11. září 2018 • 20:30

Francouz udivil mrštností, pak skvěle chytal. Nepustí Buffona do brány?

Autor: krm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Chci koupit Hradec. Dluhy jsou nesmysl, říká Ulich
Vecheta proti Spartě dvakrát na hraně, ČK pro Tanka správně. Liberec měl mít penaltu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Využil zranění reprezentačních parťáků a poprvé se ve dvou utkáních Ligy národů postavil do francouzské brány. Gólman Paris St. Germain Alphonse Areola se v ní uvedl víc než dobře. Přesnými zákroky pomohl svému týmu k výhře nad Nizozemskem i bezgólové remíze s Německem, přičemž navíc udivil svět pozoruhodnou mrštností. A trenér PSG Thomas Tuchel už připustil, že legendární Gianluigi Buffon se přes pětadvacetiletého Francouze do sestavy možná příliš nedostane.



Brankáři mají různé způsoby a rituály, které před začátkem zápasu opakují, aby se dostali do potřebné provozní teploty. Rychlé protažení či symbolické poklepání pro štěstí na tyčky. Areola ale přišel s něčím nevídaným. Nedělní souboj Francie s Nizozemskem začal prudkým výskokem na brankové čáře, ze kterého vykopl nohu až do břevna! Na 195 centimetrů vysokého borce opravdu zajímavý kousek, který jen potvrdil, jak je gólman filipínského původu obratný.

Video z nezvyklé rozcvičky vzbudilo na sociálních sítích velký ohlas, fanoušci Areolu přirovnávají k Zlatanu Ibrahimovičovi, jenž navzdory výraznému vzrůstu také několikrát překvapil technikou a hbitostí.

Areola na sebe ale jinak upozorňuje především poctivými výkony mezi třemi tyčemi. Profesionální smlouvu s PSG podepsal už jako šestnáctiletý v roce 2009, ale když opustil mládežnické kategorie, dlouho putoval jen po hostováních. Postupně vystřídal Lens, Bastiu i španělský Villarreal, v kádru Pařížanů se napevno usadil až v sezoně 2016/17. A v uplynulém ročníku už z pozice jedničky pomohl hvězdnému kádru k jednoznačnému ligovému triumfu.

Přesto ještě minulý týden neměl na kontě jediný start za seniorskou reprezentaci. V konkurenci Huga Llorise a zkušeného Steve Mandandy totiž sbíral na srazech zkušenosti jen z pozice třetího gólmana. A v této roli získal i zlato na světovém šampionátu v Rusku. Až teď – když jsou oba jeho kolegové zranění – dostal konečně šanci.

Nejprve si připsal šest důležitých zákroků proti Německu (0:0), pak pomohl k vítězství nad Nizozemskem (2:1), když ho překonal pouze Ryan Babel. Zkrátka velmi povedený mezinárodní debut. Ovšem Areola svou kvalitu potvrzuje opakovaně.

I proto mnohé překvapilo, když se PSG v létě rozhodlo přivést Gianluigiho Buffona, který po sedmnácti letech skončil v Juventusu. Čtyřicetiletá italská legenda přišla do Francie s velkou slávou, jak ale naznačily první týdny v nové sezoně, jisté místo v sestavě nemá. Právě kvůli Areolovi.

Buffon nejprve odchytal vítězný souboj o francouzský Superpohár, pak i dvě úvodní ligová kola. V následujících dvou soubojích už ale za Neymarem, Mbappém a spol. stál v bráně Areola. Jak to bude dál? Jedničkou by měl být nakrátko ostříhaný Francouz. „Ano, rozhodl jsem se. Rozhodnutí není konečné, ale řekl jsem Alphonsovi, že v mých očích je teď číslem jedna,“ prohlásil Thomas Tuchel, nový kouč PSG pro Sky Sports.

„PSG je pro něj všechno, chce dokázat, že na to má,“ doplnil ještě Tuchel. Kdo v létě čekal, že francouzský gigant bude spoléhat především na hvězdného Buffona, pletl se. Na tahu je mrštný Areola. 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

32. kolo
Články odjinud


Články odjinud