28. června 2022 • 17:10

Když hvězdy odchází: Marcelovy slzy, loučení s titulem i lukrativní peníze

Autor: iSport.cz, paš
Vstoupit do diskuse
0
  • Smutné loučení mají za sebou už Fernandinho (zleva), Marcelo nebo Dani Alves. A co Luis Suárez?Smutné loučení mají za sebou už Fernandinho (zleva), Marcelo nebo Dani Alves. A co Luis Suárez?FOTO: Koláž iSport.cz

    Dřív by se o ně porvaly velkokluby s nejvyššími ambicemi, zběsile by přihazovaly částky po milionech. Ta doba je sice už pryč, přesto jejich přestupy neustále táhnou, plní titulní strany novin a vzbuzují emoce. Hvězdy jako Marcelo, Fernandinho nebo Luis Suárez se drží na světové úrovni už přes deset let, ve svých klubech zanechali nesmazatelnou stopu, jenže nyní nastal čas smutného loučení. Web iSport.cz vybral pět odchodů legend, které se odehrály či odehrají v tomto přestupovém období.

  • Marcelo

    Real Madrid (2007 - 2022)

    V Evropě dosud neoblékl jiný dres než slavného Realu Madrid. V něm brazilský obránce Marcelo prožil dlouhých patnáct let, během kterých pětkrát vyhrál Ligu mistrů, šestkrát se radoval ze španělského titulu a dvakrát z triumfu v poháru. Neuvěřitelná bilance. A ke každému zisku trofeje výrazně přispěl, vždyť v kádru Bílého baletu zaznamenal 373 ligových startů, v nichž nastřílel 23 branek.

    Taky při loučení na Santiagu Bernabéu uronil nejednu slzu... „Hrál jsem za nejlepší klub na světě. Dorazil jsem jako osmnáctiletý kluk a odcházím jako muž. Jsem neskonale vděčný za všechno, co jsem tu prožil. Jednou se vrátím,“ řekl.

    Kariéru ovšem 34letý Marcelo ještě neukončil, kam bude směřovat? Spekuluje se o AC Milán.

    Marcelo se rozloučil s Realem MadridFoto Reuters

  • Gareth Bale

    Real Madrid (2013 - 2022)

    Se Santiagem Bernabéu se loučil i Gareth Bale, který přestoupil do Realu za tehdy rekordních 100 milionů eur už v létě 2013. Nedávno si na rok odskočil do Tottenhamu a jeho pozice ve španělském celku výrazně ochabla. V minulé sezoně naskočil pouze do pěti ligových zápasů a dal jeden gól. I proto se velšskému ofenzivnímu záložníkovi při odchodu z madridského klubu nedostalo takové pocty jako Marcelovi.

    Přesto se v Realu zapsal pod zisk pěti triumfů v Lize mistrů a tří prvenství v La Lize.

    Ve 32 letech má nyní před sebou novou výzvu. Místo rodného Cardiffu ve druhé anglické lize kývl na lukrativní nabídku od Los Angeles ze zámořské MLS. Kapitán velšské reprezentace se podle serveru The Athletic dohodl v kalifornském klubu na ročním angažmá s opcí na další rok a půl. 

    Podmaní si MLS a vytvoří společně s Carlosem Velou obávanou útočnou dvojici?

  • Daniel Alves

    Barcelona (2008-2016 a 2020-2021)

    Před půl rokem se překvapivě vrátil do Barcelony, se kterou podepsal roční smlouvu. A když se blížil její konec, toužil ji prodloužit. Jenže vedení katalánského klubu se rozhodlo jinak. 39letý Daniel Alves v Barceloně definitvně končí.

    Po prvním odchodu nastupoval za Juventus, Paris St. Germain a Sao Paulo, ale loni se do Španělska vrátil, aby pomohl Xaviho týmu zpět na přední příčky.

    Dohromady oblékal barcelonský dres osm a půl let, radoval se v něm z šesti titulů a tří výher v Lize mistrů. „Po více než osmi letech, které jsem věnoval těmto barvám, přišel čas říct sbohem,“ řekl Brazilec.

    Co s ním bude dál?

    Dani Alves se s Barcelonou rozloučil už podruhé, tentokrát zřejmě definitivněFoto profimedia.cz

  • Fernandinho

    Manchester City (2013-2022)

    Lepší konec si nemohl ani přát, Fernandinho se po devíti letech rozloučil s Manchester City s trofejí v rukách a medailí na krku. V anglickém celku po minulé sezoně oslavil už pátý mistrovský titul. Jediná kaňka? V jeho sbírce schází ušatý pohár pro vítěze Ligy mistrů. A je velice pravděpodobné, že už si na něj coby aktivní hráč nesáhne... 

    Bývalý kapitán Citizens se po vypršení kontraktu vrátil domů do Brazílie. 37letý záložník podepsal dvouletou smlouvu s klubem Athletico Paranaense, v němž před dvaceti lety zahájil profesionální kariéru.

    „Měl jsem hodně nabídek od různých klubů, z Brazílie i ciziny. Ale nejrozumnější bylo vrátit se domů a udělat maximum pro Athletico. Splním si tím sen a ukončím kariéru jako hráč pouhých tří klubů: dvou v Evropě a jednoho v Brazílii,“ uvedl na tiskové konferenci Fernandinho, bývalý hráč Šachtaru Doněck (2010-2013).

    Fernandinho se s Manchesterem City rozloučil s trofejíFoto Reuters

  • Luis Suárez

    Atlético Madrid (2020-2022)

    Tenhle dravý útočník naplno prorazil ve čtyřech evropských klubech. Luis Suárez nejprve vyletěl v Ajaxu (2007-2011), pak oslnil Premier League v dresu Liverpoolu (2011-2014) a výrazně se prosadil i v Barceloně (2014-2020) po boku hvězdných spoluhráčů Neymara a Lionela Messiho. Evropskou štaci však zřejmě zakončil v Atléticu, za které odehrál poslední dvě sezony (67 zápasů a 32 gólů). Do konce smlouvy v madridském klubu mu zbývají už pouhé hodiny, vyprší mu 30. června. A co pak?

    Poslední spekulace ukazují na to, že zabiják z Uruguaye už odehrál svůj poslední zápas v evropských soutěžích. Zájem o jeho služby mají zástupci argentinského River Plate, dřív se šuškalo i o nabídkách z americké MLS.  

    Luis Suarez odehrál v Atleticu dvě sezonyFoto profimedia.cz

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud