12. července 2010 • 21:15

Masakr v Ugandě: Sledovali finále, 74 jich zemřelo

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Chci koupit Hradec. Dluhy jsou nesmysl, říká Ulich
Vecheta proti Spartě dvakrát na hraně, ČK pro Tanka správně. Liberec měl mít penaltu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Při nedělních pumových útocích ve dvou restauracích v ugandském hlavním městě Kampale bylo zabito nejméně 74 lidí včetně občanů USA a Irska. Uvedl to dnes ugandský ministr zahraničí. Zraněno bylo dalších 71 lidí.



K útokům se přihlásilo somálské islamistické hnutí Šabáb, které je napojené na síť Al-Káida a podle pozorovatelů představuje novou teroristickou hrozbu pro východní Afriku.

Mezi oběťmi a zraněnými jsou mimo jiné občané Eritreje, Etiopie, Indie a Konga. Zahynula také jedna žena z Irska a Američan, jehož zdroje AP identifikovaly jako pracovníka americké humanitární organizace na pomoc dětským vojákům Neviditelné děti San Diega.



Zraněno bylo nejméně 71 lidí, z nichž podle serveru CNN nejméně šest pochází z USA. Německé ministerstvo zahraničí informovalo, že byl lehce zraněn také jeden Němec. Mezi mrtvými ani mezi zraněnými nejsou podle dosavadních úředních informací čeští a slovenští občané.

Právě cizinci byli zřejmě terčem obou útoků. Jedna z náloží v neděli pozdě večer explodovala v etiopské restauraci oblíbené mezi zahraničními návštěvníky. Druhá vybuchla v asi deset kilometrů vzdáleném baru ragbyového klubu. Na obou místech se shromáždilo mnoho lidí, kteří sledovali finálový zápas fotbalového mistrovství světa v Jihoafrické republice.

Místo fotbalového finále přišla apokalypsa Místo fotbalového finále přišla apokalypsaFoto ČTK/AP

Podle ugandského ministra zahraničí Freda Opolota citovaného AP se první exploze ozvala v 22:55 tamního času (21:55 SELČ), druhá asi o 20 minut později. Policie celou oblast uzavřela a raněné odtamtud přepravila do nemocnic. Na jednom z míst exploze našla utrženou hlavu muže, který mohl být sebevražedným atentátníkem.

Podezření z útoků okamžitě padlo na hnutí Šabáb. To se dnes také k útokům přihlásilo prostřednictvím svého tiskového mluvčího. Hnutí považuje Ugandu za nepřátelský stát, protože jeho jednotky bojují v Somálsku proti islamistům v rámci společné mise Africké unie (AU). Hnutí proto již několikrát vyhrožovalo útokem na ugandském území.

Velitel Šabábu v somálském hlavní městě Mogadišu šajch Yusuf Isse s útoky dnes vyjádřil souhlas. "Uganda je hlavní země bezvěrců podporující takzvanou somálskou vládu. Víme, že Uganda je proti islámu... Je to nejlepší zpráva, jakou jsme kdy slyšeli," řekl mimo jiné.

Útoky odsoudil generální tajemník OSN Pan Ki-mun, šéf německé diplomacie Guido Westerwelle a jeho britský protějšek William Hague prohlásil, že je "hluboce šokován". Americký prezident Barack Obama je označil za "zbabělé" a nabídl pomoc Washingtonu při pronásledování těch, kdo je mají na svědomí. USA vyslaly do Ugandy agenty FBI, kteří působí v keňském hlavním městě Nairobi.

Milice Šabáb v Somálsku prosazuje vládu podle přísného výkladu islámského práva šaría. Za svého nepřítele považuje Etiopii i Ugandu, hrozila ale útoky i v Burundi, jejíž vojáci rovněž slouží v Somálsku zmítaném anarchií. Současný útok je prvním, který skupina provedla mimo území Somálska. Podle analytiků by to mohlo znamenat, že nebezpečí hrozí i dalším východoafrickým zemím spolupracujícím se somálskou vládou.

Ugandský prezident Yoweri Museveniho dnes při návštěvě míst výbuchu řekl, že Uganda se za útočníky vydá, ať jsou odkudkoli. Podle mluvčího armády je však na spekulace o vojenské odpovědi brzy.

Některé východoafrické státy nedávno souhlasily s posílením mise AU v Somálsku o dalších 2000 na 8100 vojáků. Šabáb v reakci vyzval muslimy, aby se připojili ke svaté válce proti státům, které s tím souhlasily, a přislíbil, že zaútočí dřív než "nepřítel".

O náladě mezi obyvateli Kampaly informoval Reuters, podle nějž útoky zanechaly lidi v obavách, zda se jedna z největších regionálních ekonomik nestane pravidelným cílem ozbrojenců. "Žijeme v ohromném strachu," řekl řidič mototaxi Masaba Siraje.

"Musí za tím být Šabáb, protože v jejich zemi je mnoho zmatku a oni vidí, jaký je v Kampale mír, a nelíbí se jim to," spekuloval již dříve zaměstnanec tržnice Israel Kato. "Chtějí, aby Kampala byla jako Mogadišo." Krveprolití je podle něj cenou za "nesmyslné" rozmístění ugandských vojáků v Somálsku. Prezident Ugandy však uvedl, že země dostojí svým závazkům.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud