Jonáš Bartoš
20. března 2018 • 11:20

Daridova trnitá cesta. Odepisovaný fotbalista dokázal tohle, smekl Vrba

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sám nevěřil, že by hráč, kterého ještě v dorostu odepisovali, mohl dojít až k titulu českého Fotbalisty roku. Pavel Vrba byl tím, kdo ve Viktorii Plzeň vyslal drobného záložníka do velkého fotbalu. Západočeský kouč smekl před uměním Vladimíra Daridy, současné opory národního týmu i bundesligové Herthy Berlín. „Je to vzor pro ty, kteří už to s fotbalem vzdávají,“ prohlásil západočeský kouč, jenž se posedmé stal Trenérem roku. Tím vyrovnal legendárního Karla Brücknera.



Psal se šestý prosinec 2011. Viktoria Plzeň hrála v Edenu poslední zápas základní skupiny Ligy mistrů s AC Milán, na dálku bojovala o třetí místo zaručující postup do jarní fáze Evropské ligy. Už ve 28. minutě se Pavlu Vrbovi výrazně zkomplikovala situace. Zranil se Petr Jiráček, v té sezoně klíčový hráč Plzně a stěžejní muž středu pole.

Koho do náročného duelu na důležitý post vyslat? Kouč Viktorie dlouho neváhal. Ukázal na Vladimíra Daridu , tehdy prakticky neznámé tintítko, teprve 21letého mladíka. Drobný plzeňský odchovanec nejtěžší možnou zkoušku zvládl. Proti AC Milán odehrál výtečnou partii a od slavné remízy 2:2 znamenající kýžený postup se natrvalo usadil v plzeňské základní sestavě.

Když v zimě odešel Jiráček do Wolfsburgu, trenér Vrba ani nemusel hledat náhradu jinde. Daridovi svěřil místo vedle Pavla Horvátha , kde začal svou cestu do nejvyšších pater profesionálního fotbalu. Začala se psát fotbalová pohádka výjimečně pracovitého a schopného hráče, z nějž se stala opora národního týmu a klíčový muž bundesligové Herthy Berlín. A od pondělí také český Fotbalista roku 2017.

„Nenapadlo mě, to,“ odpověděl Pavel Vrba na otázku, zda už před sedmi lety tušil, kam až to běhavý záložník dotáhne. „Vláďu jsem poznal v období, kdy byl v plzeňském kádru a začal naskakovat. Čekal na příležitost, kdy skončí Horvi a Jiras, dočkal se a chytl to se vším všudy. Už tehdy v Lize mistrů potvrdil svou kvalitu.“ vzpomínal kouč suverénního lídra české tabulky.

Daridova cesta na fotbalový vrchol představuje velmi spletitou, náročnou cestu. V mládí mu leckterý trenér nevěřil, s drobnou postavou se přes urostlejší borce těžko prosazoval. Kvůli malému vzrůstu musel přejít na bezlepkovou dietu, jeho tělo nedokázalo zpracovávat potraviny obsahující lepek.

„Šel postupnými kroky, cílevědomostí. V mládí to neměl úplně nejsnadnější jako jiní oblíbenci, všechno si musel vydřít. V šestnácti, sedmnácti letech to byl odepisovaný fotbalista, za deset let dokázal tohle. Vláďa může sloužit jako vzor pro ty, kteří to ve čtrnácti, patnácti letech s fotbalem vzdávají. Naopak v tomhle období můžou začít něco výjimečného,“ smekl Vrba před svým bývalým svěřencem.

Darida svůj počáteční hendikep nesmírnou vůlí a pílí zlomil. A v pondělí večer se dočkal sladké odměny. Z trůnu Fotbalisty roku sesadil Petra Čecha, ještě dlouho po vyhlášení se mu klepal hlas a těžko hledal slova.  

„Tohle je na fotbale hezké. Čím víc se mu věnujete, krásně vám to vrací. Je to ocenění za veškerou dřinu a zároveň motivace do budoucna, abych se snažil dál,“ popsal sedmadvacetiletý hráč své pocity. Dnes je z něj nejzkušenější člen národního týmu, který v reprezentaci nasbíral už 49 startů.

Darida po vítězství v anketě fotbalisat roku: Pokusíme se uspět v další kvalifikaci, můžeme se insiprovat Islandem a týmovou bojovností
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud