29. května 2011 • 17:04

Hadamczik: Baník? To je vytunelovaný klub...

Autor: mir
Vstoupit do diskuse
8
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

V Ostravě si nedávno oddechli, Baník se zachránil. Jeho bývalý majitel Alois Hadamczik však úlevu necítí. Je naopak vyděšený z toho, v jakém stavu se klub z Bazalů nachází. „Baník je dnes vytunelovaný klub,“ tvrdí.



Nebere si servítky, soudí, že pod vládou Tomáše Petery a jeho lidí jde Baník ke dnu. „Majitelé si kupují auta za pět milionů na účet klubu a přitom dluží jak zaměstnancům, tak hráčům. Je mi z těchto lidí smutno a stydím se za ně. Můj brácha nechal na Bazalech dva tituly a nakonec i život. Já jim „daroval“ klub z přesvědčení, že budou provozovat sport. Bohužel jsem se krutě mýlil.“

Hadamczik soudí, že pod vládou Tomáše Petery a jeho lidí jde Baník ke dnu. „S mým někdejším společníkem Petrem Lamichem jsme pro Baník dělali všechno, z minus 43 milionů jsme ho dostali do desítek milionů v plusu, navíc zůstali v kádru vynikající hráči.


Dnes má klub před sebou minimální šanci na existenci. Majetkem Baníku už nic není, pouze ligová licence a pár hráčů. Stadion je vyvedený na jinou společnost, hráčský kádr nemá kvalitu. A hlavně je na tom psychicky špatně,“ míní Hadamczik.

Hráči jsou prý tlačeni k tomu, aby mlčeli o dění v oddíle. „Na základě svých smluv se nesmí absolutně vyjádřit o dění v klubu. Přitom nedostávají tři, čtyři měsíce plat.“

Alois Hadamczik se raduje na české střídačce po zisku bronzových medailí
Alois Hadamczik se raduje na české střídačce po zisku bronzových medailí


Mluví přímo, neboť cítí, že má právo se k Baníku vyjádřit. „Vytáhl jsem ho z konkurzu, klub fungoval. Současné vedení z Baníku jen tahá peníze, nepostavilo vůbec nic. A diváky cíleně vtahují do slepé uličky. Oni rozprodávali hráče, nepostavili žádnou tréninkovou plochu a navíc vyvedli majetek Baníku do jiné společnosti, která vlastní projekt na výstavbu bytů. Tato společnost se jmenuje Bazaly a. s. a nemá nic společného s Baníkem,“ zdůrazňuje Hadamczik s tím, že nyní bude hodně záležet na postoji radnice.

„Zastupitelé Ostravy rozhodnou, zda budou Bazaly vymazány z fotbalové mapy. Pokud nezmění územní plán, nemůže být na Bazalech nic jiného než hřiště.“

Lituje jedné věci. „Škoda, že za mého působení v Baníku nefungovalo zastupitelstvo podobně jako to nynější, které naprosto chápe, že je třeba pomáhat fotbalu i hokeji. Do Baníku a hokejových Vítkovic dává ročně po dvaceti milionech. Za to se jim klaním. Bohužel peníze města jsou v Baníku zneužívány. Pan Petera lže fanouškům, když v televizi tvrdí, že Bazaly mají hodnotu jednoho milionu korun. On sám je nabízí za 200 milionů korun! To je tunelování. Věřím, že brzy přestanou mlčet i hráči a doufám, že i ostravský fanoušek tomu všemu, co říkám, uvěří.“

Hadamczik by uvítal, kdyby se příznivci klubu zmobilizovali a dali bossům Baníku najevo, co si myslí. „Nynější vedení prohospodařilo za prodej hráčů okolo 400 milionů, možná až půl miliardy. Je nejvyšší čas, aby fanoušci ukázali těm lidem, ať odejdou, odkud přišli. Avizovaný odchod do Vítkovic je ze strany vedení úmyslný, aby mohli prodat pozemky Bazalů a odejít daleko od Ostravy,“ je si Hadamczik jistý.

A závěrem vysvětluje, proč před lety uzavřel areál Jeremenko. „Hřiště bylo staré a nevyhovující k výchově mladých fotbalistů. Naopak jsme vybudovali dvě nová hřiště u školy Na Šoupalce,“ dodává nazlobený Hadamczik.

OČIMA MAJITELE TOMÁŠE PETERY
„Výroky pana Hadamczika mě velmi mrzí, ale musím říct, že naprosto nepřekvapují. Má zřejmě pocit, že má patent vyjadřovat se úplně ke všemu. Stejně jako nedávno napadl HC Vítkovice a Františka Černíka, teď napadá Baník Ostrava.

Pan Hadamczik vlastnil Baník Ostrava zhruba dva roky. Bez sportovního úspěchu. Za našeho působení skončil Baník v lize čtyřikrát mezi nejlepšími třemi. Vyhráli jsme titul i domácí pohár. Co se týká majetku Baníku Ostrava, i průměrně inteligentní člověk si z výpisu katastru nemovitostí zjistí, že Bazaly stále patří Baníku Ostrava.

Pokud jde o investice či neinvestice do Baníku Ostrava, jediné, co v tomto směru pan Hadamczik v době, kdy klub vlastnil, dokázal, bylo prodat pozemek „Jeremenko“, na němž tehdy stálo tréninkové centrum Baníku. My jsme naopak museli investovat spoustu milionů do Bazalů, abychom na nich mohli hrát ligu a čtyřikrát i Pohár UEFA.

No a pokud jde o to, co říká pan Hadamczik k výplatám, které hráči dostávají, k tomu mohu konstatovat jediné. Za mého působení v Baníku Ostrava jsme hráčům tři nebo dokonce čtyři výplaty nedlužili zkrátka nikdy. Víc k tomu nemám co dodat.“
Vstoupit do diskuse
8

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud