5. května 2020 • 17:17

Poborský: Jak mě Ferguson ulovil do United. Jeho fén jsem mockrát nezažil

Autor: krm
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Má za sebou kariéru, kterou mu mohou mnozí závidět. Slavia, Sparta, Lazio, Benfica Lisabon a hlavně – Manchester United. Karel Poborský strávil na prestižní anglické adrese dva roky, během kterých si zahrál pod slavným koučem Alexem Fergusonem. „Měli jsme dobrý vztah. Ale já neuměl anglicky a učil se za pochodu, což byl největší problém,“ vzpomíná někdejší vynikající záložník ve studiu O2 TV Sport k utkání Manchester – Sparta z roku 2004, který televize vysílá dnes večer.



Jeho příběh je známý. Vlasatý křídelník zazářil na stříbrném EURO 1996, elegantní lob do sítě Portugalců ve čtvrtfinále si vybaví každý. Bylo jasné, že Slavia, v níž do té doby působil, bude Poborskému brzy malá.

A kariéra rodáka z jihu Čech záhy nabrala spád. S nejlepší nabídkou totiž přišel Manchester United, obrovské jméno a tehdejší vládce Premier League. „Jednání byla konkrétní a rychlá. První kontakt proběhl už během EURO. Ferguson za mnou přišel na hotel a jen se zeptal, jestli mám zájem jít do Manchesteru,“ vybavuje si Poborský s odstupem času, že o jeho přestup se osobně zajímal respektovaný manažer.

„Já jsem samozřejmě řekl, že ano. Pak už to nabralo obrátky a do týdne se podepisovala smlouva. Vím, že naopak třeba u Španělů nebo Italů se jednaní strašně táhla,“ podotýká autor osmi reprezentačních gólů.

Karel Poborský si pořídil na utkání legend Manchesteru United a Bayernu Mnichov selfie s trenérem Alexem Fergusonem
Karel Poborský si pořídil na utkání legend Manchesteru United a Bayernu Mnichov selfie s trenérem Alexem Fergusonem

V našlapaném týmu nakonec strávil dvě sezony a zasáhl do sedmatřiceti utkání. Největší úskalí? Hlavně v začátcích neznalost řeči. „Anglicky jsem neuměl a učil se za pochodu, což byl největší problém,“ přiznává Poborský.

S Fergusonem prý měl dobrý vztah, byť práce charizmatického Skota byla trochu jiná, než by si fanoušci možná mohli myslet. „On byl hlavně manažer, a ne dennodenní trenér. Takže k nám měl takový kamarádsky, otcovský přístup. Běžné denní problémy řešili další trenéři na hřištích, on to sledoval zpovzdálí,“ říká fotbalista, který Anglii v létě 1998 vyměnil za Portugalsko.

Na Manchester ovšem má skvělé vzpomínky, vždyť jednou slavil i ligový titul. A proslulý „Fergusonův fén“ patrně mnohokrát nezažil. „Jakmile vše fungovalo, tak nebylo moc co vytýkat. Já tam byl ve dvou skvělých sezonách, kdy se šlo od vítězství k vítězství, takže nálada byla dobrá. Až dodnes máme přátelský vztah,“ uzavírá Poborský.

Dnes od 21.00 hodin nabídne stanice O2 TV Sport a O2 TV Fotbal další díl Ligy mistrů Exclusive. Tentokrát se diváci mohou těšit na duel Manchester United - AC Sparta Praha, utkání základní skupiny UEFA Champions League z roku 2004. Součástí doprovodného programu bude i studio moderátora Petra Svěceného, jako host dorazí Karel Poborský.

Deník Sport, Sport Magazín i časopis GÓÓÓL kupujte pohodlně ONLINE na iKiosek.cz »

Titulní strana, deník Sport, 5. května 2020Foto Sport

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

33. kolo
Články odjinud


Články odjinud