3. června 2016 • 12:23

Klinsmann provokuje: Naše Copa América bude lepší než zředěné EURO

Autor: pta, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalové EURO má letos tvrdou konkurenci. Ve Spojených státech dnes zápasem domácího týmu proti Kolumbii startuje speciální ročník Copa América, který má oslavit sté vyročí založení turnaje i jihoamerické konfederace CONMEBOL. Trenér americké reprezentace Jürgen Klinsmann je přesvědčený, že lepší fotbalovou podívanou dostanou fanoušci právě v zámoří. „Myslím, že na této Copě budeme mít víc kvality než na zředěné čtyřiadvacetičlenné verzi evropského šampionátu," pustil německý kouč do světa provokativní myšlenku.



Oba kontinentální šampionáty se rozrostly. EURO se zvětšilo na 24 týmů, Copa América má 16 účastníků, k jihoamerickým účastníkům se kromě USA připojí tentokrát také Mexiko, Kostarika, Haiti, Jamajka a Panama.

Letos se budou obě akce poprvé překrývat. Klinsmann, který dělal na mistrovství Evropy 1996 kapitána německých šampionů, je přesvědčený, že EURO nemá jednoznačně navrch, jako tomu bylo vždy v minulosti.

„Šest týmů z asociace CONCACAF (sdružuje země ze Severní a Latinské Ameriky) je dobrých a velmi silných. A všichni z Jižní Ameriky jsou vlastně velmoci. Když vidíte, jaké týmy tam bojují o čtyři postupová místa v kvalifikaci o MS, je to skutečně síla,“ rozplývá se Klinsmann.

Chybí Neymar a ve skupině také Suárez

O co na americkém turnaji půjde? Dlouhých třiadvacet let čeká na kontinentální triumf Argentina. Fotbalová velmoc s hvězdným kapitánem Lionelem Messim ve třech z posledních čtyř vydání Copy prohrála ve finále, stříbro brala také na mistrovství světa v roce 2014.

Argentinci zahájí turnaj shodou okolností proti Chile, jemuž v loňském finále podlehli po penaltovém rozstřelu. "Máme novou příležitost. Z týmu vyzařuje entuziasmus a vysoké očekávání. Hned první zápas je docela rozhodující. Chile patří k velkým favoritům," prohlásil kouč Gerardo Martino.

Brazílii chybí útočník Neymar , který bude startovat na srpnových olympijských hrách v Riu de Janeiro a Barcelona ho nechtěla pustit na dvě velké mezinárodní akce. "Kanárci" naposledy americký šampionát ovládli v roce 2007. "Pochopitelně bychom tu chtěli mít Neymara, ale i bez něj jsme sestavili výborné mužstvo. Je to unikátní šance, aby naši mladí hráči ukázali, že si zaslouží být v reprezentaci," konstatoval brazilský trenér Dunga.

S 15 tituly nejúspěšnější tým turnaje Uruguay bude minimálně ve skupinové fázi postrádat Luise Suáreze . Kanonýr Barcelony se v minulé sezoně stal se 40 góly nejlepším střelcem španělské ligy, ale ve finále poháru si poranil sval.

Základní skupiny na Copa América

Skupina A: USA, Kolumbie, Kostarika, Paraguay
Skupina B: Brazílie, Ekvádor, Haiti, Peru
Skupina C: Mexiko, Uruguay, Jamajka, Venezuela
Skupina D: Argentina, Chile, Panama, Bolívie.

 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud