16. června 2010 • 22:10

Kat Forlán popravil domácí "Bafana Bafana"

Autor: spo, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

První zápas zvedl naděje, po druhém přichází těžké vystřízlivění. Domácí výběr Jižní Afriky podlehl Uruguayi 0:3 a notně si zkomplikoval případný postup ze skupiny. Katem milované "Bafana Bafana" je ostrostřelec Diégo Forlán, který vstřelil dvě branky. Skóre v nastavení pečetil Fereira.



Útočník Atletika Madrid se dvěma góly vyhoupl do čela tabulky střelců šampionátu.



Zabijácký instinkt potvrdil i jeho útočný druh Suárez. Třiadvacetiletý hráč Ajaxu vybojoval penaltu, ze které Forlán zvyšoval na 2:0.

Oba útočníci jasně dokázali, proč patří mezi nejlepší střelce v Evropě. Po trávníku se dlouhé minuty jen plouží, ze sebemenší příležitosti však dokáží udeřit.





Čtvrt hodiny před koncem gólman Khuneve vápně srazil unikajícího Suaréze, verdikt rozhodčího zněl jasně: penalta a červená! Forlán mířil přesně a definitivně pohřbil domácí naděje na obrat utkání.  

Jihoafrický výběr přišel o neporazitelnost po 13 utkáních a hrozí mu, že se stane prvním týmem pořádající země v historii, který nepostoupí ze skupiny.

Na trávníku dlouho hrozila fotbalová nuda jako dosud ve většině utkání šampionátu. Jihoamerický celek sice působil nebezpečněji před soupeřovou brankou, ale domácí výběr zase lépe kombinoval a držel míč na svých kopačkách.

Žlutá karta pro Stevena Pienaara.Foto ČTK


Průběh zápasu výrazně ovlivnila 24. minuta, kdy se konečně prosadil kanonýr Forlán. Spoluhráč Tomáše Ujfalušiho z Atlétika Madrid se sice už předtím dvakrát marně pokoušel překonat soupeřova gólmana z trestného kopu, ale střela ze hry mu vyšla dokonale.

Dvacet metrů od branky se opřel do míče, který s přispěním teče jednoho z obránců nabral výšku a zapadl pod břevno.

Pro Jihoafričany to byl pořádný šok. Dokonce i jekot vuvuzel na chvíli částečně zeslábl, ale za chvíli už Afričané znovu byli na nohou a snažili se o vyrovnání. Jenže hosté byli aktivnější v počtu střel a v podobné hře pokračovali i po pauze, jejich obrana byla neprostupná.

Za tento zákrok byl domácí gólman vyloučen a kopala se penalta.Foto Reu


Čtrnáct minut před koncem domácí sen o výhře a přiblížení osmifinále definitivně skončil: k odraženému míči se dostal Suárez, kterého fauloval gólman Khune a africké neštěstí bylo dokonáno.

Brankář byl vyloučen a Forlán přidal z penalty druhý gól, který domácí poslal do kolen. A hluční fanoušci začali houfně opouštět stadion, svým barvám přestali věřit.

Domácím už ve zbytku utkání chyběly síly i morálka, aby zápas ještě zdramatizovali. Naopak několik protiútoků vítěze do otevřené obrany si říkalo o další gól, v nastaveném čase mohl dokonce uzavřít hattrick Forlán, ale nepovedlo se mu to. V páté minutě nastaveného času ale přece jen přidal třetí gól do domácí sítě Álvaro Pereira.

Domácímu týmu zbyly pouze oči pro pláč. Po nadějné remíze s Mexikem (1:1) přišla studená sprcha. S jedním bodem a skóre 1:4 jsou šance JAR na postup ze skupiny velmi mizivé.

MS ve fotbale - skupina A:

JAR - Uruguay 0:3 (0:1)

Branky: 24. a 80. z pen. Forlán, 90.+5 Á. Pereira. Rozhodčí: Busacca - Arnet, Buragina (všichni Švýc.). ŽK: Dikgacoi, Pienaar. ČK: 76. Khune (všichni JAR). Diváci: 70.000.

JAR: Khune - Gaxa, Masilela, Khumalo, Mokoena - Letsholonyane (57. Moriri), Dikgacoi, Pienaar (79. Josephs), Modise, Tshabalala - Mphela. Trenér: Parreira.
Uruguay: Muslera - Lugano, Godín, Fucile (71. Á. Fernández), Á. Pereira - M. Pereira, Pérez (90.+1 Gargano), Arévalo, Cavani (89. S. Fernández) - Forlán, Suárez. Trenér: Tábarez.



Vyloučený gólman Khune opouští hřiště.
Vyloučený gólman Khune opouští hřiště.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud