18. července 2022 • 10:30

Servus, Bayern! Kam Mané přišel, tam zapadl. Němci ho královsky přeplatili

Autor: Zbyněk Veselý
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fanouškům Liverpoolu netrvalo dlouho, než si Sadia Maného zamilovali, ale přenést přes srdce jeho odchod? To zabere delší čas. Nechává po sobě plno vzpomínek a velký odkaz pro novou generaci. „Willkommen, mein Freund!“ Bayern zvedá tuplák k přípitku a zdraví afrického šampiona.



Trojzubci se ulomil hrot. Jedna z nejúdernějších trojic v historii Premier League už není. Sadio Mané vyklidil skříňku po šesti letech plných trofejí. „Přelomový okamžik,“ uznal Jürgen Klopp. „Dáváme sbohem mistrovskému hráči. Novodobé ikoně LFC.“

Nahradit ho bude přinejmenším těžké. Liverpool pozbyl důležité muže už dřív (Philippe Coutinho, Raheem Sterling a v hlubší minulosti Fernando Torres, Xabi Alonso), ale od Luise Suáreze, který v létě 2014 přehryzl červené řemeny a zacvakal zuby v Barceloně (80 milionů eur), neztratil nikoho, kdo byl tak nedílnou součástí jejich DNA.

Mané byl vůbec první Kloppovou posilou, kterou si na Anfieldu sám vybral (červenec 2016), a prvním předákem jeho týmového Motörheadu, o něhož přichází.

„Naše identita,“ říkal německý kouč, „je intenzita.“ Our identity is intensity. Perfektní slogan heavymetalového stylu, který by nebyl možný bez Maného bravury, odolnosti a energie.

Mohl se spolehnout na zničující spojení mezi Sadiem, Robertem Firminem a Mohamedem Salahem – partnerství, které za pět let přineslo 340 gólů, včetně 65 v nedávno skončené sezoně.

Po Maného odchodu z Premier League si řada soupeřů oddechlaFoto Reuters

V létě 2016 klub opustili Christian Benteke, Martin Škrtel, Jordon Ibe, Joe Allen, Kolo Touré nebo pýcha lidstva Mario Balotelli. Klopp, který v říjnu 2015 vystřídal Brendana Rodgerse, sice dotlačil Reds do finále Evropské ligy (1:3 se Sevillou) a do finále Ligového poháru (1:2 po penaltách s Manchesterem City), ale v Premier League je zvedl jen k osmé příčce.

Co teď? United investovali do

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

31. kolo
Články odjinud


Články odjinud