17. ledna 2017 • 11:28

Od býků k býkům. Lipsko vyfouklo United nadějného stopera

Autor: Jakub Pláteník
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Z Red Bullu do Red Bullu. Týmy s býkem ve znaku provedly rošádu. Red Bull Lipsko, ambiciózní nováček německé bundesligy přetáhl ze Salburku nadějného Dayota Upamecana. Za osmnáctiletého francouzského reprezentanta vysázel devět milionů liber (278 mil. Kč) a předběhl i věhlasné kluby z Premier League, které o mladíka stály.



Pro velký fotbal vyrostl v Evreux, na severu Francie, kde se i narodil. Čtyři roky stoupal mládežnickými kategoriemi, až si vytáhlého chlapce všimli ve Valenciennes a pozvali ho do své akadamie.

V druholigovém týmu strávil dva roky, ale do áčka se neprobojoval. Ne kvůli dovednostem, ale kvůli času. Klub totiž mladíka v sedmnácti prodal do Red Bullu Salcburk za 1,8 milionu liber (55,6 mil. Kč).

Z úpatí Alp byl krátce po přestupu poslán na hostování do Lieferingu, farmy Salburku. Liefering je známý tím, že vychovává budoucí hráče, kterými později zásobuje Salburk.

Upamecana to potvrzuje. Po půlroce přišel markantní progres a návrat z hostování. V rakouské lize stoper doslova kraloval a upoutal na sebe pozornost evropských velkoklubů a jejich trenérů.

Svůj talent ukazuje Upamecana nejen na klubové scéně, ale i na té reprezentační. I přesto, že vlastní pas Guinei-Bissou, tak od šestnácti let obléká národní dres Francie a je v něm vidět. V roce 2015 vyhrála Francie EURO U17 a mladý obránce nechyběl ani minutu včetně kvalifikace. Dokonce byl zvolen do nejlepší jedenáctky závěrečného turnaje.

Novináři na Ostrovech mluvili o Upamecanovi jako o jednom z hlavních přestupních cílů Manchesteru United v zimní období. I Arséne Wenger poslal své skauty, aby zjistili situaci kolem nadějného krajana. Marně. Velké plány Angličanů zmařil Red Bull. Jelikož vztahy mezi lipským a salcburským klubem jsou více než vřelé, tak hráče nepustili za žádnou cenu. Nulová šance na vykoupení. Stejně jako u dalších osmi hráčů během posledních tří let.

Aktuálně si Francouze pouze přehodili jako horký brambor z Rakouska do Německa. Z druhé linie v Rakousku se během jedné sezony dostal na vrchol pyramidy do boje o německý titul.

Fotbalové přestupy ONLINE>>>

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud