29. června 2010 • 12:15

Francie může být vyřazena ze všech soutěží

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nejlepší střelec se nedostal ani do Brna… Osmnáctka na baru?!
Životní den pro Vadlejcha? Jsem na nejvyšší úrovni, říká. Ale chce pomoc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Předseda Mezinárodní fotbalové federace (FIFA) Sepp Blatter pohrozil, že Francie může být vyřazena z reprezentačních i klubových soutěží, pokud se tamní politici v čele s prezidentem Nicolasem Sarkozym nepřestanou vměšovat do fotbalových záležitostí. Ty se týkají neúspěšného vystoupení reprezentace na mistrovství světa.



"Ve Francii z toho udělali doslova státní aféru, ale fotbal má zůstat v rukou federace," řekl dnes Blatter. FIFA totiž dlouhodobě odmítá politický vliv na dění v jednotlivých národních federacích, fotbalové problémy prý mají řešit zásadně pouze tamní svazy.

A podle Blattera situace ve Francii po šampionátu zašla až příliš daleko, když Sarkozy prohlásil, že se osobně postará o vyšetření toho, proč reprezentace v Jihoafrické republice vyhořela.

Zájem na řešení situace projevila i ministryně sportu Roselyne Bachelotová, která v minulém týdnu zase uvedla, že rezignace prezidenta fotbalového svazu Jeana-Pierra Escalettese je "nevyhnutelná". Načež Escalettes v pondělí opravdu odstoupil.

Blatterovi se nelíbí ani to, že kouč Raymond Domenech a Escalletes se dnes mají zpovídat před parlamentní komisí. "Francouzský svaz se může spolehnout na FIFA, že jej ochrání před politickým vlivem. I kdyby mělo jít o prezidenta," vzkázal Blatter.

Podle něj v krajním případě není vyloučeno, že Francie může být vyřazena z mezinárodních soutěží, pokud se situace v zemi "Galského kohouta" neuklidní. FIFA už v minulosti fotbalové svazy několikrát podobně potrestala, když zaregistrovala politické tlaky.

Například před čtyřmi lety FIFA suspendovala řecký svaz z reprezentačních i mezinárodních soutěží poté, co se ministerstvo sportu začalo vměšovat do chodu federace.

FIFA však o devět dní později sankce zrušila, když řecká vláda přijala dodatek zákona o dodání více pravomocí fotbalovému svazu a naopak znemožnění státu zasahovat do řízení svazu. Předloni totéž postihlo i Kuvajt a Peru, aby za měsíc FIFA znovu země "osvobodila" po změně podmínek.

Francouzský tým si na mistrovství světa udělal negativní reklamu, když jakožto obhájce stříbra vypadl už v základní skupině s jedinou remízou a dvěma prohrami na kontě.

Francouzi však "zaujali" hlavně tím, že během turnaje kouč Domenech vyloučil z mužstva útočníka Nicolase Anelku poté, co jej hráč údajně vulgárně napadl. Francouzský tým vzápětí bojkotoval jeden z tréninků, aby Anelkovi vyjádřil podporu.

Francouzští fotbalisté opouštějí tréninkyFoto Reuters

Djibril Cissé nemůže rozdýchat vyloučení svého spoluhráče Gourcuffa
Djibril Cissé nemůže rozdýchat vyloučení svého spoluhráče Gourcuffa

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud