Jan Malý
8. října 2021 • 21:39

Eden tleskal Daridovi. Souček předal dárek z kabiny, návrat jen jako Hubník

Autor: Jan Malý
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na stadionu v Edenu vstřelil krásný gól Německu, prožil na něm epochální vítězství nad Anglií, teď tu zamával fanouškům a reprezentační kariéře, kterou oficiálně uzavřel po červnovém mistrovství Evropy. Národní mužstvo se před kvalifikačním zápasem s Walesem rozloučilo s bývalým kapitánem Vladimírem Daridou, jenž už se soustředí jen na klubovou úroveň v Hertě Berlín.



Místo dresu měl na sobě hnědý kabát, místo trenek kalhoty. Na tváři mu hrál úsměv. Ze záložníka Vladimíra Daridy se stal fanoušek národního týmu, od nedávného červnového evropského šampionátu už mu na hřišti nepomáhá. Český fotbal se s ním důstojně rozloučil.

Předseda fotbalové asociace Petr Fousek předal bývalému kapitánovi reprezentační dres s číslem 76, které symbolizovalo počet jeho startů za elitní český výběr. Generální sekretář Michal Valtr přispěchal se zarámovanými fotografiemi, kapitán současného mužstva Tomáš Souček se s ním vřele objal a za kabinu mu věnoval malý dárek. Darida si pak užil ovace takřka vyprodaného stadionu.

Tichý lídr, dříč, maratonec. Všechny tyhle charakteristiky na pracovitého středopolaře sedí. Třikrát se zúčastnil mistrovství Evropy, zážitků si odnáší požehnaně. Třeba když coby ještě mladý junák naskočil překvapivě na EURO 2012 ve čtvrtfinále proti Portugalsku v základní sestavě. Nebo když dal krásnou branku Německu doma v Edenu. Užil si vítězství nad Anglií. Na všechny tyhle momenty rád vzpomíná.

Vladimír Darida si vychutnává potlesk českých fanoušků
Vladimír Darida si vychutnává potlesk českých fanoušků

Reprezentační pouť uťal letos krátce před jednatřicátými narozeninami. „V minulé bundesligové a reprezentační sezoně jsem strávil na zápasech a soustředěních 140 dnů mimo domov. Teď už však chci mnohem více času trávit s rodinou a malým synem,“ ukázal Darida na hlavní důvod. Působí dál v Německu, nastupuje za Hertu Berlín, v aktuální sezoně ale naskočil zatím jen do třech bundesligových zápasů.   

Bývalým parťákům fandí, aby se prodrali na mistrovství světa. Vyloučil návrat do mužstva, pokud by se postup povedl. „To by nebylo fér vůči těm, kdo si mistrovství světa vykopali,“ pravil jasně. Potenciální výpomoc by si dovedl představit snad jen v případě, pokud by nastala neočekávaná situace jako před rokem, kdy byl kvůli koronaviru rozprášen tým a narychlo se skládal nový. „Reprezentační dres už bych oblékl jen v podobné situaci, v jaké se ocitl třeba Roman Hubník,“ ukázal Darida na matadora, jenž tehdy proti Skotsku zaskočil.

Vladimír Darida v reprezentaci

76 utkání
5603 minut
8 gólů
3 účasti na EURO

Góly

Domácí: 38. Pešek, 49. D. Ward (vl.)

Hosté: 36. Ramsey, 69. D. James

Sestavy

Domácí: Vaclík – Matějů, Kalas, O. Čelůstka, Novák (83. Wiesner) – Král (83. Kuchta), Souček (C) – Pešek (76. Vydra), Barák (76. M. Sadílek), Hložek (90. Zmrhal) – Schick.

Hosté: D. Ward – Gunter (60. C. Roberts), Rodon, Mepham (86. T. Roberts), N. Williams (76. Thomas) – Ampadu, Ramsey (C), J. Allen, Morrell (60. H. Wilson) – D. James, Moore.

Náhradníci

Domácí: Mandous, Staněk, Zima, Wiesner, Brabec, Havel, Sadílek, Kopic, Zmrhal, Vydra, Kuchta

Hosté: Hennessey, Davies, Lawrence, Wilson, Roberts, Williams, Roberts, Thomas, Vaulks, Harris, Johnson, Cabango

Karty

Domácí: M. Sadílek

Hosté: Ramsey, Ampadu, Moore

Rozhodčí

Aytekin – Dietz, Schaal (vš. Německo)

Stadion

SINOBO Stadium, Praha

Návštěva

16 856 diváků

Skupina E

Z V R P Skóre B
1. Belgie 8 6 2 0 25:6 20
2. Wales 8 4 3 1 14:9 15
3. Česko 8 4 2 2 14:9 14
4. Estonsko 8 1 1 6 9:21 4
5. Bělorusko 8 1 0 7 7:24 3

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud