Ondřej Škvor
12. července 2011 • 14:30

Tomáš Vaclík kráčí v Čechových stopách

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Chce jít Čechovou cestou. Tomáš Vaclík, jednadvacetiletý gólman Žižkova, přestupuje na tři roky do nizozemského klubu VBV De Graafschap. Angažmá v menším týmu kvalitní západoevropské ligy se může stát přestupní stanicí na pouti do velkoklubu.



Nejprve Rennes, pak milionářská Chelsea. Tak vypadala pouť Petra Čecha za slávou. Brankář reprezentační jednadvacítky Tomáš Vaclík se nebrání představě, že svého krajana napodobí.

Prvním stupněm se má stát VBV De Graafschap, čtrnáctý tým posledního ročníku nizozemské Eredivisie. „Petrova cesta byla správná, doufám, že to bude platit i pro mě,“ říká mladý gólman.

Ve hře byl i věhlasný Ajax, ale přednost dostal provinční De Graafschap. „Měl bych tu dostat šanci pravidelně chytat, to rozhodlo,“ vysvětluje Vaclík.

Už rovnou počítá s tím, že veřejnost bude jeho působení srovnávat s Čechovým angažmá v Rennes. „Spousta lidí na to tak kouká, já tomu rozumím. Jeho cesta byla správná a já myslím, že to platí i o té mé. Bude záležet jenom na mně. Pokud budu chytat špatně, nemá cenu se o ničem ani bavit,“ vypráví česká brankářská naděje.


Jeho krok schvaluje i Petr Kouba, někdejší gólman a nyní trenér brankářů u „lvíčat“. „Udělal dobře. Nizozemská liga je kvalitnější než naše. Pokud bude chytat, je to rozhodně krok vpřed.“

Stejně smýšlí i bývalý brankář Juraj Šimurka. „Je to dobrá volba. Uvědomil si, že na opravdu velký klub není ještě připravený, proto si vybral tento. Musí ale chytat pravidelně,“ tvrdí.

Vaclík se rozhodně může spolehnout na to, že si zachytá dosyta. Zaprvé Nizozemsko je pověstné ofenzivním pojetím a hrou na tři útočníky, zadruhé Graafschap patří spíš do spodní části tabulky a jeho brankář je ve stálém zápřahu. V poslední sezoně inkasoval 56 branek.

Vaclík míří do HolandskaFoto ČTK
„Počítám s tím, že se budu muset hodně ohánět. Holandsko je tím známé, hodně se útočí. Nudit se nebudu a těším se, že nasbírám zkušenosti,“ říká Vaclík, jehož dnes čeká zdravotní prohlídka, po ní podepíše svou první zahraniční smlouvu.

A v úterý už nastupuje do tréninku. „Musím všechno rychle poznat, abych se dobře zapojil. Vždyť už za tři týdny začínáme. Už se na to těším, hlavně na tu atmosféru – třeba padesát tisíc lidí na Ajaxu, to bude něco. Velký zážitek,“ libuje si Vaclík.

Podle informací Sportu za něj zaplatil Graafschap dvacet čtyři milionů korun. Z nich půjde na Žižkov ale pouze polovina, tedy dvanáct milionů. Druhou půlku inkasuje hráčův agent Zdeněk Nehoda, který už dříve od Viktorky odkoupil padesátiprocentní podíl na přestupu.

Potvrzuje to Bronislav Šerák, právník agentury Nehoda Sport. „Tomášova práva máme rozdělena napůl,“ říká. „Padesát procent vlastní Viktorka a padesát procent naše agentura.“

To už ale Vaclíka nemusí zajímat. Důležité bude, jak se prosadí v novém klubu. Pokud si vychytá další přestup, může jeho cena strmě narůst. Jako v případě Petra Čecha. Do Rennes odcházel ze Sparty podle kvalifikovaných odhadů za 130 milionů korun, Chelsea za něj po dvou letech zaplatila už 400 milionů. Tedy více než trojnásobek.

„Já jsem přesvědčen, že Tomáš ještě neřekl poslední slovo. Tohle není jeho poslední přestup,“ tvrdí Kouba.

VBV DE GRAAFSCHAP
Založen: 1954

Stadion: De Vijveberg Doetinchem (12 600 diváků)

Trenér: Andries Ulderink

Umístění 2010/2011: 14.

Úspěchy: 3x vítěz Erste Divisie, druhé nejvyšší soutěže

Známí hráči minulosti: Klaas-Jan Huntelaar, Guus Hidink

Vaclíkovi konkurenti: Joost Terol (31 let), Jordy van der Kracht (21 let)

 

TOMÁŠ VACLÍK
Narozen: 29. března 1989

Výška/váha: 189/82

Kluby: Vítkovice (2006–2010), Žižkov (2010–2011)

Reprezentace do 21 let: 12 zápasů

Úspěchy: postup na ME do 21 let (2011), postup do první ligy (2011)

Občerstvující se Tomáš Vaclík
Občerstvující se Tomáš Vaclík

 

 

 

 

 

 

 

 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud