Michal Koštuřík
2. června 2011 • 12:30

Bavič na prodej. Kdo dá za Švancaru 800 tisíc?

Vstoupit do diskuse
5
TOP VIDEA
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kam přestoupí Petr Švancara, který se stal ve Slovácku nepotřebným? Chtěla by jej možná půlka ligy, ale nikomu se nechce platit odstupné. Třiatřicetiletý útočník bude k mání zhruba za 800 tisíc korun, což je pro tuzemské kluby vysoká částka. „Bude to složité,“ tuší hráčův manažer Ondrej Chovanec.
„Chci zůstat v Česku,“ přeje si Švancara.



Slovácko už nemá po dvou letech na Švancarovy kulišárny náladu ani peníze, pro jiné kluby je fotbalový hračička lákavým zbožím. Suma, kterou musí jeho nový zaměstnavatel zaplatit, však jeho možnosti zásadně redukuje. „Jsem na čekané,“ oznámil útočník, kolem něhož sondují terén Příbram, Dukla, Brno, Jihlava a prý i Olomouc s Baníkem.

Ne, bez práce Petr Švancara nezůstane. Dvě plodné sezony ve Slovácku mu opět zvýšily renomé, útočníka jeho kvalit by si mnohé české kluby rády pořídily. Problémem je jeho cena, kterou určí podle tabulek smírčí komise.

„V Česku po skončení smlouvy není volným hráčem,“ připomíná jeho agent Chovanec. „Pro kluby není snadné zaplatit za hráče v Petrově věku takové peníze. Některé oťukávají situaci, zájem tady je. Ale všechny brzdí fakt, že budou muset zaplatit odstupné. Rozmýšlí se, jestli radši neinvestují do mladého hráče,“ vysvětluje.

Slovácko teprve předevčírem oznámilo, že na Švancaru neuplatní opci. „Rozešli jsme se v dobrém,“ přesvědčuje hráč, který včera rokoval s ředitelem klubu Vladimírem Krejčím. Stejně jako jeho zástupce.

„Nic bližšího nevím, všechno jsou spekulace,“ tvrdí útočník na téma své budoucnosti. Víc se v tuto chvíli vyjadřovat nechce. „Nic není před podpisem,“ potvrzuje Chovanec, který populárnímu „Švancimu“ shání nové angažmá.

„Jednou z variant je jeho návrat do Brna, ale podle mě by měl zůstat v první lize. Pro fanoušky by byla škoda, kdyby o něj přišli,“ míní.

Podobný názor sdílí Luděk Zelenka, bývalý útočník a Švancarův spoluhráč z Brna. „Nevím, proč se ho Slovácko tak lehce zbavuje, podle mě je to chyba,“ říká.

„Švanci není dříč jako třeba Honza Rezek, jenže pořád něco vymýšlí. Dvakrát mu to nevyjde, potřetí ano a je z toho skvělá přihrávka nebo gól. Právě kvůli těm nepovedeným akcím je na něj hodně vidět, je snadné proti němu argumentovat a najít na jeho hře chyby. Jako to udělal Míra Soukup,“ jmenuje kouče Slovácka.

Petr Švancara se raduje z gólu
Petr Švancara se raduje z gólu

Podle Zelenky je Švancara specifický hráč, ke kterému každý trenér nenajde cestu. „Je to fotbalista typu – buď všechno, nebo nic. Umí předvést něco nepředvídatelného. Má na to, aby zůstal v první lize, jen musí najít správný tým.

Jako Pavel Horváth v Plzni. V Hradci Králové nebo v Brně by Horvi asi taky spadl do podprůměru. Trenéru Soukupovi možná vadilo, že to jiní kluci na hřišti odjezdili a smetanu pak slíznul Švancara, který v zápase neudělal tolik fyzické práce. Zdálo se mu to nespravedlivé, jenže takový je fotbal,“ krčí rameny.

Rozhodnutí Slovácka, které se lehce zbavilo jednoho z lídrů, útočníkův manažer do jisté míry chápe. „Petr byl nejlépe placený hráč mužstva, profitovali z něj hlavně mladí hráči. Klub ale musí šetřit, snaží se platit tak, jak má. Nechtěl se dostat do situace, kdy nebude mít na výplaty,“ líčí manažer, který čeká na odezvu jiných prvoligových klubů.

Nedávno o Švancaru usilovaly ostravský Baník a také Olomouc. Oba kluby však momentálně řeší existenční potíže. Baník dluží hodně peněz hráčům, na Hané pro změnu nevědí, zda po korupčním skandálu nepřijdou o místo mezi elitou.

„Prioritou je pro mě česká liga, o zahraničí tudíž neuvažuji,“ informuje Švancara, který v předchozích dvou ročnících Gambrinus ligy nastřílel po sedmi brankách. „Pro Slovácko odvedl skvělé služby a velmi platný by byl i jinde,“ nepochybuje Chovanec.

V Uherském Hradišti nyní chtějí postavit mužstvo bez svérázného ofenzivního tahouna. „Švancara nemůže hrát s každým,“ míní František Čapek, člen klubového představenstva. „Svůj úkol u nás splnil na výbornou, ale po dvou letech vyvstala otázka, zda budovat půl týmu pro něj, anebo pokračovat v naší koncepci,“ doplňuje.

Útočník s neotřelými nápady je tak na prodej. Kdo do něj investuje?

MOŽNÉ VARIANTY
Brno 40 %

Jihlava 15 %

Dukla 15 %

Ostrava 15 %

Olomouc 5 %

Příbram 5 %

Třinec 3 %

zahraničí 2 %
Vstoupit do diskuse
5

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud