Petr Adam
1. ledna 2013 • 18:11

Komu pomohla amnestie? Vězení se vyhne i boss Chvalovský

Autor: Petr Adam
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Novoroční amnestie prezidenta Václava Klause musela potěšit i bývalého šéfa českého fotbalu. František Chvalovský získal jistotu, že se vyhne vězení v případě úvěrových podvodů.



Chvalovského kauzu spojenou s úvěrovými podvody začala policie vyšetřovat totiž již v roce 2001. Případ bývalého nejvýše postaveného fotbalového bosse proto splňuje podmínky amnestie.

Trestní stíhání bylo zahájeno před více než osmi lety, přičemž horní sazba v trestním zákoníku nepřesahuje v tomto případě deset let odnětí svobody.

To byl také trest, který si Chvalovský vyslechl u Městského soudu v Praze v červnu 2011. Letos v prosinci Vrchní soud rozsudek zrušil a vrátil ho zpátky právě k Městskému soudu. Ten už by nyní měl složku se jménem Chvalovského uzavřít.

O co přesně v celém případě šlo? Podle obvinění měl Chvalovský v letech 1998 až 1999, kdy ovládal potravinářské firmy Satrapa a Českomoravská agrární společnost (ČAS) spolu s dalšími pěti obviněnými manažery těchto firem připravit Komerční banku zhruba o 1,5 miliardy korun.

Obvinění podle policie půjčené peníze nepoužili na nákup zemědělských produktů, jak bylo s KB dohodnuto, ale na splácení předchozích dluhů.

Ve fotbalovém prostředí měl Chvalovský mnohem příznivější pověst. V paměti nejvíc zůstává příběh vesnického klubu z Blšan, který dokázal vytáhnout až do první ligy a stal se také prvním předsedou Českomoravského fotbalového svazu.

V roce 1993 stál u zrodu marketingového projektu STES, který do fotbalu přivedl silné sponzory. V letech 1998 až 2002 byl členem výkonného výboru Evropské fotbalové unie (UEFA).

V roce 2001 ve funkci předsedy fotbalového svazu skončil po odvolání na valné hromadě. Jednání se Chvalovský nemohl zúčastnit, protože v tu dobu seděl ve vazbě.

Po odstoupení Ivana Haška před rokem a půl se v médiích objevily spekulace, že by se mohl vrátit zpátky do českého fotbalu, Chvalovský to prostřednictvím svého advokáta Jindřicha Rajchla popřel.

Někdejší šéf ČMFS František Chvalovský na lavici obžalovaných, za ním právník Jindřich Rajchl
Někdejší šéf ČMFS František Chvalovský na lavici obžalovaných, za ním právník Jindřich Rajchl

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud