Stanislav Hrabě
26. února 2013 • 05:00

Kdo dal nejvíc důležitých gólů? Messi na Müllera nestačí

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Lionel Messi je nejlepším střelcem světa všech dob – zní fotbalovým prostředím. Obhájci tohoto tvrzení se opírají o rekordy, které argentinský štírek boří jeden za druhým, a o jeho gólový apetit. Je však i jiné kritérium: důležitost přesných tref.



A tam má co dohánět. Jedničkou je Gerd Müller. Messi, ale i Cristiano Ronaldo, druhý fenomén dnešní doby, výrazně zaostávají.

Anglický novinář Liam Corbett trpělivě vyhledal střelce všech důležitých gólů na významných reprezentačních a klubových akcích od roku 1950, našel jich neuvěřitelné číslo – 1071.

Stanovil si bodovací kritéria, přičemž vzal v potaz pouze semifinálová a finálová utkání. Když se v určitém období hrála finále dvě, například v jihoamerické nejprestižnější mezinárodní soutěži klubů Copa Libertadores, body za góly půlil.

Nejvíce byl pochopitelně honorovaný zásah ve finále mistrovství světa, autoři, kteří byli v tomto oboru výjimečně úspěšní (třikrát skórovali Brazilci Pelé a Vavá, také Francouz Zidane), nasbírali dosti bodů.

Za přesnou trefu si připsali pět bodů. Za finále ME nebo Copa América přidělil Corbett čtyři, za finále nejvýznamnějších klubových kontinentálních soutěží jako Liga mistrů (před tím PMEZ) nebo Copa Libertadores tři. Semifinále, kde podle něj důležitost končila, mělo nižší hodnocení.

Vyšel mu pak žebříček střelců, kteří dávali nejdůležitější góly. A na prvním místě se ocitl, kdo jiný, kanonýr týmu Německa a strojní puška Bayernu Mnichov Gerd Müller. Nevadí, že mu Messi loni sebral rekord v počtu gólů za jeden kalendářní rok, když nastřílel neuvěřitelných 91 branek, kdežto Müller dosáhl v roce 1972 „jen“ na 85.

Corbettův žebříček naznačuje, že kapitán argentinského výběru a největší hvězda FC Barcelona má ještě co dohánět. Patří mu až 37. příčka se 13 body, o kousek lepší je jeho věčný konkurent – portugalský útočník a tahoun Realu Madrid Cristiano Ronaldo, jenž na 26. místě nasbíral dosud 16 bodů.

Oba mají však vrchol kariéry teprve před sebou. Corbettův žebříček pro ně tedy představuje velkou výzvu.

Kompletní žebříček si můžete prohlédnout na webu averageopposition.com (pozn.: Na 118. místě je jako nejlepší Čech veden Pavel Nedvěd, je mu však chybně připsána branka z finále EURO 1996. Proti Němcům z penalty skóroval Patrik Berger.)

Nejlepší desítku hráčů i s jejich statistikami si prohlédněte v fotogalerii

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud