Jonáš Bartoš
6. září 2018 • 04:55

Češi v Lize národů. Soutěž láká i na miliony, jak vypadá cesta na EURO?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
SESTŘIH: Dallas - Vegas 3:2. Hertl a spol. na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve čtvrtek večer to vypukne. České fotbalové reprezentaci začíná Liga národů, velká novinka, která nahrazuje "tuctová" přípravná utkání. Národní tým se střetne v rámci ligy B ve skupině s Ukrajinou a Slovenskem, s prvním soupeřem startuje už dnes ve 20:45 v Uherském Hradišti. Soutěž, ač její systém vypadá na první pohled trochu složitě, nabízí celou řadu výhod. UEFA jednotlivým zemím garantuje slušné prémie, k tomu z Ligy národů vede i cesta na EURO 2020.



UEFA od podzimu zavedla do reprezentačního kalendáře novinku, která doplňuje kvalifikační cyklus a nahrazuje někdy nudné přáteláky. Ještě před startem klasické kvalifikace o EURO 2020 se rozeběhne Liga národů, která je schválená už od března 2014.

Hraje v ní celkem 55 evropských reprezentací rozdělených celkem do čtyř výkonnostních lig podle žebříčku UEFA. Prvních dvanáct nejlepších týmů bude v áčku, druhých dvanáct v béčku, třetích patnáct v céčku a šestnáct nejhorších v Lize D.

Dodatečná kvalifikace na EURO

Češi jsou zařazeni do druhé výkonnostní ligy, v první ze čtyř skupin se střetnou s Ukrajinou a Slovenskem. Hraje se systémem každý s každým doma, venku. Vítěz skupiny si zajistí postup do play off o postup na EURO, které se odehraje v březnu 2020. Samozřejmě za předpokladu, že se mužstvo na evropský šampionát nedostane přímo z kvalifikace. Tam postupuje celkem 24 týmů - 20 z kvalifikace, čtyři místa zbývají právě pro nejlepší z Ligy národů.

Co je Liga národů? 
Nová soutěž nahrazující přátelské zápasy
Osm hracích dní v termínu mezi zářím 2018 a červnem 2019 a pak každé dva roky
Dělí se do čtyř výkonnostních lig a každá liga do čtyř skupin
Podle této soutěže se bude dělat nasazování do košů pro los kvalifikace o EURO
Z každé ligy postupují čtyři týmy o úroveň výš (kromě A) a čtyři sestupují o úroveň níž (kromě D)
Ze soutěže také postupují na EURO čtyři týmy, které se na něj nedostanou z kvalifikace 

Postavení týmů po skončení skupinové fáze lig A až D určí také nasazení do košů pro los kvalifikace (v prosinci 2018) o postup na EURO 2020, která se hraje od března 2019 až do listopadu 2019. Přímo postoupí na EURO vždy dva týmy z každé kvalifikační skupiny, odpadávají tedy zápasy v baráži. Místo toho mají reprezentace, kterým se nevydaří kvalifikace, možnost dostat se na EURO právě na základě výsledků v Lize národů.

Postup a sestup

Každý vítěz ze skupin B, C a D rovněž postupuje pro další ročník Ligy národů o ligu výš, naopak poslední celky ze skupin A, B a C klesají pro další ročník ročník (2020/21) o ligu níž. Vítězové skupin z Ligy A si v červnu 2019 zahrají v tzv. Final Four o celkového šampiona Ligy národů.

Prémie i za účast

UEFA reprezentace motivuje i slušnými prémiemi. Za účast v lize B dostanou Češi milion euro (26 milionů korun), maximální zisk šplhá až na 2 miliony eur (52 milionů korun). Celkový vítěz Ligy národů si přijde na 7,5 milionu eur (195 milionů korun).

Z výčtu vyplývá, že opravdu je o co hrát. "Bude to zajíavé," těší se Patrik Schick na start zápasu s Ukrajinou. Český výběr v říjnu čekají ještě zápasy na Slovensku a na Ukrajině, soutěž završí 19. listopadu v Edenu se Slovenskem.

Hráči ze Slavie osou nároďáku? Nabízí se to, uznal trenér Jarolím
Video se připravuje ...

Jankto těsně unikl nebezpečí. V Janově jel po zříceném mostě den před tragédií
Video se připravuje ...

Petrák se dočkal reprezentační nominace. V Norimberku se mi daří, libuje si
Video se připravuje ...

Česko vstupuje do Ligy národů. Bude fungovat spolupráce Schick + Krmenčík?
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Program nadstavby Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

Skupina 2
Články odjinud


Články odjinud