30. června 2023 • 16:30

TOP (ne)přestupy do Arábie: odpadlíci Chelsea i cíl Barcelony. Ikony odmítly

Autor: paš
Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    Velký příběh letních přestupů. Na trase Evropa-Saúdská Arábie je dost rušno. Do speciálních a luxusních letounů usedá jedna fotbalová hvězda za druhou. Už v zimě přesunem do exotiky šokoval Cristiano Ronaldo. Ale byl první z mnoha. Koho od podzimu v lize potká, s kým Saúdové ještě jednají a koho naopak tučné šeky nezlákaly? Na seznamu patnácti nejzajímavějších jmen jsou vítězové Ligy mistrů, Lionel Messi, The Special One či opora Realu Madrid.

  • Karim Benzema

    útočník, 35 let
    Al-Ittihád (volný přestup)

    Tohle byl šok pro fanoušky Realu. Francouzský kanonýr se po sezoně emotivně loučil na Staniago Bernabeu, další gólové parády si nově chystá pro fotbalové přiznivce v Saúdské Arábii. Soupeřit bude na dálku s Cristianem Ronaldem. Benzema si v exotice vydělá balík, údajně až 7 miliard korun. Jenže prý ho lákala i jiná věc. „Jsem muslim a je to muslimská země. Vždycky jsem tam chtěl žít," prohlásil.

    Karim Benzema se v novém klubu pochlubil i Zlatým míčem Karim Benzema se v novém klubu pochlubil i Zlatým míčemFoto Reuters

  • N'Golo Kante

    záložník, 32 let
    Al-Ittihád (volný přestup)

    Hrdina posledních úspěchů Chelsea odchází z Anglie bez aplausu a hlavně zadarmo. Blues s francouzským hráčem jednali o prodloužení kontraktu. Nakonec marně. Kanté doplní v saúdskoarabském klubu bývalého parťáka z reprezentace Karima Benzemu. Běhavý záložník v posledních sezonách laboroval se zraněními, na Stamford Bridge postupně ztratil svou pozici.

  • Rúben Neves

    záložník, 26 let
    Al-Hilál (55 milionů eur)

    Vzpomínáte si na útěk brazilského bombarďáka Hulka do Číny? Portugalský záložník píše podobný příběh. Ve Wolverhamptonu se stal veledůležitou personou, byl produktivní, za tým se rval. V minulé sezoně zapsal bilanci 6+1. A po šesti letech v anglickém klubu netajil přání zvednout kotvy. Jednal s Barcelonou, z přestupu nakonec sešlo, proto se rozhodl nabrat směr Arábie. V šestadvaceti letech? Smlouvu podepsal na tři roky.

  • Kalidou Koulibaly

    obránce, 32 let
    Al Hilál (23 milionů eur)

    Na štaci v Anglii se těšil, počkal si na ni až do jednatřiceti let. Jenže angažmá v Chelsea nezvládl. Vedle zkušeného stopera Thiaga Silvy mnohdy vypadal jako amatér. Blues se tak okamžitému prodeji Koulibalyho nebránili. Senegalec nakráčel do Al-Hilál, jenž na Stamford Bridge zaslal 23 milionů eur. To je o patnáct méně, než ho Chelsea před rokem koupila z Neapole. Koulibaly si přijde na nové adrese na slušné peníze, část z nich však bude posílat do Afriky.

  • Edouard Mendy

    brankář, 31 let
    Al-Ahli (18,5 milionu eur)

    Jak rychle se vydrápal na vrchol, zase z něj sletěl dolů. Senegalský gólman po přesunu z Rennes do Chelsea ukázal, že Blues po éře Petra Čecha našli zase spolehlivou jedničku. Jenže jen na chvíli. Kvůli kiksům i zranění se dostal do role dvojky a když se nedohodl na zvýšení platu, z Anglie uprchl. Čeká ho výzva v exotice, ale taky v ústraní. O evropské poháry v nejbližších letech nezabojuje.

  • Neymar

    útočník, 31 let
    Al-Hilál ?

    Ronaldo, Benzema... Tohle nemusí být všechno. Spekuluje se o tom, že brazilská superstar je na odchodu z PSG. Stejně jako Messi, případně i Mbappé. Ale kam s ním? Jednou z variant je zájem z Arábie. Pokus o senzaci údajně chystá Al-Hilál. Neymar ovšem může pokračovat ještě v Evropě, velkokluby se o něj jistě poperou.

    Brazilský fotbalista Neymar Brazilský fotbalista NeymarFoto Profimedia

  • Hakim Zijách

    křídelník, 30 let
    Al Nassr ?

    Na světovém šampionátu ukázal, jaké kousky umí. Ale co naplat, v Chelsea se nikdy pořádně neprosadil. Už v zimě měl sbaleno, v ruce letenky do Paříže, jenže přesun do PSG krachl kvůli pozdnímu zaslání dokumentů z kanceláří Stamford Bridge. Teď je jeho konec v Anglii po třech letech zase na spadnutí. Marocký reprezentant by se měl brzy připojit k Al Nassru, kde vytvoří ofenzivní kombo s Ronaldem.

    Hakim Zijách je na odchodu z Chelsea Hakim Zijách je na odchodu z ChelseaFoto Reuters

  • Roberto Firmino

    útočník, 31 let
    Al-Ahli ?

    Jeho pozice v Liverpoolu slábne. V jednatřiceti letech vedle Salaha a bez Maného v uplynulé sezoně zkrátka tolik nezářil. Na Anfieldu mu končí smlouva, byl i na seznamu posil Barcelony. Jenže... Jednání se saúdskoarabským klubem jsou údajně dost vážná.

    Roberto Firmino v dresu Liverpoolu Roberto Firmino v dresu LiverpooluFoto Reuters

  • Bernando Silva

    záložník, 28 let
    Al Hilál ?

    Troufalé, hodně troufalé. Ale Al Hilál má peněz zřejmě dost. Po Nevesovi si vytipoval další portugalskou hvězdu. Bernardo Silva. Šikula, který si s Manchesterem City v minulé sezoně sáhl na treble. A co dál? Údajně je na odchodu. Zlákat ho chtějí Barcelona či PSG. Jenže pro Saúdskou Arábii hraje jeden fakt - Jorge Mendes, společný agent Silvy a Nevese.

    Bernardo Silva v euforii Bernardo Silva v euforiiFoto ČTK / AP / Francisco Seco

  • Wilfried Zaha

    křídelník, 30 let
    Al Nassr ?

    Zamířit, pálit. Al Nassr se pokouší ulovit další hvězdu z Premier League. Ale v tomto případě zřejmě mine. Zahovi sice v Crystal Palace na konci června končí kontrakt a na novém se ještě nedohodl, nabídce 30 milionů liber ročně z Arábie ovšem odolává. Jeho budoucnost je zatím v mlze, i když rozhodnutí se zákonitě blíží. Ve hře je i PSG.

    Wilfired Zaha zvažuje, kde bude v kariéře pokračovat dál Wilfired Zaha zvažuje, kde bude v kariéře pokračovat dálFoto Reuters

  • José Mourinho

    trenér, 60 let

    Trenér všech trenérů? Možná. Každopádně legendární kouč už nemusí nikomu nic dokazovat. Z kariéry vytřískal trofeje z Ligy mistrů, tituly v Anglii, Španělsku i Itálii. Po štacích u Chelsea, Interu, Realu Madrid či Manchesteru United baví v AS Řím. A po sezoně tam taky mohl skončit. Dostal lukrativní nabídku z Al Ahli, sešel se i s prezidentem klubu. Ale poděkoval a odmítl.

    José Mourinho získal v Evropské lize stříbro. José Mourinho získal v Evropské lize stříbro.Foto Reuters

  • Steven Gerrard

    trenér, 43 let

    Mezi trenéry pořád ještě trochu začátečník. Gerrard po konci famózní hráčské kariéry plynule přešel do role kouče. Po angažmá u Rangers a Aston Villy je bez práce. A vypadalo to, že pauzu mu ukončí dobrodružství v Al Ettifaq. Anglický bývalý reprezentant si to byl v Arábii omrknout, prohlédl si město i zázemí klubu. Než se vrátil do Evropy, měl jasno: Nepodepíšu.

    Steven Gerrard během televizního přenosu Steven Gerrard během televizního přenosuFoto Reuters

  • Lionel Messi

    útočník, 36 let

    Hořký konec v PSG. Po dvou letech bez triumfu v Lize mistrů, v minulé sezoně těsná výhra v lize. Navíc vztah s fanoušky byl nakřáplý. Messiho mise v Paříži zkrátka skončila. A proto si v Saúdské Arábii vysnili jediné - Ronaldo a Messi zase v jedné lize. Al Hilál nabídl argentinskému reprezentantovi rekordních 400 milionů eur za rok. Dá se to vůbec odmítnout? Evidentně dá. Messi se upsal Interu Miami, který vlastní David Beckham. V novém týmu se potká se Sergiem Busquetsem, parťákem z Barcelony.

  • Romelu Lukaku

    útočník, 30 let

    Co s ním bude? Zase jen problémy? Belgický forvard by se měl po hostování v Interu vrátit do Chelsea. Jenže... Lukaku se vrátil do Londýna na přestup v létě 2021. Za 113 milionů eur. Výsledek? Přínos na hřišti nulový, v zimě rozhovory o tom, že chce zpátky do Interu, ke kterému má blízko. Budoucnost u Blues je zřejmě pasé. Stejně jako přestup do Saúdské Arábie, který Lukaku odmítl. Touží po setrvání v Interu.

    Romelu Lukaku v dresu Interu Milán Romelu Lukaku v dresu Interu MilánFoto Reuters

  • Luka Modrič

    záložník, 37 let

    Ani po jedenácti letech spolupráce s Realem Madrid nekončí. Chorvatský technik ve španělském velkoklubu pokračuje. Nic na tom nezměnil ani tučný šek v hodnotě 170 milionů liber z Arábie.

    Chorvatský kapitán Luka Modrič Chorvatský kapitán Luka ModričFoto ČTK / AP / Peter Dejong

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud