Michal Petrák
13. července 2010 • 09:30

Campeónes, olé! Španělské oslavy nekončí

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ohňostroj vybuchující nad Soccer City v Johannesburgu září jako koruna obrovské radosti. Španělé poprvé v historii drží pohár pro mistry světa a bujaře slaví. Vydřené vítězství ve finále nad Nizozemskem si užívají vskutku důkladně...



Mistři, mistři!!! Nadšený pokřik burácí madridským letištěm. Kapitán Iker Casillas ukazuje natěšeným fanouškům už na schůdcích nejcennější fotbalovou trofej. Zlatý pohár je doma!

Španělsko to také pořádně slaví. Hráče přijímá král Juan Carlos, chvíli poté i ministerský předseda José Luis Zapatero. Pak následuje triumfální cesta otevřeným autobusem ulicemi hlavního města.

V Barceloně, kde ještě den před finálovým zápasem protestoval milion (!) lidí proti soudnímu rozhodnutí, že Katalánsko musí zůstat součástí Španělska, slavil bezmála stotisícový dav titul. Co víc – se španělskými vlajkami nad hlavami.

A v Bilbau, centru separatistického Baskicka, se dělo to samé. Věc zcela nevídaná! „Pomohlo nám to zapomenout na ekonomickou krizi, nezaměstnanost a nacionalistické boje,“ říká fotograf Javier Sanchez.

Září nadšením, ale tomu, které svítí z očích samotných fotbalistů, se nevyrovná. Hráči slaví od prvních vteřin, co sudí Webb posledním hvizdem posvětil jejich triumf.

Iker Casillas ukazuje trofej pro mistry světa dcerám prince Filipa
Iker Casillas ukazuje trofej pro mistry světa dcerám prince Filipa

„Pivo, pivo a zas pivo. A také neustále mazlení s pohárem,“ popisuje dění v kabině obránce Sergio Ramos.

To už Andrés Iniesta, střelec zlatého gólu, sedí na tiskové konferenci. Červené oči se mu lesknou a odpovídá zastřeným, tichým hlasem. „Byl to hodně tvrdý zápas, děly se v něm podivné věci, ale zasloužili jsme si vyhrát. A jsme pořádně hrdí,“ usmívá se Iniesta.

Po každé větě se odkloní od mikrofonu a odkašle si. Vítězné doutníky mu evidentně neudělaly dobře. „Ještě pořád nevěřím tomu, že jsme vyhráli,“ souká ze sebe.

Uprostřed třetí odpovědi se rozrazí dveře a do místnosti se vpotácí rozjařené trio Carles Puyol, Cesc Fabregas a Gerard Piqué. Iniesta padá pod stůl. „Vidím, že ta poslední otázka už byla jaksi navíc,“ odtuší suše pracovník tiskového oddělení FIFA.

Iker Casillas poprvé v historii přivezl na španělskou půdu pohár pro mistry světaFoto ČTK/AP

Španělé slaví a žádné oficiality si nenechají stát v cestě. Ostatně, jsou mistry světa, tak jaképak s tím štráchy!

Když trio výtržníků odvleče Iniestu z tiskové konference, vypuká opravdové šílenství. Španělé se zamykají v šatně, pivo teče proudem. A chodbami stadionu Soccer City se nesou chorály a vítězný ryk. „Máme tu takovou párty, víte? My jsme totiž mistři světa,“ vysvětluje novinářům poněkud zbytečně Joan Capdevila, kterému se už znatelně motá jazyk.

A není to proto, že má na hlavě naražený červený kbelík...

Za chvíli přibíhají mezi mikrofony Xavi s Puyolem, drží se kolem krku a divoce poskakují. „Campeónes, mistři, olé, olé, olé!“ volají nahlas. Tady se už odpovědí nikdo nedočká.

Do přistaveného týmového autobusu se rozjaření a rozdovádění hráči soukají až dvě hodiny po závěrečném hvizdu. A slaví celé Španělsko. U vchodu do tiskového střediska, po němž pobíhají novináři se žlutočervenými šálami na krku, sedí unavený starý muž, celý v červeném.

Na hlavě široký černý baret s bambulkou, o nohu opřený velký buben. Je to Manuel Cáceres, kterému však nikdo neřekne jinak než – Manolo...

Legendární fanoušek Španělska, který je s týmem snad odnepaměti. Chvíli trvá, než si ho ve směsici práce a oslav někdo všimne, po chvíli u něj stojí hrstka žurnalistů. „Je to pro mě neskutečný pocit. Hráli jsme nejlepší fotbal, zasloužili jsme to,“ povídá jedenašedesátiletý bubeník.

„Jsem na svém osmém mistrovství světa, mám za sebou pět mistrovství Evropy a asi čtyři sta zápasů Španělska. A pro mě a všechny Španěly je to neskutečný úspěch!“

Manolo má vskutku unikátní bilanci. Za španělským týmem jezdí od domácího mistrovství světa v roce 1982. A viděl téměř všechny zápasy. Téměř... „Tady mi při prvním utkání se Švýcarskem byla hrozná zima, nastydl jsem, bylo mi hrozně špatně. Tak jsem jel domů do nemocnice, tam mě vyléčili. Vrátil jsem se a zažil jsem to!“ raduje se. „Neviděl jsem zápas s Paraguayí, ale na Německo a Holandsko jsem se stihl dát do kupy,“ popisuje svou anabázi.

Manolova pouť se vyplatila. Byl při tom.

A teď může bubnovat do rytmu celému roztančenému Španělsku.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud