19. ledna 2013 • 09:45

Komedie nekončí: Pelta si chce vzít příklad z Klause, zvažuje amnestii

Autor: pan
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Velká část českého národa ještě nevstřebala rozhodnutí prezidenta Václava Klause amnestovat tisíce vězňů a už se pro ně dost možná vaří další silná káva. Příklad z hlavy státu chystají vzít i špičky českého fotbalu - předseda FAČR Miroslav Pelta a člen výkonného výboru Roman Berbr.



Dle informací deníku Insider totiž zvažují cosi na způsob fotbalové amnestie, která by omilostnila osoby zapletené v případné korupci.

Omilostnění by se mělo týkat těch kauz, které budou spadat do doby jejího zatím blíže nespecifikovaného vyhlášení, až po valnou hromadu FAČR, která se uskuteční 8. června 2013.

Případní "obvinění", kteří jsou spojeni s tajemnou koženou brašnou šéfa Sparty Daniela Křetínského, by tím sice disciplinárnímu řízení neunikli, neboť amnestie by se nevztahovala na již prošetřované případy, ale již by platila na další případné kauzy, které by z ní mohly vyplynout.

 Amnestie by se tedy netýkala ani tzv. „chřestýší" kauzy Paclíkovy Plzně. Opravdu šalamounské řešení.

Případné pardonování by se týkalo jen fotbalových, resp. disciplinárních trestů, policejní vyšetřování a možné tresty by byly zcela v jiné kompetenci.

Zatímco šéf českého fotbalu Miroslav Pelta si přeje pokud možno rychlé vyřešení skandálu, ke kterému by amnestie mohla výrazně pomoci, Jiří Golda trvá na důkazech, které mu Daniel Křetínský slíbil a do dnešní doby nedodal.

Daniel Křetínský dostal k předložení důkazů o korupci lhůtu do 4. února, jinak mu hrozí až patnáctiletý zákaz působení ve fotbale nebo peněžitý trest pro Spartu.

 „Existuje plán vyhlásit pod hlavičkou výkonného výboru FAČR, tedy jakési fotbalové vlády, že se na veškerá podezření nebo zjištění týkající se manipulací zápasů či nějakých podobných skutků uděluje z hlediska možného disciplinárního řízení amnestie. A to ode dne jejího vyhlášení až po den konání  volební valné hromady FAČR, která se koná 8. června 2013," uvádí zdroj Insideru.

Důvodem pro fotbalovou amnestii může být obava z existence možných kompromitujících materiálů, které by Sparta dle potřeby mohla využívat v době předvolební kampaně, kdy se rozhoduje o obsazení vlivných pozic.

„A to i proto, aby tím kompromitovala kandidáty na důležité fotbalové funkce, kteří  by jí nehráli do noty,“ dodává Insider.

První boje o pozice se rozjedou již příští týden, kdy jsou na programu valné hromady okresních fotbalových svazů.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud