19. května 2009 • 11:03

Edin Džeko = nový fenomén

Autor: Marek Bílek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na jaře snad žádný fotbalista v Evropě nedokázal to, co Edin Džeko. Bývalý hráč Teplic nastřílel ve druhé polovině sezony za Wolfsburg už 20 gólů. Mimořádné statistiky dělají z útočníka největší fotbalovou postavu současného Německa.



Odborný německý magazín Kicker zařadil na titulní stránku včerejšího vydání fotku Grafiteho s Džekem a titulkem: „Magathovi hrdinové“. Bundesliga je u vytržení z wolfsburgské dvojice a hlavně z dovedností bývalého teplického útočníka Džeka.

DŽEKO & GRAFITE 2008/09



Bosenský kanonýr dal v bundesligové sezoně celkem 25 gólů. Jeden zásah mu chybí na nejlepšího kanonýra soutěže a zároveň kolegu z Wolfsburgu Grafiteho. Džeko naposledy úřadoval v sobotu v Hannoveru, když zaznamenal hattrick.

Ani Grafite nepředvedl zrovna špatný výkon - trefil se dvakrát. Wolfsburg zvítězil 5:0 a tito dva střelci táhnou klub za historickým úspěchem. V posledním kole stačí týmu trenéra Felixe Magatha z domácího duelu s Brémami bod k tomu, aby získal titul.

ŘEČ ČÍSEL
- v bundeslize nastoupil Džeko od léta 2007 celkem v 59 zápasech a vstřelil v nich 33 gólů, což znamená průměr 0,55 branek na utkání

- v jarní části této sezony zaznamenal Džeko 20 gólů, v historii bundesligy dokázali ve druhé části vícekrát skórovat jen Gerd Müller (23 branek, sezona 1971/1972) a Dieter Müller (21, 1976/1977)

- v soutěži evropských střelců o Zlatou kopačku je Džeko zatím pátý, vede Rakušan Janko (Salcburk, 39 gólů)

- spolu s Grafitem tvoří s 51 góly druhý nejlepší útok v historii bundesligy, pouze dvojice Bayernu Müller-Hoeness dokázala nastřílet dohromady více gólů (53, v sezonách 1971/1972 a 1972/1973)

„Jaro má Edin opravdu mimořádné, ale pořád tvrdím, že ještě není na vrcholu,“ míní trenér Teplic Jiří Plíšek, který Džeka objevil před lety v Sarajevu a přivedl ho do Česka.

Málokdo v Německu pochybuje o tom, že by Wolfsburg nedosáhl na titul.

Všichni se spíš zajímají o dvě věci: Stane se nejlepším kanonýrem soutěže Grafite, nebo Džeko? A kolikrát ještě nastoupí tento hvězdný tandem pohromadě?

„Já, nebo Graffa? Možná že budeme v pořadí kanonýrů oba na prvním místě,“ smál se po utkání v Hannoveru Džeko. Tak to je jeho odpověď na první otázku. Ovšem druhý dotaz je i pro něj těžký. „Uvidíme, co se bude dít po sezoně,“ naznačil nejistě.

Zatímco Grafite uvedl, že pravděpodobně prodlouží ve Wolfsburgu smlouvu o tři roky, Džeko patrně podobný krok neudělá. „Pro Edina je moc důležitá osoba trenéra Felixe Magatha. Hodně mu věří,“ vysvětluje Plíšek.

Magath však po sezoně Wolfsburg opustí, od léta povede Schalke. A podle Plíška tenhle fakt výrazně ovlivní i Džeka. „Myslím si, že bez Magatha dál ve Wolfsburgu už nezůstane,“ tipuje teplický trenér, jenž je s bosenským kanonýrem často v kontaktu. „Jsem zklamaný z toho, že trenér odchází,“ potvrdil sám střelec.

O Džeka se zajímají evropské velkokluby. Prý se ozvaly Arsenal, Manchester United nebo AC Milán. S dvacetigólovou jarní bilancí si de facto může vybírat, kam zamíří. Záleží však také ještě na Wolfsburgu, jak se k celé věci postaví, Džeka pojí s klubem kontrakt do roku 2011.

Edin Džeko Edin DžekoFoto Archiv Sport

Co se tedy bude v létě dít? „Pokud by Edin opustil Wolfsburg, potom by měl následovat odchod ven z bundesligy,“ domnívá se Plíšek. Ovšem teplický trenér nedoporučuje ihned přesun na absolutní topadresu.

„Ideální by byl takový čtvrtý, pátý tým španělské, italské nebo anglické ligy. Prostě udělat ještě jeden mezikrok před opravdovým velkým přestupem.“

Ale pěkně postupně. V sobotu čeká Wolfsburg poslední bitva bundesligy s Brémami. Pokud ji Magathův výběr zvládne, tak budou následovat divoké oslavy. A po nich se patrně rozpoutá hon na nový bundesligový objev se jménem Edin Džeko.

JAK DÁVÁ GÓLY

HLAVA = 9 GÓLŮ
OČIMA JIŘÍHO PLÍŠKA: „V zakončení hlavou se hodně zlepšil, v české lize se ze vzduchu tolik neprosazoval. Ale teď je z něj opravdu komplexní fotbalista.“

PRAVÁ NOHA = 9 GÓLŮ
OČIMA JIŘÍHO PLÍŠKA: „To byla vždycky jeho silnější noha. Umí tvrdě vystřelit z dálky, i přesně zakončit technickým pokusem.“

LEVÁ NOHA = 7 GÓLŮ

OČIMA JIŘÍHO PLÍŠKA: „Kdysi v Sarajevu hrál skoro jen pravačkou, ale tím že hodně vypiloval i svou druhou nohu, se stává pro obránce více nečitelný.“
Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

31. kolo
Články odjinud


Články odjinud