21. listopadu 2009 • 14:01

Dvě branky Necida přinesly Kazani titul

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Rubinu Kazaň obhájili mistrovský titul v ruské lize. V dnešním předposledním kole remizovali se svým předchůdcem na trůnu Petrohradem 0:0 a v čele tabulky mají pětibodový náskok před Spartakem Moskva.



Ten doma prohrál 2:3 v městském derby s CSKA, jehož dva góly vstřelil český reprezentační útočník Tomáš Necid.

Zatímco v Kazani, kde za hosty z Petrohradu nastoupil i Radek Šírl, branka nepadla, v Lužnikách to zpočátku vypadalo, že Spartak dokáže boj o titul ještě zdramatizovat. Už v sedmé minutě totiž brazilský záložník Alex proměnil penaltu, CSKA pak ale vyšel závěr první i začátek druhé půle. Dzagojev vyrovnal a krátce po přestávce se po Krasičově přihrávce prosadil Necid.

Spartaku v sestavě s Martinem Jiránkem udržel vyrovnávacím gólem naději další Brazilec Welliton, s 21 zásahy nejlepší střelec soutěže. V 88. minutě však domácí celek definitivně srazila do kolen hrubka brankáře Džanajeva, podobná jako v minulém zápase v Samaře. Gólmanovi Spartaku vypadla z rukou Necidova střela z dálky a hosté z CSKA mohli slavit výhru 3:2.

"Byl to náš nejlepší zápas v sezoně, a i když ten rozhodující gól padl trochu kuriózně, tři body jsme si určitě zasloužili," řekl Necid novinářům. "Myslím, že hrdinou zápasu nejsem ani já, ani Džanajev. Nebyla to jenom jeho chyba, ta moje střela zase nebyla tak špatná. Poděkuju mu, to ano, ale žádný dárek ode mne nedostane," dodal s úsměvem.

Mohutně se ale slavilo zejména v Kazani, která získala druhý titul za sebou. Jedním z nejšťastnějších lidí na tamním stadionu byl trenér Kurban Berdyjev, který si tak po senzační výhře v Lize mistrů v Barceloně připsal další velký úspěch. "Tenhle titul byl ale asi tak třikrát těžší než ten první. Museli jsme dokázat, že to loni nebyla náhoda," prohlásil kapitán Sergej Semak.

Necid se v letošním ligovém ročníku trefil už devětkrát a vyrovnal se na devátém místě tabulky střelců Janu Kollerovi. Ten se dnes v dresu Samary v utkání na hřišti Saturnu Moskevská oblast proti Antonínu Kinskému neprosadil, skóroval pouze jeho spoluhráč Jiří Jarošík, jenže do vlastní branky. Saturn vyhrál 3:1.

Vedle kazaňského titulu je rozhodnuto i o druhém místě moskevského Spartaku, který počtvrté za posledních pět let skončil těsně pod vrcholem a zahraje si v příštím ročníku Ligy mistrů. Třetí tým konečné tabulky čeká předkolo, o které bojují především Petrohrad a Lokomotiv Moskva, šanci však s dvoubodovým odstupem ještě má i CSKA.

Z dvojice sestupujících je stále znám jen jeden, poslední Chimki. O druhém se rozhodne až v posledním kole, v němž však patnáctému Krasnodaru nemusí stačit ani vítězství nad staronovým mistrem. Postup z druhé ligy si zajistili hráči dagestánského klubu Anži Machačkala a Sibir Novosibirsk, který má na soupisce i dva české fotbalisty Tomáše Vychodila a Martina Horáka.

Ruská fotbalová liga - 29. kolo:

Dynamo Moskva - Lokomotiv Moskva 0:2,
FK Moskva - Nalčik 0:2,
Groznyj - Krasnodar 0:1,
Kazaň - Petrohrad 0:0,
Perm - Chimki 2:0,
Saturn MO - Samara 3:1,
Spartak Moskva - CSKA Moskva 2:3 (dva góly hostů Necid),
Tomsk - Rostov na Donu 2:1.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud