9. července 2010 • 10:40

Nizozemec Van Bommel: Muž na špinavou práci

Autor: fej
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

„Fauluje, směje se, filmuje, vzteká se. Existuje vůbec nějaký podobný fotbalista, který tolik dráždí?“ napsal anglický list The Telegraph. O kom? O Marku van Bommelovi, Nizozemci s pověstí zákeřňáka a rabiáta.



Ale také o brilantním záložníkovi, jenž by měl pomoci v neděli Oranžovým porazit ve finále mistrovství světa favorizované Španělsko.

„Zákeřnosti srážejí jeho renomé,“ všiml si i komentátor Jaromír Bosák, znalec německé bundesligy, kde záložník působí.

Van Bommel se svým tradičním způsobem předvedl také v semifinále šampionátu. Drsným atakem sestřelil Uruguayce Cácerese. Trefil ho šlapákem do kolena a ramenem do hlavy. To byl jeho první černý moment. Podruhé se nohou ohnal po dalším protivníkovi Fernandezovi, stalo se již v přerušené hře.

Video:

Přesto dohrál pouze s jednou žlutou kartou – a ve finále tak nebude Nizozemsku scházet.

„Mým posláním je špinavá práce,“ uznal sám van Bommel, že má neústupnost v sobě. „V týmu nemůžou být jen tanečníci.“

To je pravda, fotbalových baletek má nizozemský celek dost: Arjen Robben, Robin van Persie, Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart.

Těmhle hračičkám kryje záda právě van Bommel. „Je to fantastický hráč,“ poklonil se Nigel de Jong, další z defenzivních opor Tulipánů.

Je to tak, van Bommel má dvě tváře. Vedle cejchu loupežníka nosí i označení znamenitý záložník. Ne nadarmo ho v Bayernu udělali prvním neněmeckým kapitánem v dějinách bavorského gigantu.

Vyplatilo se to, mnichovský celek vyhrál pod Bommelovým vedením titul, německý pohár a dostal se do finále Ligy mistrů. „Chci sbírat další ceny. Jsem sup,“ popsal Nizozemec, jak moc miluje vítězství.

Teď ho možná čeká další – to největší.

Titul mistra světa by mohl smazat jedno velké trauma. Kouč Marco van Basten nevzal před dvěma lety van Bommela na evropský šampionát a fotbalista tím dodnes trpí. „Ještě teď mě to bolí,“ přiznal středopolař.

V neděli večer může tohle zranění definitivně vyléčit…

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud