30. listopadu 2008 • 18:55

Obě anglická derby ovládli hosté

Autor: pj, ČTK
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V Manchesteru a Londýně bylo živo. A to doslova! V obou městech se proti sobě postavili nesmiřitelní rivalové – City vs. United a Chelsea vs. Arsenal. Kdo uspěl? Vždy hosté.



Manchester City - Manchester United 0:1 (0:1)
Běží 68. minuta. Cristiano Ronaldo vyskakuje na centr a chystá se hlavičkovat. Ale ne! Kdepak. Místo hlavičky si chrání svůj obličej. Sudí neváhá a vytahuje žlutou kartu. Už druhou!

Portugalská hvězda záhy vidí kartu červenou a musí předčasně do sprch. Rozhodnutí hlavního arbitra nerozumí. Kroutí hlavou. Stejně tak fanoušci, kteří zase nechápou Ronalda a jeho hloupý záměr.

Vyloučení je totiž naprosto zbytečné. Zvláště když první žlutou kartu vyfasoval za faul a následné protesty vůči rozhodčímu Howardu Webbovi.

Svůj tým díky tomu vystavil obrovskému tlaku. Fotbalisté Manchesteru City totiž vycítili šanci. Věděli, že v přesile mají větší šanci vyrovnat. Dokonce nastřelili tyč! Ale branku neslavili, holandského brankáře van der Sara nepřelstili ani v posledních minutách.

O jedinou branku zápasu se tak tři minuty před koncem první půle postaral útočník „red devils“ Wayne Rooney. Nutno dodat, že s velkým štěstím. K míči se dostal díky brankáři Joe Hartovi, jenž Carrickovu střelu pouze vyrazil před pihatého ostrostřelce. A ten měl v koncovce velmi snadnou úlohu. Navíc to byl jeho jubilejní stý gól v kariéře.

Branka: 42. Rooney.
ŽK: 41. Ireland, 45. Vassell - 21. Rafael, 33. Fletcher, 59. Ronaldo, 66. Evra, 85. Carrick.
ČK: 68. Ronaldo.

ManCity: Hart - Richards (76. Sturridge), Kompany, Dunne, Garrido - Wright-Phillips, Ireland, Hamann (46. Elano), Vassell (46. Zabaleta) - Robinho, Benjani.
ManUtd: Van der Sar - Rafael, Ferdinand, Vidič, Evra - Ronaldo, Carrick, Fletcher, Park (90. O'Shea) - Rooney, Berbatov (83. Giggs).
---

Chelsea - Arsenal 1:2 (1:0)
Kdo vládne Londýnu? Fotbalisté Arsenalu! V nedělním derby znemožnili městské nepřátele z Chelsea a díky dvěma trefám van Persieho jí připravili druhou porážku v sezoně.

Scolari: Chci, aby rozhodčí řekli sorry
Štvanec Gallas v kotli přežil
Čech: Vrátili jsme Arsenal do hry

Arsenal vstoupil do zápasu s tím, že porážka by ho v podstatě vyřadila z boje o titul, což mu ze začátku svazovalo nohy. Chelsea hru kontrolovala, a když si Djourou dal vlastní gól, vypadalo to na konec snů Arsenalu.

Jenže po hodině hry si za obranu naběhl Van Persie a ranou pod břevno nedal české brankářské jedničce Petru Čechovi žádnou šanci. Obrana Chelsea tak inkasovala poprvé od porážky s Liverpoolem a Čech, který v 13. kole absentoval, lovil míč ze sítě poprvé po 499 minutách.

Nizozemský útočník navíc ukončil 281 minut trvající čekání Arsenalu na branku. O tři minuty později dokonce zápas otočil, když střelou z otočky na vzdálenější tyč překonal Čecha podruhé a zajistil Arsenalu cenné vítězství.

Chelsea se totiž nedařilo v ofenzivě a na vyrovnání nedosáhla. Nic na tom nezměnil ani první ligový start slovenského záložníka Miroslava Štocha, který za Chelsea odehrál posledních deset minut.

"Blues" díky nedělní prohře můžou přijít o první místo v tabulce Premier League, pokud Liverpool v pondělní dohrávce s West Hamem bude bodovat.

Branky: 31. vlastní Djourou - 59., 62. van Persie.
ŽK: 61. Terry, 85. Ivanovič.

Chelsea: Čech - Bosingwa, Ivanovič, Terry, Ashley Cole - Mikel (69. Malouda), Deco (81. Štoch), Ballack, Lampard - Kalou, Anelka.
Arsenal: Almunia - Sagna, Gallas, Djourou, Clichy - Denilson, Fabregas, Song Billong, Nasri - Adebayor (83. Bendtner), Van Persie.
---

DALŠÍ ZÁPASY:
Portsmouth - Blackburn 3:2
Tottenham - Everton 0:1

Portsmouth sice v zápase s Blackburnem ztratil během pěti minut dvoubrankové vedení, nakonec se však přece jen radoval z výhry, když se deset minut před koncem prosadil Davis a rozhodl o výsledku 3:2. Blackburn, který čeká na výhru devět zápasů, tak po čtvrté prohře v řadě zůstal na předposledním místě tabulky.

Tottenham Hotspur nenavázal na skvělé výkony z předešlých týdnů, kdy se tým po příchodu nového manažera Harryho Redknappa konečně zvedl. Na stadionu White Hart Lane podlehl Evertonu 0:1, přičemž jedinou branku vsítil záložník Pienaar.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud