ČTK
3. prosince 2011 • 11:10

Kouč Rusů Advocaat: Na Čechy nemám zrovna nejlepší vzpomínky

Autor: ČTK, Karel Häring
Vstoupit do diskuse
0

PŘÍMO Z KYJEVA – Po osmi letech se opět utkají. Národní tým České republiky a svěřenci kouče Dicka Advocaata. Současného trenéra Ruska, který vedl Nizozemsko na EURO 2004, kde v památné bitvě s českým výběrem jeho jedenáctka padla 2:3, ačkoliv již o dva góly vedla...



Skvěle rozehraný zápas na EURO 2004 Nizozemcům vyfoukla parádně hrající česká reprezentace pod taktovkou Karla Brücknera. "Když to vezmu ze svého pohledu, nemám s Českou republikou zrovna nejlepší vzpomínky," řekl Advocaat po losu skupin nadcházejícího mistrovství, které k jeho Rusku právě český výběr přiřadilo.

"Ale myslím, že to byla jiná doba a jiní hráči. Tenkrát v Portugalsku jste měli velkou kvalitu, teď podle mě stavíte nový tým," připomněl skutečnost, že reprezentace České republiky již dávno nedisponuje silnou generací kolem Nedvěda.

"Nicméně platí to, co jsem řekl o celé skupině. Každý v ní může porazit každého," dodal o skupině A, ve které se kromě Ruska a České republiky představí také Řecko a domácí Poláci. "Je to dobrý tým s výhodou domácího prostředí," řekl na adresu jednoho z pořadatelských celku.

Rusko je sice v poměrně slabší skupině papírovým favoritem, Advocaat však varoval před přílišným sebevědomím. "Je to past: Ti, kdo tvrdí, že jsme v nejjednodušší skupině, nechápou, že je současně i nejsložitější. Představte si, co se bude dít, jestli Rusko nepostoupí," prohlásil.

Remíza s Českem? Naprosto přijatelný výsledek

Rozlosování fotbalového mistrovství Evropy vyvolalo radost i v ruském tisku. Podle něj šťastný los poslal ruské fotbalisty do "skupiny života", v níž se utkají s Čechy, Řeky a Poláky, přes které sborná postoupit prostě musí. Nechybějí však ani výstrahy, podle nichž se napohled snadný los může lehce zvrátit v ostudné fiasko.

"Žijeme!" nadepsal zpravodajství o losu Sovětskij sport. Slavný nizozemský fotbalista Marco van Basten poslal sbornou do "skupiny života", zatímco "skupina smrti" se dostala Němcům. "Los sotva mohl být příznivější. Dokážeme však takový dar využít?" ptá se deník.

 

Podle šéfa ruského fotbalu Sergeje Fursenka jsou cíle sborné jako vždy maximální, ale hádal by se s každým, kdo by tvrdil, že los Rusku přál.

"Silný soupeř znamená i silnou, bezmeznou motivaci. Teď máme soupeře, kteří nejsou až tak slabí, a navíc proti nám zahrají, jako by hráli naposledy," varoval.

Na adresu českých fotbalistů Sovětskij sport poznamenal, že mohou spoléhat nejen na kapitána Tomáše Rosického coby poslední pozůstatek "zlaté generace", který stále hraje jako před lety, pokud jej netrápí zranění, ale i na talisman v podobě Miss World 2006 Taťány Kuchařové coby zanícené fanynky.

"Trenér Bílek dokázal před brankářem Petrem Čechem vybudovat vynikající obranu a s defenzivními týmy se Rusku tradičně hraje těžce. Ale hlavní vadou české reprezentace je její mládí a s tím související přebytek emocí," dodal v připomínce skandálu po vítězství v baráži nad Černou Horou.

Sport-Express los komentuje v duetu optimisty a pesimisty: na jedné straně je tu "vynikající los" a "optimální varianta", ale i "povinný postup", který pro hráče představuje dodatečné břímě a "skvělou příležitost k blamáži". Nelze tedy spěchat s oslavami, Rusko má k postupu mezi elitu evropského fotbalu ještě daleko a nejprve je nutné šanci využít, nabádá deník. Přesto vidí šanci skupinu vyhrát.

"Česko zanechalo v minulosti slavnou Nedvědovu generaci, kterou střídá Necidovo pokolení pod taktovkou Michala Bílka. Tým s Čechem a s Rosickým, který však bývá zdravý jen vzácně, skončil v kvalifikaci daleko za Španělskem, v baráži ale přesvědčivě zdolal bojovnou Černou Horu," poznamenal deník.

Prohrát v prvním utkání s Čechy by prý nebylo totéž jako úvodní porážka od Španělska na Euru 2008, ale případná remíza bude "naprosto přijatelný výsledek".

Kommersant považuje los za "fantastický úspěch", který prudce zvýšil kurz sborné na Euru a trošku ji přiblížil k hlavní trofeji turnaje. "Rusko se dostalo do zjevně nejslabší ze čtyř skupin, mezi soupeři nebude mít jediného granda." Slabé týmy sice na šampionátu nebudou, ale žádný ze soupeřů podle listu nevypadá jako nezdolatelná příšera, a tak nic nebrání považovat sbornou za favorita.

Polsko je prý nebezpečné jen tím, že bude hrát doma, Češi se probili na Euro jen s příšerným skřípěním a za vadnoucí veterány dosud nenašli náhradu. Řekové sice postoupili ze skupiny bez jediné porážky, ale to bylo spíše překvapení. I sázkové kanceláře daly Rusku největší šance na postup.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud