25. prosince 2011 • 14:34

Čecha vedle dárků čeká náročný program: Nacpat se nemůžu

Autor: jon
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vánoce v Anglii, to je tradiční období fotbalu. Doba, která bývá klíčová pro boj o titul v Premier League. Proto o odpočinku u vánočního stromku, koled a pohádek nemůže být v případě Petra Čecha řeč. "Dám si rybu i řízky, ale musím to konzumovat s rozumem," říká 29letý gólman Chelsea v rozhovoru na svých internetových stránkách.



Tempo anglické ligy je v období mezi svátky vražedné. V pondělí odehraje Chelsea utkání s Fulhamem, poslední den v roce 2011 přijde na řadu další domácí duel s Aston Villou. Druhého ledna pak "blues" jedou na hřiště Wolverhamptonu. "Volno jako takové skoro není, ale už jsem si zvykl," přiznává Čech.

Jak bude vypadat program kolem Vánoc?
"Protože jsme tým rozdílných národností, každý slaví Vánoce trochu jinak. Pro některé je nejdůležitější 24. večer, pro Angličany oběd 25. prosince s tím, že už brzy ráno rozbalují dárky. Takže program je tomu uzpůsoben. Trénink máme 24. prosince dopoledne a brzy je i 25. prosince, aby všichni stihli oběd s rodinami. No a 25. večer máme sraz v hotelu, protože s Fulhamem hrajeme další den hned po obědě. Před domácími zápasy to takhle nepraktikujeme, ale teď jde spíš o prevenci kvůli očekávanému dopravnímu kolapsu. Mohlo by se stát, že někdo uvízne v zácpě."

Co kvůli tréninkům nestihnete?
"Protože máme ještě ve čtvrtek zápas na Tottenhamu, tak je to dost našlapané. Tím, že nebudu doma ani na Štědrý den dopoledne, je míň času na přípravy. Ale vždycky se to nějak zvládne. Jen jsem se třeba tolik nepodílel na pečení cukroví, což mě hodně baví."

Chelsea po remíze na Tottenhamu ztratila dva body na oba kluby z Manchesteru. Chelsea po remíze na Tottenhamu ztratila dva body na oba kluby z Manchesteru.Foto Reuters

Opravdu?
"Je to příjemné odreagování. Snažím se pomáhat a nejlepší na tom všem je, že se některé kousky nepovedou a musí se pak hned sníst."

Stíháte zdobit stromek?
"Většinou to dělá dědeček s dětmi na Štědrý den dopoledne. Ale všechno mají nachystané. Stromek je u nás vždycky živý, protože ta vůně dodá Vánocům správnou atmosféru. Budeme mít jedli až do stropu. Strom musí být velký, už jako malí jsme vždycky kupovali ten největší. Táta nikdy neměl rád malý stromek a já tu tradici dodržuju."

Kdo z příbuzenstva k vám na Vánoce dorazí?

"Přijedou rodiče od Martiny. Moje starší sestra Markéta totiž každým dnem čeká potomka a může rodit už během Vánoc. Má termín na konec roku. A naši budou doma, aby případně s něčím pomohli. Dorazí za námi, až bude mrňous na světě."

Na co se nejvíc těšíte z vánočních dobrot?
Na bramborový salát a všechno ostatní. K večeři bude ryba i řízky, dám si obojí. Předtím rybí polévka. Během roku si řízek se salátem dát skoro nemůžu, tak si to teď vychutnám. K obědu máme čočku, sem tam ochutnám nějaké cukroví. Nejradši mám vosí hnízda a perníčky. Ale chce to tyhle věci konzumovat s rozumem, nemůžu se moc nacpat."

Užíváte si Vánoce jako otec dvou dětí jinak?
"Je to jiné v tom, že to člověk musí připravit. Jako děti jsme věřili na Ježíška, měli jsme kouzelné Vánoce a dětem se to teď snažíme dělat stejně. Chceme, aby si to užili nejen kvůli dárkům, ale aby tyhle svátky vnímali jako krásné období v roce včetně pohádek a všeho, co k nim patří.

Jak velkou radost vám dělají děti?

"Velkou. Jak rostou, stávají se z nich větší parťáci, líp si s nimi pokecám a je s nimi legrace. Adélce budou v lednu čtyři, Damíkovi je dva a půl roku.

Chodí na vaše zápasy?

"Jen když hrajeme doma a brzy odpoledne."

Líbí se jim fotbal?

"To jo. Ale když koukají s Martinou na náš zápas v televizi, tak říkají: „My chceme tátu doma“. S Damíkem fotbal trochu hrajeme, většinou hází balón rukama. Je ještě mrňavej, ale říká, že chce hrát fotbal jako táta."

Dodržuje vaše rodina nějaké vánoční tradice?
"Spíš takovou tu klasiku. Stromek, odpolední procházka, určitě u nás budou hrát koledy. Ve zpěvu se nikomu nebrání. No a k mojí nevoli máme i Františka, kterého zrovna moc nemusím."

Přejete si pod stromeček něco speciálního?

"Jen ať se všichni sejdeme a užijeme si to. Doufám, že návštěva přiletí včas, protože v minulých letech s tím někdy bývaly kvůli mlze problémy."

Petr Čech inkasoval smolnou branku, protože v momentě střely neviděl míč.
Petr Čech inkasoval smolnou branku, protože v momentě střely neviděl míč.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud