29. června 2011 • 11:29

Platil Haška Hušák? K rezignaci přispěl i pád Sazky

Autor: fot
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Koryto vyschlo, proto zmizel. Skutečný důvod, proč Ivan Hašek nečekaně rezignoval, je podle zákulisních informátorů pád Sazky, z níž šly do předsedovy kapsy tučné odměny. „Když padl Haškův hlavní podporovatel Hušák, čekal jsem jeho odstoupení každým dnem,“ prohlásil na serveru iDnes Vlastimil Košťál, bývalý místopředseda svazu.



Jaké je mezi dvěma „H“ spojení? Velice úzké, Hušák prý sponzoroval Haškovi volební kampaň, dokonce údajně koupil vítězství.

„Představa, že zaplatíte dvě stě delegátů, je nesmyslná,“ ohrazoval se Hušák proti tomuto nařčení v lednu v rozhovoru pro deník Sport. „A ze svého bych na volební kampaň nedal ani korunu, z prostředků Sazky to nejde,“ odmítl i tuto podporu.



Když Hašek převzal funkci prvního muže nejmocnějšího svazu v ČSTV, Hušákova dlaň se prý široce rozevřela. Ze zdrojů Zeleného ostrova (vlastník O2 Areny) údajně platil hodně spřízněných lidí, Hašek měl prý dostávat 600 tisíc korun měsíčně, místopředsedové Dalibor Kučera a Jindřich Rajchl polovinu. Teď je se vším konec, Sazku drží pod krkem insolvenční správce.

bývalý šéf Sazky Aleš Hušák bývalý šéf Sazky Aleš HušákFoto Pavel Mazáč (Sport)

Předsedové jiných silových svazů tomu ovšem nevěří. „Je pravda, že Hušák si na místo předsedy fotbalu Haška přál a pomohl mu tam, “ přiznává Ivo Kaderka, předseda tenisového svazu.

„Z toho mohly vzniknout tyto spekulace. Já jsem ale přesvědčený, že Ivan je férový kluk a navíc je dost bohatý člověk, aby si potřeboval pomáhat jinak,“ nevěří tomuto příjmu.

Ještě důslednější je vládce hokejového sportu Tomáš Král. „Nedovedu si představit, že by Sazka nějak dotovala Ivana. To by neměl zapotřebí. Nesmysl,“ důrazně odmítá tuto spekulaci. „Jde o účelové konstrukce lidí, kteří se snaží oponovat jeho práci,“ nachází vysvětlení. Není ovšem tajemstvím, že jsou velcí kamarádi...

Více popátrat se snažil Jiří Kejval, místopředseda ČOV pro ekonomiku. „Měl jsem tuhle informaci a požádal doktora Ertla, pokladníka Zeleného ostrova, aby prověřil, jestli k fakturaci došlo, třeba přes třetí osobou,“ rozkrývá, jak se pokusil dohledat důkazy. „Prošel veškeré platby za poslední dobu a žádnou prapodivnou neobjevil,“ zní výsledek pátrání.

Nyní ovšem dokumenty probírá insolvenční správce Josef Cupka, jenž nemá na Haška ani na sportovní svazy žádné osobní vazby. „Finančníci dostali pokyn, že se tímto mají zabývat,“ sděluje Lenka Tichá, mluvčí správce.

„Ale účetnictví Sazky je tak rozsáhlé, že se to nedá dohledat za dvě hodiny. Pokud šly peníze ze zdrojů Zeleného ostrova, tak to my nedohledáme,“ doznává, že tahle cesta dobrat se pravdy je slepá.

Ivan Hašek na valné hromadě ČMFS šokoval svojí rezignací
Ivan Hašek na valné hromadě ČMFS šokoval svojí rezignací

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud