHNA VIDEA ZDE

Největší esa fotbalového šampionátu – to jsou Rooney, Kaká, Drogba, Ronaldo a samozřejmě fotbalový Mozart Lionel Messi! Všech pět borců kdysi snilo tom, že obléknou reprezentační dres a dovedou své země na nejvyšší vrchol, k titulu mistrů světa. Jak vypadaly tyhle nejopěvovanější superhvězdy jako malí kluci?



Lionel Messi

Lionel Messi v 11 letech trpěl růstovými potížemi a potřeboval drahou hormonální léčbu... Peníze na ní však nebyly a chvíli to vypadalo, že jeho kariéra skončí předčasně. Nakonec se našel klub, který za mladého fotbalistu 4 roky léčbu platil. Vyplatilo se...Foto EPA, ČTK,

Fotbalový kouzelník, ikona španělského velkoklubu Barcelona, největší hvězda probíhajícího šampionátu a zřejmě nejlepší fotbalista současnosti. A pokud se naplní očekávání, tak zřejmě i nejlepší fotbalista historie. Představme si hráče z jiné planety.

Když tenhle fotbalový trpaslík (169 centimetrů) poprvé kopnul do balónu, lidé ze špinavého předměstí argentinského Rosaria měli okamžitě jasno - tenhle kluk má talent a jednou z něj bude velký fotbalista. Nemýlili se!

Přitom Messi byl malý, tichý a stydlivý. Když ho babička ve čtyřech letech poslala na hřiště, sedl si a hrál si raději s kamínky. Pokud se však k němu dostal míč, zpracoval ho a ze spoluhráčů si udělal figurky. Jeho dribling s balónem byl neskutečný.

„Každý proti němu chtěl hrát, aby ho zastavil, ale on byl jako geniální malíř, který si v hlavě namaluje obrázek a pak jej prostě ztvární na hřišti. S tím darem se už narodil, to se nedá naučit,“ vypráví jeho první trenér Oscar Lopéz.

A kde se v něm brala ta neuvěřitelná síla a energie? Fotbal prostě miloval! Neustále do něčeho kopal... ve škole, doma, na cestách. Bez fotbalu jednoduše nedokázal žít. Každou sezonu navíc dával přes sto branek. Ne nadarmo se mu říkalo stroj na branky!

Wayne Rooney

Wayne Rooney jde do každého souboje hlava nehlava. Nedivte se, než poprvé obul kopačky, tak se proháněl v boxerském ringu. Jeho otec byl amatérský boxer a přál si, aby syn šel v jeho šlépějích....Foto EPA, ČTK,

Dovede tenhle rozený střelec Anglii k titulu mistrů světa a zapíše se do historie zlatým písmem? Pokud by se mu to podařilo, stal by se v Anglii nesmrtelným. Celá země totiž spoléhá právě na jeho fotbalové umění.

Jenže po prvním zápase (1:1) s podprůměrnými Američany to s hvězdami nabitým týmem Anglie nevypadá vůbec dobře. Vezme za záchranou brzdu jeden z nejlepších fotbalistů planety Wayne Rooney?

“Jednou modrý, navždy modrý," stálo prý na tričku, které odhalil po vstřelení gólu ve finále juniorské obdoby Anglického poháru. O klubové věrnosti Wayne Rooneyho netřeba pochybovat. Poprvé byl na fotbalovém stadionu jeho oblíbeného klubu Evertonu již v šesti měsících.

Ten klub miloval! Vždyť se povídá, že si ho vybral slavný FC Liverpool, jenže Rooney se na první trénink dostavil v modrém dresu svých oblíbenců. Z angažmá údajně okamžitě sešlo…

Přitom z Rooneyho mohl být místo slavného fotbalisty boxer. Wayne se narodil jako nejstarší ze tří synů profesionálního boxera a kuchařky ze školní jídelny. Zkoušel štěstí v ringu, ale naštěstí včas zahodil boxerské rukavice a dal přednost kopačkám.

Už v dětství byly jeho výkony výjimečné. V posledním ročníku před nástupem do akademie v Evertonu, nastřílel soupeřům úctyhodných 99 branek! V očích lidí se stal jednoznačně nejtalentovanějším fotbalistou a už v patnácti byl povolán do reprezentačního výběru hráčů do 19 let. Nadšení kolem Rooneyho bylo ohromné!

Didier Drogba

Didider Drogba už v pěti letech opustil rodiče a odjel do Francie ke strýčkovi, profesionálnímu fotbalistovi Brestu. Ten z něj udělal místo obránce útočníka, kterým je dodnes. A na hrotu mu to jde parádně...Foto EPA, ČTK,

Narodil se 11. března 1978 v chudém africkém státě Pobřeží slonoviny. I přes nevoli rodičů si ho v pěti letech vzal pod svá křídla strýc Michel Goba, který byl tehdy profesionálním fotbalistou a hrál ve Francii. Malý Didier tak opustil rodinu a nastartoval svou fotbalovou kariéru po boku svého strýce v Evropě.

Po třech letech se sice vrátil zpět domů, jenže v roce 1989 přišla ekonomická krize a jeho rodiče přišli o zaměstnání. Pro syna chtěli jen to nejlepší a tak se nabízela jediná možnost – poslat tehdy jedenáctiletého klučinu zpět do Evropy ke strýčkovi.

Ten hodně cestoval a tak malý Didier zmeškal spousty hodin ve škole a musel opakovat celý ročník. To rozlobilo rodiče natolik, že mu na rok zakázali fotbal! I přesto se tenhle kanonýr prosadil a stal se hvězdou anglické Premiér League. Dosáhne na vrchol i s černým koněm šampionátu, reprezentací Pobřeží Slonoviny?

Kaká

Kaká na rozdíl od jiných fotbalistů nevyrůstal v chudých poměrech. O to více je překvapující, že je silně věřící a velmi rodinný člověk.Foto EPA, ČTK,

Člověk by řekl, že tenhle, pro dívky velmi pohledný chlapík, se narodil s míčem u nohy. To, co dokáže brazilské eso s balónem, je obdivuhodné. Kaká je hvězdou největšího kalibru a navíc je to Brazilec. Jeho šance na úspěch v turnaji jsou tedy obrovské. Podaří se tomuhle technickému špílmachrovi navázat na rok 2002 a získat druhý titul mistra světa?

Už jako dítě snil o tom zahrát si v týmu žlutých kanárků. K tomu, aby si splnil svůj dětský sen, měl na rozdíl od většiny svých spoluhráčů, i velmi dobré podmínky. Matka byla učitelka a otec známý inženýr, o peníze v jejich rodině nebyla nouze.

Za místní žákovský tým začal hrát v osmi letech. Byl vynikající, ale jeho skvěle nastartovanou kariéru málem pohřbil jeden osudový den. Mladý Kaká dováděl u bazénu, ale špatně našlápl a zlomil si šestý obratel. Verdikt lékařů byl šokující – buď ochrne, nebo bude omezen v pohybu!

Díkybohu se prognózy lékařů nenaplnily a talentovaný fotbalista mohl dál pokračovat a výkonnostně stoupat. Tahle nepříjemná událost a správná výchova rodiny z něj udělala silně věřícího a rodinného člověka. Většinu svého času tráví se svojí manželkou a synem Lucou.

Přezdívku Kaká získal od svého mladšího bratra, který nedokázal vyslovit jeho pravé jméno Ricardo Izecson dos Santos Leite.

Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo vzešel z chudých poměrů. Matka byla kuchařka a otec zahradník. Přesto to tenhle portugalský hračička dotáhl až do slavného Realu Madrid.Foto ČTK, EPA

Cristiano Ronaldo, celým jménem dos Santos Aveiro, se narodil ve městě Funchal na ostrově Madeira v Portugalsku. Pro tuto zemi naprosto neobvyklé jméno Ronaldo mu vybrala matka podle amerického prezidenta Ronalda Reagana. Prvním klubem za který Ronaldo nastoupil byla v osmi letech tamní amatérská Andorinha.

A hned zářil! Lidé z fotbalového prostředí z něj byli uchváceni. Svou šikovností převyšoval vrstevníky o několik tříd. Toho si všimnul i jeho kmotr a přetáhl mladého Ronalda do klubu C.D. Nacional.

Ronaldo udivoval svou rychlostí a lidé mu brzy začali říkat Včelička. Ale byl známý nejen jako vynikající mladý hráč, ale také jako uplakánek. Často brečel, když jeho spoluhráči neproměnili nějakou gólovou příležitost.

Už ve dvanácti letech se Ronaldo upsal slavnému portugalskému klubu Sportingu Lisabon. Musel se přestěhovat od rodiny do tréninkové akademie mládeže a to velmi těžce nesl. Plakal a chtěl zpět k rodičům. Zvykl si však a stal se hvězdou mládežnických kategorií. V jedné sezoně si zahrál za výběr do 16 let, 17 let, 18 let, "B" tým i "Áčko". Při své premiéře za Sporting proti Moreirense dal dva góly.

Dokáže Ronaldo prodat své dominantní postavení i na šampionátu v reprezentačním dresu Portugalska? Ve skupině “smrti” s Brazílií, Severní Koreou a Pobřežím Slonoviny bude úspěch týmu záležet především na něm.

David Beckham

David Beckham snil o velkém vítězství na světovém šampionátu. Tenhle sen se mu rozplynul poté, co si poranil achilovku. Na šampionátu je v roli jednoho z asistentů trenéra...Foto EPA, ČTK,

Na zlato z MS už zřejmě nikdy nedosáhne. Tenhle velikán snil o spanilé jízdě Anglie až do finále šampionátu, ale vše se zhroutilo jak domeček z karet. Stačilo nešťastné zranění achilovky a tenhle fenomenální fotbalista si zavřel dveře na akci nejlepších hráčů planety.

Když byl Beckham ještě dítě (viz.foto), tak jeho velkým přáním bylo, stát se velkým fotbalistou a vyhrát s Anglií světový šampionát. I když dosáhl na spousty skvělých úspěchů, tak to druhé už se mu v roli hráče asi nikdy nesplní.

Lionel Messi v 11 letech trpěl růstovými potížemi a potřeboval drahou hormonální léčbu... Peníze na ní však nebyly a chvíli to vypadalo, že jeho kariéra skončí předčasně. Nakonec se našel klub, který za mladého fotbalistu 4 roky léčbu platil. Vyplatilo se...
Lionel Messi v 11 letech trpěl růstovými potížemi a potřeboval drahou hormonální léčbu... Peníze na ní však nebyly a chvíli to vypadalo, že jeho kariéra skončí předčasně. Nakonec se našel klub, který za mladého fotbalistu 4 roky léčbu platil. Vyplatilo se...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud