25. června 2010 • 09:45

Anglie vs. Německo: Válka obrů už vypukla!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bitva gigantů začala! Angličané vytáhli před nedělním osmifi -nálovým střetem s Německem těžkou slovní munici. Některé deníky na britských Ostrovech přetiskly názory „nepřítele“ Franze Beckenbauera, ovšem daly jim kontroverzní punc.



Podle všeho úmyslně, aby atmosféru ještě víc vyšponovaly. „Angličané jsou hlupáci,“ uvedl prý bývalý skvělý obránce.

Obsah Beckenbauerova sloupku v německém deníku Bild se včera rychlostí blesku rozletěl do světa. Překlad do angličtiny však pozměnil význam klíčových slov. „Angličané jsou vyhořelí a udělali hloupost, když si nechali utéct první místo ve skupině. Mohli hrát s Ghanou a ne s Německem. Máme k nim respekt, ale rozhodně se jich nebojíme,“ citovaly slavného „císaře“ internetové portály The Sun či BBC.

Císař Franz se zúčastníl tréninkového kempu mladých Jihoafričanů a vyzkoušel si i vuvuzeluFoto Reuters


Problém je v tom, že Beckenbauer mluvil jinak. Ne tak ostře, držel se spíš zpátky. Už jednou si totiž do Anglie rýpnul a sklidil za to na Ostrovech velkou kritiku.

Německý internacionál, který získal titul mistra světa jako hráč i trenér, po prvním duelu Capellova výběru na šampionátu (1:1 s USA) prohlásil, že Albion hraje i pod Italem Capellem starodávným stylem „kopni a běž“. To Rooneyho a spol. pěkně namíchlo. Kdyby měli Beckenbauera po ruce, asi by nectili respekt k legendě. Tentokrát ale rozdmýchali vášně angličtí novináři. Beckenbauer si totiž už dával pozor na jazyk.

„Bohužel přichází tento zápas moc brzy, měl by se hrát až v semifi nále. Bohužel si to Anglie trošku pokazila, když skončila ve skupině až druhá. Ze soupeře musíme mít spíš respekt, nikoliv strach. Naší výhodou by měla být fyzická kondice, soupeř působí unaveně,“ sdělil Beckenbauer v Bildu.

Zní to trošku jinak, co? Pro anglická média ovšem příliš suše. Tak pár slov zaměnila, dala zápasu ještě další náboj. „Očekávání jsou obrovská,“ uvědomoval si německý kapitán Philipp Lahm. „Anglie je rozhodně silnější než Ghana, ale když budeme hrát podobně jako v minulém zápase, opět vyhrajeme,“ nepochyboval jeho spoluhráč Mesut Özil. „Pro mě je to vrchol kariéry,“ vyznal se útočník Cacau.



Německo versus Anglie, to bude nepochybně nejatraktivnější souboj osmifi nále. Jeden z tradičních favoritů a odvěkých rivalů vypadne už v osmifi nále a ochudí turnaj. Oba giganti se na MS a ME potkali už šestkrát, mírně lepší bilanci mají Němci. „Bude to kouzelný zápas,“ těšil se Frank Lampard, hvězda Capellovy party, která málem vypadla ve skupině.

Od podobného průšvihu nebyli daleko ani Němci. „Mistrovství světa začíná teprve teď. Až nyní se hraje k. o. systémem. Jak jste hráli ve skupině, to nikoho nezajímá. Musíme se soustředit na to, že nás dělí čtyři utkání od něčeho velkého,“ představoval si záložník Chelsea, že zvedá nad hlavu pohár pro šampiony.



Na vrchol ale vede daleká cesta, oba týmy mají co vylepšovat. Silnou anglickou generaci pohání vpřed enormní motivace. „Nebezpečný je fakt, že Lampard, Gerrard či Terry mají asi poslední šanci vyhrát mistrovství světa. Celá Anglie na to ostatně čeká už od roku 1966,“ připomněl Beckenbauer poslední triumf ve Wembley.

„Premier League je na druhou stranu těžší soutěž než naše bundesliga. Angličané odehrají za sezonu víc zápasů, do toho mají dva národní poháry. Fyzická kondice by měla být na německé straně,“ soudil Beckenbauer.

Finále MS 1966: Anglie - Západní Německo 4:2
Video se připravuje ...


„Anglie ze sebe ale zatím nevydala to nejlepší. V prvních dvou zápasech bojovala sama se sebou, proti Slovinsku už se zlepšila. A Rooney může kdykoliv explodovat,“ zvedl varovně prst kouč Joachim Löw.

Starosti mu však dělá i vlastní tým. Hrozí totiž, že v osmifi nále bude chybět klíčový záložník Bastian Schweinsteiger. Ten ve středečním utkání proti Ghaně musel střídat. „Utrpěl zranění stehenního svalu. Doktoři říkali, že čas rychle běží, ale věříme, že Bastien bude moci hrát,“ doufal Löwův asistent Hansi Flick.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud