Michal Petrák
18. června 2010 • 09:40

Anglii jde o body, ale i o čest proti drzému císaři

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jako by nestačilo, že v prvním zápase proti USA přišli lacino o dva body a teď už musejí zabrat. Angličané budou proti Alžírsku hrát i o čest - po nevýrazném představení v jejich úvodním zápase se do nich opřel kritický „císař“ Franz Beckenbauer.



Ty dva národy se opravdu nemusejí. A v historii byste našli asi milion důvodů, proč tomu tak je. Poslední kapku do moře plivl legendární Franz Beckenbauer. I proti němu budou Angličané hrát, až se dnes večer postaví na Green Point Stadium proti Alžírsku.

Němec, který vyhrál MS jako hráč (1974) i trenér (1990), se totiž opřel do herního stylu, jaký Anglie předváděla ve svém prvním vystoupení v Jižní Africe.



„To, co jsem viděl, mělo málo do činění s fotbalem,“ napsal ve svém sloupku pro jihoafrický deník The Times. „Zdálo se mi, jako by se vrátili do starých časů nakopávaných míčů.

Nejsem si jistý, jestli s tím Capello dokáže něco udělat, podle mě Angličané doplácejí na to, jak málo jich je v Premier League. Je tam víc lepších hráčů z celého světa,“ snažil se najít i důvod.

Beckenbauerova analýza se Angličanů dotkla. Fabio Capello je svou bilancí zatím nejúspěšnějším reprezentačním koučem Albionu v historii a fanoušci si pochvalovali, že pod jeho vedením tým konečně předvádí pěkný fotbal. Jenže proti USA se to jaksi nedařilo.

„Viděli jsme to. A nepřekvapuje nás to, protože víme, proč to řekl. Němci se nás totiž bojí,“ utrousil jeden z Capellových asistentů.



Na druhou stranu, Angličanům zápas proti USA skutečně nevyšel. A to si uvědomují i tamní fotbaloví experti. „Když se podíváte, jak hráli ve svém prvním zápase Němci a jak my, řekli byste, že na tom, co říká, něco je,“ připouští účastník MS 1990 Peter Beardsley. „Jenže tady jde o to dostat se do finále. A ačkoli Německo bylo v jednom zápase vynikající, nemůžete říct, že budou vynikající pořád,“ tvrdí.

Beckenbauer má pravdu, že Angličané v některých pasážích zápasu vypadali bezradně a hledali nejjednodušší cestu k bráně soupeře, tedy dlouhé míče na hlavu Emila Heskeyho. Ostatně, kvůli tomu Capello zoufale málo produktivního útočníka Aston Villy do Afriky bral.

„Hráli jsme tak, jak jsme hráli, protože tlak byl opravdu velký. Nakopávali jsme míče, abychom se dostali dopředu a mohli vyhrát, ale ve druhé půli jsme třeba hráli více po zemi. Drželi jsme míč, vytvářeli si šance...“ hájí svůj tým italský kouč.



„Beckenbauerovy komentáře mě překvapily. Já respektuju jeho týmy, ať si mluví o nich,“ odpálil Němcovy poznámky.

K „císařovu“ útoku se pochopitelně přidal i německý deník Bild, který si po chybě Roberta Greena zase tropil legraci z anglických gólmanů. Navrhl totiž několik možných řešení problému, který mají na Ostrovech s tímto postem dlouhodobě.

Otiskl například koláž prince Charlese s brankářskými rukavicemi na jeho velkých uších, fotografi i Jense Lehmanna s britským pasem či fotbalový míč s obrázkem ženského ňadra, protože „to je něco, co každý Angličan chytne a nepustí“. Pokud však Němci v čele s Beckenbauerem svým pošťuchováním něčeho dosáhli, je to zvýšená motivace pro Angličany.

„Beckenbauera neposloucháme, víme totiž, jak hrajeme. A nakopávané míče to nejsou. Rád bych Němce vyřadil v osmifi nále,“ maluje si Wayne Rooney. „Nezáleží totiž, jak na tomhle turnaji začnete, ale kde skončíte,“ dodává filozofi cky.

„Budeme hrát stylem, který nám vyhovuje. Ať si o něm Beckenbauer myslí, co chce, má právo na svůj názor,“ usmívá se obránce Matthew Upson.
Tak schválně - dokážou Angličané drzého „císaře“ umlčet už dnes proti Alžírsku?

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud