Stanislav Hrabě
24. května 2012 • 17:38

Středoškoláci z Hradce mají svého Čecha, chytil čtyři penalty

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

POHÁR JOSEFA MASOPUSTA | FOTOGALERIE | Zalézt do obrany, jednou udeřit a zdolat protivníka na střely ze značky pokutového kopu. S takovou taktikou vyhrála Chelsea Ligu mistrů a se stejnou uspěla i stavební průmyslovka z Hradec Králové ve finále Poháru Josefa Masopusta proti plzeňskému protivníkovi. Stala se prvním držitelem trofeje určené pro střední školy, do nějž se přihlásilo 554 družstev z celé republiky.



Chelsea měla Petra Čecha, hradecké družstvo svého hrdinu – brankář Jan Moník chytil čtyři penalty z pěti a pokaždé vystihl směr. Byla to ostatně jeho povinnost: v předchozích zápasech spíše odpočíval, Hradec spoléhal více na ofenzívu.

„Jenomže bez našeho nejlepšího střelce Šimerdy, který si při špatném došlapu v semifinále zranil, jsme jinou možnost než se soustředit na defenzívu neměli,“ přiznal trenér Jiří Lhoták.

„Chtěl jsem klukům ta vítězství vrátit,“ připojil se Moník. „Chtěl jsem jako Petr Čech každou penaltu chytit a nakonec se to povedlo,“ radoval se.

Odpovědnosti se nezbavil ani kapitán Lukáš Trnka. Nizozemský hamoun Arijen Robben ani další neúspěšní střelci Bayernu Mnichov ho nijak nerozptýlili, třetí pokus v pořadí bezpečně proměnil. „Krásně jsem to poslal k tyči,“ pochvaloval si.

Vítězům předal pohár Josef Masopust, vicemistr světa 1962 a držitel Zlatého míče nejlepšího fotbalisty Evropy za tentýž rok. „Je to velká legenda,“ oceňovali osobní setkání hráči vítězného kolektivu.

„Stavím ho stejně vysoko jako vítězství v poháru,“ neskrýval emoce trenér Lhoták. Vysvětlovat klukům, kdo to byl Josef Masopust, nemusel, znali ho dobře. „Já se o starší slavné hráče zajímám,“ potvrdil kapitán Trnka.

Hradecký brankář Jan Moník likviduje už druhou penaltu v rozstřelu
Hradecký brankář Jan Moník likviduje už druhou penaltu v rozstřelu

Výhra, nebo trest?

Na hráče čeká zvláštní odměna: trénink s Jakubem Dovalilem, koučem českého výběru do 21 let. „To je snad trest ne, zase dřina!“ smál se brankář Moník. 

„Mě to láká, zkusit si, co dovedu,“ těší se na jednotku Trnka. Pocit, že by mu někdo cizí lezl do zelí, nemá ani trenér Lhoták. „Pana Dovalila uznávám, rád se něco přiučím,“ poskytuje mu široký prostor.

Kapitán hradeckých středoškoláků Lukáš Trnka přebírá pohár od Josefa MasopustaFoto Michal Beránek (Sport)

Další cenou je návštěva domácího střetnutí české reprezentace v kvalifikaci mistrovství světa 2014. „Ještě to není určeno, ale mělo by jít o jeden z podzimních duelů,“ nabízí Lenka Bogrová, zástupkyně České spořitelny, partnera české reprezentace i tohoto projektu, Maltu nebo Bulharsko.

„Klidně si počkáme na čtyřnásobné mistry světa Italy,“ nepospíchají na plnění hráči. Duel s Italy je na programu až v červnu příštího roku. Vědí dobře, že v Hradci Králové se tento zápas hrát nebude. „Stadion Pod lízátky mezinárodní parametry nemá,“ uznávají.

Obrovský pohár určený vítězi se bude stěhovat do východních Čech. „Bude vystavený ve škole,“ našel mu už místo trenér Lhoták.

Výsledky
Semifinále:
SPŠS Hradec Králové - SPŠ Tábor 3:2,
SPŠS a SOŠ prof. Švejcara - SŠ Bohemia Chrudim 3:0

O 5. místo: SOU U Krbu - SOŠP a SOU Prostějov 2:5

O 3. místo: SPŠ Tábor - SŠ Bohemia Chrudim 0:3

Finále: SPŠS Hradec Králové - SPŠS a SOŠ prof. Švejcara 1:1 (3:1 pk)

Nejlepší hráč: Petr Drahoš (SŠ Bohemia Chrudim)

Nejlepší brankář: Josef Rozsíval (SOŠP a SOU Prostějov)

Nejlepší střelec: Filip Šimerda (SPŠS Hradec Králové)    

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud