Jonáš Bartoš
11. července 2010 • 15:58

Zase břevno. Místo oslav teď Uruguayci truchlí

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Připomíná vám to dejavu? Znovu běží závěrečné minuty utkání, znovu míč končí na břevně, v hlavní roli znovu Uruguay. Jenže místo výbuchů radosti teď Forlán a spol. odcházeli z trávníku se sklopenými hlavami. Zatímco proti Ghaně jim břevno zachránilo postup do semifinále, proti Německu znamenalo konec nadějí na vyrovnání...



Utkání o třetí místo muselo strhnout každého. Padlo pět krásných branek, skóre se otáčelo co každých deset minut. Bláznivý průběh rozsekla až hlavička Khediry, která Němcům trefila bronzové medaile.

Titul smutného hrdiny večera patří Diegu Forlánovi. Uruguayský kapitán nejprve parádním volejem poslal svůj tým do vedení 2:1, čímž v tabulce nejlepších střelců šampionátu dohnal vedoucí trojici Sneijder, Villa a Müller.




Kanonýr Atletika Madrid do utkání nastoupil se sebezapřením, kvůli zranění nedohrál ani semifinálové utkání s Nizozemskem. Přesto se bil jako lev. "Diego je pro nás vůdce, ve fotbale dosáhl spousty úspěchů. Bez něj prakticky nemůžeme hrát," uznal i kouč Uruguaye Oscar Tabaréz.

Po brance Khediry osm minut před koncem právě Forlán řídil útočné manévry Uruguayců. Už běželo nastavení, když si obávaný šutér postavil balon k nadějnému přímému kopu. Forlán krásně zamířil přes zeď, míč plachtil vzduchem a... odrazil se od břevna Buttovy branky.

VIDEO: Podívejte se na přímý kop Diega Forlána

Přímý kop Diega Forlána
Video se připravuje ...


"Chyběl kousíček. Ale i když jsme prohráli, cítíme se jako vítězové. Uruguayský fotbal má velkou budoucnost," řekl Forlán. Pár vteřin poté už rozhodčí zapískal konec a Němci mohli slavit bronzové medaile.

Slovíčko "slavit" by se mělo dát do uvozovek. Ač je Německo od soboty třetím nejlepším týmem mistrovství, nad konečným umístěním panovaly mírné rozpaky. Celkově na světových šampionátech Němci získali už jedenáctou medailí, ale na nejcennější kov čekají dvacet let.

Střela uruguayského kapitána skončila na břevněFoto ČTK


"Věřím, že na příštím šampionátu můžeme dojít ještě dál. Tohle mužstvo má obrovskou perspektivu," vykládal po utkání novinářům trenér Joachim Löw, který stále váhá nad prodloužením smlouvy.

Bezprostředně po utkání byl zklamaný i uruguayský gólman Fernando Muslera. "V závěru při střele Diega Forlána jsem si už myslel, že to skončí v síti, ale soupeři pomohlo břevno," posteskl si Muslera nad přímým kopem z třetí minuty nastavení.

Forlána a spol. zachránilo břevno před devíti dny s Ghanou, když po ruce Suaréze neproměnil penaltu Gyan. Tentokrát se k Uruguayi štěstěna obrátila zády, hráči se musí spokojit se čtvrtým místem. I to je však pro třímilionovou zemi obrovský úspěch.

Edison Cavani slaví gól do německé sítěFoto ČTK/AP


"Zjistili jsme, že nemáme k vrcholu daleko. Němci hráli tak dobře jako nikdo jiný na tomhle turnaji, přesto jsme nebyli horší. Po dlouhých desetiletích jsme se opět stali světovou fotbalovou velmocí," radoval se z historického čtvrtého místa trenér Uruguaye Oscar Tabaréz. Ten si dokonce myslí, že  jeho země může v blízké době navázat na dva tituly mistrů světa z let 1930 a 1950.

"Být mezi čtyřmi nejlepšími týmy na světě je senzační. Před začátkem turnaje se na to nikdo neodvážil ani pomyslet," poznamenal Forlán, smutný hrdina posledního představení Uruguaye na šampionátu.

Střela uruguayského kapitána skončila na břevně
Střela uruguayského kapitána skončila na břevně


Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud