Pavel Janega
27. listopadu 2009 • 16:45

Barcelona – Real: bitva o Španělsko!

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

V neděli 19:00 to vypukne! Na slavném stadionu Nou Campu si to mezi sebou rozdají dva velikáni. Barcelona versus Real Madrid. Nejlepší fotbalisté planety proti sobě. Na jedné straně Xavi, Ibrahimovic či Henry, na druhé zase Ronaldo, Kaká, Benzema… El Clásico zkrátka chystá mimořádnou podívanou. Těšme se.



Souboje mezi Barcelonou a Realem Madrid patří mezi nejlepší na světě. Mají náboj, napětí. A každá jejich bitva slibuje drama. Ve světě najdete jen málo obdobných vypjatých derby, které alespoň z části dosahují úrovně El Clásika.

Hráči Realu Madrid se radují z gólu.Foto ČTK/AP
Není divu, že když zápas nadejde, jedná se o svátek. Něco mimořádného. Výjimečný den. Kdo není na stadionu, má zapnutou televizi a dívá se.

Na hřišti se i tentokrát představí nejlepší fotbalisté. A hned tři z nich „shrábnou“ první místa v anketě Zlatý míč. „První bude Messi, druhý Ronaldo a třetí Xavi,“ odhaduje španělský list AS.

Ale nechme anket. Ty půjdou v neděli stranou. Mnohem důležitější bude, jak si znovuzrozený Real poradí s nebezpečnou ofenzivou Barcelony. Do kádru sice v létě investoval astronomických 250 milionů eur, v brance mu chystá Iker Casillas, přesto není favoritem. Tím jsou Katalánci.

Naposledy porazili Inter Milán 2:0 a po celý zápas vedoucímu celku italské ligy prakticky nic nedovolili. Vítězství navíc Barcelona dosáhla bez Messiho a Ibrahimovice, o jejichž startu se spekuluje i nyní.

Zatímco švédský zabiják asi nastoupí v základní sestavě, s Messim to údajně vypadá o poznání hůře. Není stoprocentně v pořádku a trenér Pep Guardiola prý nechce riskovat jeho zdraví. „V útoku bude hrát trojice Iniesta, Ibrahimovic, Henry,“ píše AS.

Jenomže kolikrát jsme již slyšeli tato prohlášení, a pak byl opak pravdou? Je zřejmé, že Guardiola bude chtít porazit protivníka i v oblasti psychologie. „Nezbývá mi než doufat,“ říká k tomu Messi. Tak uvidíme.

Barcelona slaví zisk trofejeFoto ČTK
Fotbalisty Realu Madrid může pro změnu těšit fakt, že jsou v tuto chvíli s jedním bodovým náskokem vládci španělské Primera Division. Ovšem jejich hra ani zdaleka nedosahuje takové úrovně jako úhlavního nepřítele.

Stačí se podívat na poslední duel Ligy mistrů proti Curychu. Borci v bílých dresech nepředvedli žádné úchvatné představení a nakonec byli rádi za hubenou výhru 1:0.

Co Real konkrétně trápí? Zejména nedostatek fyzické kondice, koordinace i to, že se musí na každou gólovou šanci nadřít. Chybí mu lehkost, s jakou útočí Barcelona. Ta je sehranější. Její hráči o sobě vědí. Všechny tyto důvody mohou v neděli rozhodovat.

Na druhou stranu se madridskému celku vrátila do sestavy nejdražší posila Cristiano Ronaldo. „Cítím se dobře a chci hrát,“ hlásí a je připraven poslat „Barcu“ do kolen. Dychtí po vítězství. Nechce být druhý. „Třeste se,“ varuje soupeře. Už jenom jeho přítomnost pomáhá „bílému baletu“ po psychické stránce.

Thierry HenryFoto čtk

S jistotou samozřejmě nelze říct, že Barcelona suverénně Real přejede. V utkání se může stát cokoliv. Stačí jediná chybička, maličkost – a všechno bude jinak.

V těchto nervy drásajících bitvách jdou všechny prognózy stranou. Každý hráč vydává ze sebe všechno. Maká. Dře. Plive krev. I kvůli fanouškům, kteří by protějšímu táboru nejraději namlátili. „Tohle k tomu patří. Je to souboj na život a na smrt,“ říká v nadsázce záložník Xavi.

Bude to zkrátka úžasná, unikátní a výjimečná bitva. Utkání s velkým U. Jak dopadne? Nezaujatí experti se tipovat neodváží, deniksport.cz očekává výhru Barcelony. Na koho vsadíte vy?



Cristiano Ronaldo, Real Madrid
"Zranění? Rozhodně budu moci proti Barceloně nastoupit. Cítím se dobře a chci hrát. Teď záleží na trenérovi, zda mě postaví od první minuty. Rád bych viděl v síti Barcelony deset nebo dvacet gólů, ale vím, že to není možné (vtipkoval). Cítím, že to bude vyrovnaná hra, protože Barcelona má stejně skvělý kádr jako my. Ale i přesto všechno chceme vyhrát."

Manuel Pellegrini, trenér Realu Madrid
"Víme, že jsme pod tlakem. Kritiku vnímáme. Některé aspekty hry ještě nefungují ideálně. A z toho důvodu si hráči zaslouží důvěru. My nehrajeme špatně, jen nejsme sehraní natolik, abychom mohli fanoušky bavit. Ale když se podíváme na statistiky, Barcelona na tom není o moc lépe."

Gerard Pique, Barcelona
"Musíme být opatrní a hrát s respektem, protože Real vede španělskou ligu."

Sergio Ramos, Real Madrid
"Tipuji, že vyhrajeme v Barceloně 2:1. Nejdůležitější ale bude, abychom neinkasovali."

Zlatan Ibrahimovic, Barcelona
"Bude to nejvýjimečnější zápas, který jinde na světě nenajdete. A protože se nám nelíbí zápasy s jedním nebo dvěma góly, pokusíme se jich nasázet co nejvíce. Jsem přesvědčen, že vyhrajeme. Jsme silnější. Nejlepší hráči planety hrají v Barceloně."

Hráči Realu Madrid se radují z gólu.
Hráči Realu Madrid se radují z gólu.

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

32. kolo
Články odjinud


Články odjinud