Pavel Janega
24. září 2009 • 11:46

Vyplašený Foster. Dostane ještě šanci?

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vypadalo to, že tyhle potíže už nebude muset Sir Alex Ferguson řešit. Jenže Manchester United opět hledá brankáře. Van der Sar je stále zraněný. Foster nespolehlivý. A Kuszczak velkými zápasy neprověřený. Kdo tedy bude chytat?



399373:gallery:true:true
Když si van der Sar poranil ruku a lékaři odhadli jeho rekonvalescenci na osm až deset týdnů, klub se ztráty brankářské jedničky nebál.

Místo totiž zaujal v brance Ben Foster, s nímž se počítalo, že v budoucnu nahradí stárnoucího Nizozemce permanentně.

Jenže teď čeká celý Manchester na návrat van der Sara jako na smilování.

Kdysi talentovaný Foster zklamal. Očekávání nenaplnil. A naopak je zcela zazdil. Samozřejmě, někdy svými zákroky se uvedl v zářivém světle. Ale pak přišly momenty, na které by radši zapomněl.

Foster potvrdil předzvěsti zlých proroků, že po psychické stránce nikdy nevyzraje.

Když působil na hostování ve Watfordu, dostal gól od brankáře Paula Robinsona, jenž překopl téměř celé hřiště. Ale Foster byl omlouván. Tvrdilo se, že "stále fotbalově roste".

Ovšem nyní mu je už šestadvacet a onen "pokrok" není vidět. Možná mu uškodilo, že nechytal. Van der Sar do branky nikoho nepustil. Pokud ano, tak většinou na jeden, dva pohárové zápasy. A to je pro možnou budoucí jedničku málo.

Ať už stojí za jeho chabými výkony cokoliv, Foster v této chvíli nemá na to, aby za velkoklub jako je Manchester United pravidelně chytal.

Jak vyřeší situaci Ferguson? S největší pravděpodobností posadí Fostera na lavičku a do branky nasadí Kuszczaka. Alespoň do té doby, než se vrátí van der Sar.

Polský gólman si tak zachytá celkem ve čtyřech zápasech. Ten první proti Wolves v Ligovém poháru má za sebou. Udržel čisté konto a pomohl k postupu (1:0). V Premier League si zahraje proti Stoke a Sunderlandu. V Lize mistrů bude čelit bundesligovému Wolfsburgu.

399371:title:true:true

Poté přijde na řadu reprezentační přestávka, po níž by van der Sar mohl konečně ohlásit comeback.

A Manchester United se ho nemůže dočkat.

Dokonce začal nizozemského veterána přesvědčovat, aby po sezoně neukončoval kariéru, jak bylo původně avizováno, a prodloužil smlouvu o další rok. Van der Sar by se měl definitivně rozhodnout na konci tohoto roku.

Foster se naopak může bát o místo v prvním týmu. Pokud United podepíší s van der Sarem nový kontrakt, tak pravděpodobně odejde.

Ani on sám totiž nemá trpělivosti nazbyt. Ví, že potřebuje chytat. Jinak se nervozity a podprůměrných výkonů nezbaví.

Foster doplácí na to, že nechytal
NÁZOR AUTORA
Ben Foster nemůže být jedničkou Manchesteru United. To je prostě fakt. Jeho slabé výkony sráží sebevědomí defenzivy a Ferguson si láme hlavu s tím, proč se mu nedaří.

Je to snadné. Foster je "pohárový" brankář. Chytat za rezervní tým a občas naběhnout do zápasů FA Cupu či Carling Cupu, je málo.

Kde ale mohl nasbírat potřebné zkušenosti? Nikde. A o to právě jde. Pokud si Ferguson představoval, že Foster jednoho dne nahradí van der Sara na místě jedničky, udělal jednu velkou chybu – neposlal jej na hostování do ligového týmu.

Právě v takovém klubu by pravidelně chytal Premier League, což je při dozrávání brankářů to nejdůležitější. Vypjaté zápasy Fosterovi chybí. Je nervózní a dopouští se zbytečných chyb.

Fosterovi hodně pomohl Watford, kde nasbíral mezi lety 2005 až 2007 dobrých 73 startů. To je neocenitelná zkušenost.

Tam se také dopustil několika chyb, ale nebývalo to zvykem. Hlavně ukázal, že má kvality na to, aby v budoucnu mohl chytat nejen za Manchester United, ale i za anglický národní tým. Byl zkrátka vynikající.

Pak ale Watford opustil a zase vysedával mezi náhradníky. Teď je jeho talent ztracen. A není jasné, zda mu Ferguson dá ještě nějakou šanci. Každopádně by si měl uvědomit, že vinu na jeho úpadku nese i on.

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud