24. srpna 2018 • 04:30

Nezkušený kouč, stárnoucí opory. Co může sesadit Bayern z trůnu?

Autor: pav
Vstoupit do diskuse
0
  • Co může srazit Bayern Mnichov z bundesligového trůnu? Nezkušený kouč, ale i stárnoucí posilyCo může srazit Bayern Mnichov z bundesligového trůnu? Nezkušený kouč, ale i stárnoucí posilyFOTO: koláž iSport.cz

    Bayern Mnichov a ti druzí. Tak mnozí vidí bundesligu v posledních několika letech. I v nadcházející sezoně, která začne v pátek soubojem bavorského velkoklubu s Hoffenheimem, je Bayern neotřesitelným favoritem. Experti tak před startem nového ročníku nezkoušejí hledat, kdo z vyzyvatelů by jej mohl sesadit z trůnu, ale co by se muselo stát uvnitř mnichovského celku, aby na sedmý titul v řadě nedosáhl. Těchto pět možných potíží pro králě bundesligy vybrala televize Deutsche Welle.

  • Nezkušený kouč

    Nový trenér Bayernu Mnichov Niko KovačFoto Reuters

    Bayern vyměnil na lavičce zkušeného sedmdesátníka Juppa Heynckese, který byl dočasnou náhradou Carla Ancelottiho, za mladšího kouče Nika Kovače. Šestačtyřicetiletý Chorvat, někdejší vynikající střední záložník, trénoval reprezentaci své rodné země a vyhrál pohár s Frankfurtem, mnozí se ale stále bojí, že na nejsledovanější trenérské místo v Německu je stále ještě příliš nezkušený.

    Nejde jen o očekávání fanoušků a tlak médií. Kovač bude mít pod palcem hvězdy světového formátu, a s těmi nemusí být vždy jednoduché pořízení. Své by o tom mohl vyprávět Ancelotti, jehož z lavičky vyštípaly mimo jiné i spory s Franckem Ribérym a Arjenem Robbenem.

  • Robert Lewandowski

    Robert Lewandowski už byl jednou nohou venku z Bayernu. Zůstane?Foto Profimedia.cz

    Na hřišti je největší zbraň, neohrozitelný kandidát číslo jedna na pozici nejlepšího střelce ligy. Ale mimo trávník trochu nejistota. Už od jara se řeší jeho nespokojenost, snaha vynutit si přestup, zájem Realu Madrid... Lewandowski se navíc v květnu vyjádřil, že se cítil být svým mateřským klubem opuštěný. Teď už prý zase cítí plnou podporu, ale kdo ví, kdy mu první komplikace může zase změnit názor.

  • Stárnoucí opory

    Franck Ribéry a Arjen Robben, stárnoucí opory MnichovaFoto Reuters

    Arjen Robben a Franck Ribéry, to jsou tahouni Bayernu, dlouholeté opory, které si už těžko představit v jiném dresu. Jenže jednomu je 34 let, druhému ještě o rok víc, jejich kariéry už se pomalu blíží ke konci a zdraví už taky není úplně stoprocentní. Mnichovští už by se rychle měli poohlížet po plnohodnotných náhradách.

    Silné argumenty pro místo v základní sestavě předložil mladý Kingsley Coman, o dostatek minut se jistě popere i navrátilec z hostování Serge Gnabry. I přes jejich talent bude Bayern nepochybně na křídlech pořád hodně sázet na duo třicátníků, a to je podle DW může někdy mrzet.

  • Pramálo posil

    Leon Goretzka je jedinou výraznější posilou mnichovského klubuFoto Reuters

    Dá se lehce namítnout, že zrovna tým jako Bayern nepotřebuje zběsile sbírat posily. Kolonka příchodů přesto vypadá poněkud prázdně. Z hostování se vrátil Serge Gnabry a také Renato Sanches, který ale paběrkoval i ve Swansea, které sestoupilo z Premier League. Alphonso Davies z kanadského Vancouveru je, při všem jeho talentu, posila do budoucna, přece jen je mu teprve 17 let.

    Jediným "velkým" podpisem tak zůstal Leon Goretzka, který dorazil ze Schalke jako volný hráč. Prezident Bayernu Uli Hoeness odmítl, že by jeho celek potřeboval velkou přestavbu a drahé posily s cenovkou kolem sta milionů eur, pravdou ale je, že všichni hlavní rivalové v boji o vítězství v Lize mistrů se k takovým krokům usílili. Juventus, který přivedl samotného Cristiana Ronalda, budiž jen jedním z příkladů. DW tak argumentuje, že skutečná megaposila, která by Bayern pozvedla ještě o úroveň výše, může mnichovskému klubu v nabité evropské konkurenci chybět.

  • Soustředění na pohárovou Evropu

    Bayern v létě triumfoval v německém superpoháruFoto Reuters

    Pane Kovači, už je čas! Bayern naposledy vyhrál Ligu mistrů v sezoně 2012/13, a Hoeness a spol. už moc dlouho čekat nechtějí. Mnichovský gigant v posledních několika letech vždy pohořel na španělských celcích, jednou na Atlétiku Madrid, jednou na Barceloně a hned třikrát v souboji s Realem Madrid.

    Velké soustředění na očekávaný úspěch v Evropě by podle DW mohlo Bayern stát pár bodů v bundeslize. Přeci jen, nasadit po náročném souboji z Ligy mistrů na domácí půdě unavené opory, nebo naopak nerozehrané náhradníky, to je risk téměř vždy.

  • Kadeřábek v OVERTIMU: Jak vyrostl ve stálici Hoffenheimu? Proč není špatné hrát za béčko?
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

27. kolo
Články odjinud


Články odjinud