Karel Häring
27. července 2008 • 15:30

Jaký bude Arsenal?

TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dva čtyři. To není překvapivý výsledek přípravného duelu Arsenalu, ale bilance slavného londýnského klubu na přestupovém trhu. Zatím je negativní.



Projeví se to v jeho výkonech, nebo znovu překvapí všechny, kdo jim předpovídá pozici mimo nejlepší čtyřku?

Samir Nasri (Marseille) a Aaron Ramsey (Cardiff City). Dohromady jim je tolik, co odcházejícímu brankáři Jensi Lehmannovi. Zatímco odchod zkušeného Němce nebude až takovou ztrátou, více „kanonýry“ zabolí absence Mathieua Flaminiho a Alexandra Hleba.

ZMĚNY U KANONÝRŮ
PŘÍCHODY

Samir Nasri - Marseille
Aaron Ramsey - Cardiff City

ODCHODY

Mathieu Flamini - AC Milán
Alexander Hleb - Barcelona
Jens Lehmann - Stuttgart
Gilberto Silva - Panathinaikos

Polovina z vynikající záložní čtveřice, která v minulé sezoně držela Arsenal dlouho na první příčce Premier League, klub opustila. Flamini se dohodl s AC Milán, Hleb zamířil do Barcelony. Zbyli Cesc Fabregas, jenž po španělském tažení na mistrovství Evropy na vrchol zahájil přípravu až v tomto týdnu, a Tomáš Rosický. Ten srpnový úvod ligy stoprocentně nestihne.

Je to už taková tradice. Arsenal nenajdete mezi kluby, které se ucházejí o největší fotbalová esa. Londýnský celek vyznává jinou cestu. Od dostavby Emirates Stadium musí šetřit, a i když určitě má fondy na přestupy, Wenger není ten, kdo se žene do vyplácení nesmyslných částek. Drží se hesla, že aní investice padesáti milionů liber za posily vám nezaručí úspěch. A příkladem je Chelsea z minulé sezony.

Přes oslabení Arsenal nepočítá s žádným dalším velkým posilováním. Wenger před pár dny prohlásil, že hledá defenzivnějšího záložníka. „Potřebujeme ještě jednoho hráče. Až najdeme vhodného adepta, získáme ho. Teď ale žádné konkrétní jméno nemáme,“ uvedl.

Podle britských médií „kanonýři“ sondují situaci okolo záložníka Sportingu Lisabon Miguela Velosa. V hledáčku Arsenalu je prý od loňského šampionátu hráčů do 21 let.

Ovšem Gunners si stále musí hlídat záda. Stále není jisté, jestli Emmanuel Adebayor odolá vábení italských klubů a zůstane na severu Londýna. Chce mnohem vyšší plat než údajných současných 35 tisíc liber týdně. A naráží na další pravidlo klubu, který se odmítá platit hráčům statisícové částky jako španělští giganti či Chelsea s Manchesterem United.

I přes všechny potíže vstoupí Arsenal do soutěže s ambicemi ukončit čekání na některou z trofejí. To trvá už tři sezony. Thierry Henry, jenž opustil slavný klub loni v létě, je přesvědčený, že se to Wengerovi může podařit navzdory obměněného kádru.

„Nevím, jak to Arsene dělá, ale když přivede hráče, lidé si myslí něco ve smyslu: ,nejsem si jistý, jestli bude dobrý‘. Jenže pak najednou, podobně jako v minulé sezoně, každý začne o Arsenalu básnit, jak skvěle hraje a jak velkým týmem je,“ prohlásil historicky nejlepší střelec klubu v rozhovoru pro stanici BBC.

Spolu s miliony příznivců Fabregase a spol. věří, že konec neúspěšného období přijde tuhle sezonu. Ti, kteří Arsenalu nefandí, je ve svých tipech znovu pošlou do středu tabulky. Kdo bude mít pravdu? Cesta za hledáním odpovědi začne 16. srpna. To Arsenal otevírá duelem s West Bromwich Albion celou sezonu Premier League.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

30. kolo
Články odjinud


Články odjinud