21. dubna 2020 • 09:30

Newcastle za vodou? 14krát bohatší než City, majitel má ale temnou stranu

Autor: pav
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fanouškům Newcastlu se má brzy splnit dlouholetý sen. Šetřivý a nepříliš oblíbený majitel Mike Ashley je po 13 letech připraven klub prodat a odejít. Zpráva je pro příznivce „strak“ ještě sladší díky identitě nastávajícího šéfa. Mohamed bin Salman, arabský korunní princ stojící za investiční skupinou PIF, totiž z 13. klubu přerušené sezony Premier League udělá suverénně nejbohatší celek v Anglii. Neobejde se to ale bez kontroverze, která nového šéfa obchází.



Až Ashleyho éra skutečně skončí, většina fanoušků Newcastlu si hlasitě oddechne. Byznysmen, který ovládá ohromnou firmu se sportovním vybavením Sports Direct, převzal „straky“ před 13 lety s velkými plány, slavil však jen dvě trofeje: vítězství ve druhé lize v letech 2010 a 2017, vždy sezonu poté, co Newcastle neslavně sestoupil z Premier League… Před několika lety navíc veřejně prohlásil, že lituje koupi klubu, i když jej původně nechtěl prodávat, dokud s ním nevyhraje trofej nebo nedosáhne kvalifikace do Ligy mistrů.

Ani jedno se nestalo, Ashley přesto pomalu balí kufry. Přesvědčil ho, nikterak překvapivě, pořádný balík peněz. Od skupin nových investorů a majoritního vlastníka vyinkasuje 300 milionů liber (3,4 miliardy korun). Deset procent klubu nově převezmou bratři Simon a David Reubenovi, úspěšní britští developeři. Majoritních 80 procent ovládne investiční skupina PIF saudskoarabského korunního prince Mohameda bin Salmana.

Mohamed Bin Salman převezme Newcastle United
Mohamed Bin Salman převezme Newcastle United

Mohamed je šestým z pětadvaceti synů arabského krále, z početného potomstva ale vládne největší mocí a právě on má po svém otci převzít vládu. Skrze svou skupinu PIF (Public Investment Fund) ovládá jmění v neuvěřitelné hodnotě 320 miliard liber (téměř 10 bilionů korun)!

Tahle astronomická částka katapultuje Newcastle na první místo nejbohatších klubů v Anglii a odsune na druhou pozici Manchester City. A to o parník – boss City, Šejk Mansúr, má pod kontrolou majetek v hodnotě 23 miliard liber (718 miliard korun). Stále bombastická částka, jistě… Bin Salmanova parta ale stále vládne jejim téměř čtrnáctinásobkem. Trenér Newcastlu Steve Bruce má pro začátek dostat na přestupy 200 milionů liber (6,2 miliardy korun).

Teprve 34letý Bin Salman se nebojí rozhazovat peníze, nedávno si pořídil luxusní jachtu či nádherný zámek na západ od Paříže. Taky dost investuje do sportu a zábavy. Díky němu se prosincová odveta mezi Anthonym Joshuou a Andym Ruizem Jr. o boxerské tituly v těžké váze odehrála v Saudské Arábii, zařídil i lukrativní sponzorství pro americkou wrestlingovou společnost WWE, která v jeho zemi navzdory tvrdé kritice uspořádala již pět akcí.

Právě kritiku je ale potřeba zmínit. Bin Salman, podle deníku The Econonimist de facto nejmocnější muž v Saudské Arábii, stojí v čele státu, který má zásadní problémy s porušováním lidských práv. Mučení a popravy stále berou jako legitimní tresty, svoboda slova je omezována, rasová a generová diskriminace je na denním pořádku. Podle magazínu Time stojí právě korunní princ za válkou mezi svou zemí a Jemenem. Situaci, do které se Jemen v jejím důsledku dostal, OSN označuje za „nejhorší člověkem způsobenou humanitární krizi naší doby“. Vojenská blokáda ve státě na jihu Arabského poloostrova způsobila hladomor, který dosud stál život přes 80 tisíc dětí.

Bin Salman a jeho investiční skupina mají podle zpráv z Anglie převzít klub během čtyř týdnů. Fanoušci Newcastlu se tak sice mohou těšit na kýžené období blahobytu, nevalná morální čistota nově nabytého jmění jim ale možná nebude vonět. Oliver Holt ve svém komentáři pro Daily Mail popsal situaci smutně, ale trefně: „V tomhle je skutečná hořkost odchodu Mikea Ashleyho. Fanoušci tak zoufale chtějí, aby konečně odešel, že je jim jedno, kdo přijde po něm.“

Plány TOP soutěží na dohrání sezony: V Anglii hádka o sestup, bundesliga možná od 9. května
Video se připravuje ...

Newcastle United Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud