9. března 2023 • 14:50

Drahé posily, které se (ne)vyplatily: Ronaldo napůl, Hazard až za kustody

Autor: Zbyněk Veselý
Vstoupit do diskuse
0
  • Jaké rekordní posily se vyplatily? A které ne?Jaké rekordní posily se vyplatily? A které ne?FOTO: Koláž isport.cz

    Prozkoumáte-li seznam nejdražších přestupů, zjistíte, že výše poplatků vypovídá spíš o kupujících klubech než o kvalitě hráčů, a v nejednom případě to vede k litaniím. Zčásti proto, že finanční prostředky nastavují laťku nemožně vysoko. Kolik jednotlivců ve sportu, jenž se skládá z jedenáctičlenných týmů, je tak výrazných, aby jejich hodnota přesáhla 100 milionů eur?

  • Jack Grealish

    Aston Villa > Manchester City / 117,5 milionů eur (2,8 miliardy korun)

    Pro Aston Villu byl totéž co Shakespeare pro angličtinu: nepřekonatelný, nepředstižitelný, non plus ultra. V City doufali, že bude aspoň Terrym Pratchettem či Neilem Gaimanem, ale není ani Kenem Follettem; 9 gólů a 10 asistencí (72 zápasů) = slabota.

    Vyplatil se? NE

  • Gonzalo Higuaín

    Neapol > Juventus / 90 milionů eur (2,1 miliardy korun)

    Za Neapol dal 91 gólů za tři roky a v sezoně 2015-16 drtil rekordy (38 tref). V létě 2016 Juventus prodal Pogbu a Moratu (140 milionů eur) a řekl si, že 90 milionů za téměř 30letého Gonzala je dobrý nápad. Nebyl.

    Vyplatil se? NE

  • Ousmane Dembélé

    Dortmund > Barcelona / 140 milionů eur (3,3 miliardy korun)

    Třetí nejdražší fotbalista všech dob… Barca ho z Dortmundu téměř unesla, tak moc ho chtěla. Bylo mu dvacet a měl nahradit Neymara. Bude to už šest let a za tu dobu vynechal polovinu ligových zápasů (zranění) a připsal si 24 gólů a 16 asistencí (120 startů).

    Vyplatil se? NE

  • Cristiano Ronaldo

    Manchester United > Real Madrid / 94 milionů eur (2,2 miliardy korun)

    Real Madrid > Juventus / 117 milionů eur (2,8 miliardy korun)

    Do Realu přiklusal ve 24 letech a během devíti sezon přetvořil vše. Nastřílel rekordních 450 gólů (438 utkání) a dobyl 15 trofejí. Juventus… ano, ohromil tím, že shromáždil 100 branek za tři roky, ale turínský úpadek začal s ním.

    Vyplatil se? ANO (pro Real Madrid) / NE (pro Juventus)

  • Eden Hazard

    Chelsea > Real Madrid / 115 milionů eur (2,7 miliardy korun)

    Do Realu šel jako 28letá ikona Chelsea a tygr Premier League; jeho proměna v Garfielda zamrzí. V La Lize nastoupil 50krát (obvykle z lavičky) a během čtyř let nepoznal atmosféru El Clásika (kluby se střetly 10krát) ani na jednu minutu. V Ancelottiho hierarchii je až za kustody.

    Vyplatil se? NE

  • Neymar / Mbappé

    Neymar: Barcelona > PSG / 222 milionů eur (5,2 miliardy korun)

    Mbappé: Monaco > PSG / 180 milionů eur (4,2 miliardy korun)

    Dohromady stáli 400 milionů eur, ale Liga mistrů je stále pařížským přeludem. Mbappé, fotbalový charme magique, vyrostl v titána, milovaného klubem a celou zemí; Neymar vyvolává zášť a toxický pocit. Vyčaroval 117 gólů a 70 asistencí, ale co s tím, když fanoušky… tak strašně sere.

    Vyplatili se? Neymar NE, Kylian ANO

  • Virgil van Dijk

    Southampton > Liverpool / 84,6 milionů eur (2 miliardy korun)

    Ukázkový game changer, jak se říká v hantýrce stratégů. Něco, co změní vyznění hry, sezony atd. Van Dijk zahýbal s Liverpoolem a otočil kormidlo k trofejím. Po jeho příchodu Reds ovládli Premier League (po 30 letech), FA Cup i Ligu mistrů, celkem 7 pohárů.

    Vyplatil se? ANO

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud