Pavel Hartman
19. července 2011 • 13:34

Šéfem Slavie je Platil, Řebíček útočí na majoritu

Autor: Pavel Hartman, ČTK
Vstoupit do diskuse
5
TOP VIDEA
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
VŠECHNA VIDEA ZDE

Předsedou v pondělí zvoleného tříčlenného představenstva fotbalové Slavie Praha se stal Miroslav Platil, který dosud v klubu působil jako generální ředitel. Na svém prvním zasedání ho dnes do funkce zvolilo nové představenstvo.



Platil pracoval i v předešlém představenstvu, v kterém figuroval pouze s Antonínem Francem. V únoru z vedení klubu odešel Tomáš Rosen.

Pondělní valná hromada akcionářů rozhodla, že Platil v představenstvu zůstane. Spolu s ním zvolila do vedení Slavie bratra třicetiprocentního akcionáře klubu Aleše Řebíčka Adama a investičního ředitele majoritního vlastníka pražského celku skupiny Natland Group Josefa Vojtu.

Natland Group majoritní, Aleš Řebíček minoritní majitel Slavie. Ale není už to spíš obráceně?

Vyhrálo "Řebíčkovo křídlo"

Včerejší mimořádná valná hromada klubu tyto úvahy posílila. Proč? „Řebíčkovo křídlo“ totiž vyhrálo ve volbách do klubového představenstva nad Natlandem 2:1.

Hlasy delegátů vynesly do nejvyššího vedení Slavie Adama Řebíčka, sourozence Aleše Řebíčka, a znovu také generálního ředitele klubu Miroslava Platila. Jak jeho, tak i exministra dopravy přivedl do Edenu Tomáš Rosen, bývalý majitel Slavie.

Natland coby hlavní akcionář si ve stejném orgánu „vydupal“ jen místo pro jediného zástupce – investičního ředitele Josefa Vojtu.

Aleš Řebíček navíc v tiskovém prohlášení Slavie po valné hromadě, na niž neměla média přístup, majestátně pravil: „Nyní mohu všechny fanoušky klubu ujistit, že nám nic nebrání, abychom se mohli soustředit na návrat Slavie na špičku tabulky, kam patří. Začíná úplně nová éra Slavie a já jsem moc rád, že se na ní mohu jako rodilý slávista podílet.“

Vojta k tomu pouze dodal: „Doufáme, že zprůhlednění akcionářské struktury a ustanovení nových členů představenstva a dozorčí rady povede k větší akceschopnosti klubu v nové fotbalové sezoně.“

Rošádě nasvědčují i další indicie. Třeba rychlý a hladký průběh valné hromady nebo bezproblémové odsouhlasení Adama Řebíčka do vysoké pozice, navzdory jeho značně kontroverzní minulosti.

Co na tyhle dedukce říkají samotní klíčoví hráči? Vyjádření „Řebíčkova klanu“ se včera nepodařilo získat.

Natland požádal ústy tiskového mluvčího Lukáše Tomise o zaslání otázek elektronickou poštou, ale později se omluvil, že do uzávěrky včerejšího vydání na ně odpovědět nestihne.

Světlo do tajemné hry by mohla vnést v příštím týdnu valná hromada společnosti Viscontia, která byla založena účelově ke shromáždění akcií Slavie. Natland v ní drží sedmdesátiprocentní podíl a Aleš Řebíček třicetiprocentní.

Že by právě na této hromadě bylo dovršeno další slávistické „přepřahání“? Na to si musíme počkat.

Nešlo by ovšem o žádné překvapení. Vojta už dříve prohlásil, že Natland nelpí na vlastnictví Slavie. „Když dostaneme nabídku, kterou nebudeme moci odmítnout, tak ji velice seriózně zvážíme,“ pravil.

Řebíček zase od začátku tvrdí, že by rád získal nadvládu nad klubem z Edenu. „Jestliže se Natland někdy rozhodne svůj podíl prodat, určitě jim dám nabídku,“ řekl v květnovém rozhovoru pro deník Sport.

Zdá se, že od slov se přechází (nebo již přešlo?) k činům.

Přestupy Čelůstky a Černého potvrzeny nebyly

Úterní první schůzka nového představenstva řešila především aktuální otázky sportovního a provozního úseku klubu.

Nové slávistické vedení se zabývalo chystanými transfery Milana Černého do Sivassporu a Ondřeje Čelůstky do Trabzonsporu, ani jeden z obou přestupů do Turecka ale zatím nebyl uzavřen.

"Jednání o přestupu stále probíhají. Návrhy smluv byly doplněny o některé body, které Slavia považuje za nezbytné. Dokumenty budou během dneška zaslány do klubů zpět k dalšímu projednání," uvedla na klubovém webu mluvčí Soňa Nouzáková.

Černý momentálně trénuje se Sivassporem a Čelůstka se připravuje s Trabzonsporem.

Vstoupit do diskuse
5

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud