19. ledna 2011 • 17:40

Mikolanda po transplantaci: Máma je hrdinka!

Autor: Blesk Ondřej Michálek
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už chodí a nedalo mu to, navzdory doporučení lékařů Petr Mikolanda (26) na chvilku vykoukl na sluníčko. „Ven sice nesmím, ale sjel jsem výtahem do přízemí. Byl to krásný pocit,“ radoval se fotbalista z jindy úplně všední věci. Týden po transplantaci ledviny, kterou dostal od maminky, opustil jednotku intenzivní péče v pražském IKEM a věří v úplné uzdravení.



Blesk.cz

Petr se rozmluvil poprvé na téma dárce. Plán byl dlouho jiný, čekalo se na vhodnější variantu, ale nakonec orgán dostal od mámy. „Pro mě je to hrdinka! Když viděla, jak se několikrát operace odkládala, šla do toho,“ popsal pro klubový web žižkova www.fkvz.cz.

„O rozhodnutí, že to bude máma, jsem věděl už asi před měsícem. Ale nechtěl jsem o tom mluvit, před takovým zákrokem byl důležitý klid,“ vysvětlil Mikolanda. „Mamka se teď dává dohromady na chalupě. Propustili ji už v pátek a ona tam v klidu venčí pejska.“

Sám dobře ví, že nemá ještě zdaleka vyhráno. „Podstatné je, aby tělo novou ledvinu přijalo. Lékaři jsou zatím spokojeni a já se snažím dodržovat jejich jich pokyny. I když třeba celé dny ležet na zádech je opravdu těžké.

Na boku mám sedmnáct centimetrů dlouhou jizvu a nemůžu se dobře otáčet… Říkám, že první kolo mám za sebou, ale dalších deset mě ještě čeká. Držte mi palce,“ vzkázal z nemocnice, kde stráví ještě minimálně deset dní.

Lenka Miolandová darovala svému synovi ledvinu
Lenka Miolandová darovala svému synovi ledvinu

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud