Michal Koštuřík
20. května 2009 • 15:41

Poslední sbohem Luise Figa

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ženy bez rozdílu věku se rády topily v jeho uhrančivých očích. Muži všech generací zase obdivovali jeho kličky, maratonskou výdrž, milimetrově přesné centry a nechytatelné gólové rány. Za pár týdnů zůstanou jen vzpomínky.



Charismatický Portugalec Luis Figo z Interu Milán oznámil, že po sezoně ukončí kariéru. Završil ji stylově: ziskem italského titulu.

Málokterý sportovec se vám na první pohled tak zaryje do paměti. Rodáka z portugalské vesnice Alamada si s nikým nespletete. Urostlá postava, husté havraní vlasy, zádumčivý pohled. „Jeho charisma mě dostalo,“ líčila švédská kráska Helen Svedinová, když před lety potkala slavného fotbalistu v Barceloně při zábavné taneční show.

S portugalským elegánem, který vždy vypadal starší, než ve skutečnosti byl, si ještě ten večer zatančila flamengo. A brzy podlehla jeho šarmu. Jeho dlouhé jméno Luis Felipe Madeira Caeiro Figo se ani nesnažila zapamatovat. Místo toho se snažila vyčíst z hlubokých očí, co je tento tajemný elegán zač. V květnu před osmi lety se tajně vzali.

Dál už to šlo rychle. Narodily se jim tři dcery (Daniela – 10 let, Martina – 7, Stella – 4), čtvrté dítě je na cestě. Jako by známý pár listoval před narozením potomků českým kalendářem…

Těhotná manželka ovšem není důvodem, proč se Figo rozhodl ukončit kariéru. V šestatřiceti letech cítí, že je za zenitem své výkonnosti. Ruku na srdce, čím vás v posledních dvou letech ohromil? Kouč José Mourinho se bez služeb portugalského veterána ve většině utkání obešel.

Na jeho krajana zbyla v lepším případě lavička. Často dokonce usedal na tribuně. „Tohle je poprvé, co jsem mistrem, aniž bych hrál,“ poznamenal s trpkostí v hlase nejlepší fotbalista světa 2001.

Své „adieu“ oznámil o víkendu. Těsně poté, co si Inter zajistil sedmnáctý triumf v Serii A. „Je to nejlepší způsob, jak skončit,“ mínil Figo. Jenže pozor, kreativní záložník si nechal otevřená vrátka. Je jasné, že v evropském klubu už se neobjeví. „Ale kdyby přišla nějaká lukrativní nabídka z jiného světadílu, tak možná budu pokračovat,“ sdělil.

Už před dvěma lety měl podepsanou dohodu s klubem Al-Ittihád ze Saúdské Arábie. Vydělal by si obrovský balík peněz. Tehdy odolal, kouč Mancinimu slíbil novou šanci v Interu.

Stejná slova si vyslechl před letošní sezonou od jeho nástupce Mourinha. Dnes už jej ale nikdo nepřesvědčí, že má zůstat v Evropě. Na nejlepší už Figo nestačí.

V Arábii by ovšem byl prvotřídní hvězdou a tahákem celé ligy. Zachřestí opět šejkové měšcem? „Na nejvyšší úrovni už hrát nebudu. A není pravděpodobné, že vezmu nějakou jinou nabídku,“ konstatoval zdrženlivě odchovanec Sportingu Lisabon.

Jaká vlastně byla Figova kariéra? Úspěšná, bohatá na nevšední zážitky a poměrně chudá na přestupy. Vždyť záložník přezdívaný „Žralok“ vystřídal za dvacet let mezi seniory pouze čtyři kluby. A jeden lepší než druhý.

V každém z nich vydržel minimálně čtyři roky a nejdéle šest. Přesto nečekejte, že by mu třeba v Barceloně udělili medaili za věrnost. To opravdu nehrozí.

Když v roce 2000 po zisku Zlatého míče pro nejlepšího hráče Evropy svlékl dres „Barcy“ a upsal se za rekordní sumu Realu Madrid, ve Španělsku málem vypukla občanská válka. Odchod k největšímu rivalovi a nepříteli nemohli fandové vydýchat.

Jedináčka, který pocházel z chudých poměrů, nazývali „jidášem“, „zkurvysynem“, „chamtivcem“ či „zrádcem“. Při derby na Nou Campu mu vždy přichystali peklo. Demonstrativně pálili dresy s jeho jmenovkou, zdemolovali mu také auto.

Jenže číslo 7 nezlomili. Také v týmu „bílého baletu“ se stal lídrem a v roce 2003 zvedl nad hlavu pohár pro vítěze Ligy mistrů. Poprvé a naposledy.

V portugalském národním týmu svou práci úplně nedodělal. Po zlatých časech v mládežnických kategoriích přivedl reprezentaci nejvýše ke druhému místu na domácím evropském šampionátu v roce 2004. „Stejně jsem se svou kariérou spokojený,“ řekl.
Aby také ne.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud