Jonáš Bartoš
11. srpna 2010 • 22:13

Poločas Češi prospali, pak přišel gólostroj

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pohoda, klídek tabáček. Jako kdyby si refrén známé písničky broukali čeští fotbalisté během prvního poločasu zápasu s Lotyšskem. Mohli si k tomu ještě lehnout do trávy a vyprávět zážitky z letní dovolené. Naštěstí po přestávce z kabin vyběhl vyměněný tým, který utkání proměnil v jasnou záležitost - na trefu navrátilce Bednáře navázali Fenin, Pospěch a střídající Necid a Češi vyhráli 4:1.



Generálka na kvalifikaci, ve které je třeba maximální nasazení? Na to jako by hráči v úvodu úplně zapomněli. Kromě pár výjimek se Rosický, Bednář, Plašil a spol. po trávníku ploužili. Bez tahu na bránu, nebezpečného zakončení.

„Proti Lotyšům nastoupíme s tím nejlepším, co máme. Chceme se co nejlépe připravit na kvalifikaci,“ sliboval před utkáním trenér Bílek. Češi skutečně na trávník vyběhli v nejsilnější možné sestavě. Jenže v prvním poločase to vypadalo, jako by na hřišti běhalo reprezentační béčko.


„Roso, že se na to nevy…“ nešetřil peprnými výrazy jeden z fanoušků. Na konci prvního poločasu kritické hlasy sílily, ozýval se první pískot. „Dyť se na to nedá dívat, neporazíte ani Lotyše,“ přisadil si další divák na tribuně.

Narůstala i nervozita hráčů. Když dostal Plašil žlutou kartu, divoce mával rukama směrem k rozhodčímu. Místo, aby se soustředil na fotbal.

V kabině českého týmu muselo být o poločase pořádné dusno. Hrozila ostuda, zklamání, kritika fanoušků. Nic, co by si trenér Bílek před startem kvalifikace přál…
Tomáš Rosický se snažil hru rozhýbat svými přihrávkami
Tomáš Rosický se snažil hru rozhýbat svými přihrávkami

Naštěstí do druhého dějství vyběhl úplně jiný tým. Takový, který čeští fanoušci chtěli vidět od začátku. Hráči viditelně přidali a na Lotyše pořádně vlétli. Pohyb, přesné přihrávky, zakončení. Najednou všechno šlo.

Hned tři minuty po přestávce si Plašil naběhl na Rosického dlouhý pas, přihrál pod sebe Bednářovi, který trefil míč přesně k tyči.

Útočník West Bromwiche zaznamenal první gól v národním týmu, při střídání ho vyprovázel bouřlivý potlesk. Zdá se, že i čeští fanoušci mu definitivně odpustili drogový skandál, který ohrozil jeho slibně nastartovanou kariéru.

Na vedoucí branku Bednáře hned v zápětí navázal Fenin, který zblízka prostřelil gólmana Vaninse. Češi si konečně mohli oddychnout, drtivým nástupem do druhé půlky zažehnali hrozící ostudu. A trenér Bílek mohl protočit sestavu a vyzkoušet další hráče.

Krásný gól Zdeňka Pospěcha - brankář Andris Vanins neměl šanci, brance nezabránil ani Pavels MihadjuksFoto Pavel Mazáč (Sport)

Zbytek utkání český tým proměnil v exhibici. Pospěch s Necidem navýšili skóre na 4:0. „Kdo neskáče, není Čech, hop, hop, hop!“ skandovali spokojení fanoušci, které nerozhodil ani inkasovaný gól v samotném závěru.

Jasná výhra nad Lotyšskem je jistě dobrou zprávou pro blížící se start kvalifikace. Ale nevýrazný první poločas a hrubá chyba obrany v nastaveném čase ukázaly, že ne všechno je ideální...

Česká republika - Lotyšsko 4:1 (0:0)
Branky:
49. Bednář, 54. Fenin, 74. Pospěch, 77. Necid - 90.+2 Cauna. Rozhodčí: Dankovskyj - Plužnik, Kalamendik (všichni Ukr.). ŽK: Pudil, Plašil, Hübschman - Laizans, Grebis. Diváci: 7456.
ČR: Drobný - Pospěch, Hubník, Kadlec, Pudil (46. Rajnoch) - Plašil (78. Černý), Hübschman, Polák (62. Holek), Rosický (61. Štajner) - Fenin (62. Lafata), Bednář (61. Necid). Trenér: Bílek.
Lotyšsko: Vanins - Klava, Ivanovs, Gorkšs, Mihadjuks - Pereplotkins (73. Solonicins), Rafalskis (80. Fertovs), Laizans (60. Lazdinš), Rubins (46. Žigajevs) - Verpakovskis (69. Grebis), Karlsons (60. Cauna). Trenér: Starkovs.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud