25. června 2010 • 15:41

Cannavaro se bojí o budoucnost italského fotbalu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0

Smutek a dojetí dolehly na odcházejícího kapitána italské reprezentace Fabia Cannavara, když si v hlavě přehrával pokažený zápas se Slovenskem.



Obhájci titulu se rozloučili se světovým šampionátem překvapivě už v základní skupině a Cannavaro po svém posledním zápase v národním týmu bije na poplach. Italský fotbal má podle něj před sebou mnoho práce, aby se reprezentace znovu vrátila na vrchol.

V Cannavarovi stále doznívají dojmy ze čtvrtečního duelu, který obstaral jeho nečekaně brzkou rozlučku s reprezentační kariérou. Už před šampionátem šestatřicetiletý zadák oznámil, že šampionát je jeho poslední velkou akcí. "Po těch čtrnácti letech v azurovém dresu se nestydím za to, že jsem večer plakal," řekl Cannavaro na dnešní tiskové konferenci.



Podle zkušeného obránce, který před čtyřmi lety dovedl Itálii na MS v Německu až na trůn, je zřejmé, že reprezentaci chybí opravdové hvězdy. "V tuto chvíli Itálie nevychovává opravdu velké hráče, jaký třeba patřili do mé generace," prohlásil Cannavaro na dnešní tiskové konferenci.

Problém italského fotbalu je pro držitele Zlatého míče pro nejlepšího hráče Evropy z roku 2006 hlubší: národní tým prý doplácí na zhoršující se kvalitu v italských klubech. "Máme tam dobré hráče, ale ne opravdovou špičku. Už nějakou dobu mluvím o tom, že je potřeba udělat jisté změny, v první řadě musíme investovat do mládeže," řekl Cannavaro, který po letošní sezoně skončil v Juventusu Turín a míří na exotickou štaci do dubajského Al Ahlí, kde dříve trénoval Ivan Hašek.

Mistrovství přineslo Cannavarovi hluboké zklamání. Na své poslední velké akci toužil po úspěchu, když předloni na ME nemohl startovat kvůli zranění. Itálie ale ve skupině vyhořela: uhrála dvě remízy s Paraguayí a Novým Zélandem a domů ji poslala prohra 2:3 se Slovenskem. "Samozřejmě, kdybych skončil před čtyřmi lety po výhře na mistrovství světa, bylo by všechno lehčí, ale nepřišlo mi to správné. Tohle je černá kaňka, ale nepřekryje ty krásné věci, které jsme dokázali v Německu."



Itálii podle něj semlel tradiční tlak, který na reprezentaci po úspěchu na minulém šampionátu ležel. "Když máte čtyři hvězdy (tituly mistrů světa) na hrudi, zavazuje vás to k dalším výhrám. Je normální cítit tlak, ale my jsme se tady báli. Viděl jsem to na tvářích spoluhráčů," řekl Cannavaro.

Sám přijal kritiku, která se na jeho hlavu snesla. Ví, že mu chybělo hodně k tomu, aby navázal na čtyři roky staré skvělé představení z Německa. I proto, že mu příliš nevyšla ani sezona v Juventusu. "V životě jsem odehrál spoustu dobrých zápasů i spoustu špatných, to prostě k fotbalové kariéře patří. Zkrátka je čas odejít," prohlásil Cannavaro.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud