17. dubna 2013 • 16:20

Gomez, Siegl či tři góly za 90 sekund... Památné rychlé hattricky

Autor: pj, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
Roboti místo trávníkářů? V bundeslize už tréninková hřiště sečou i automaticky
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | Nastoupil v závěru zápasu, ale v rozmezí šesti minut vsítil hattrick. Útočník Bayernu Mnichov Mario Gomez se ve včerejším pohárovém zápase s Wolfsburgem (6:1) blýskl třemi rychlými góly a dal vzpomenout na památné hattricky, které v minulosti fotbalové hvězdy nastřílely během krátké doby. Třeba sparťan Horst Siegl to stihl za osm minut. Nejrychlejší hattrick v historii ale padl během 90 sekund.



Úterní počin Maria Gomeze (3 góly za 6 minut) je úctyhodný. Nicméně v historii už padly rychlejší hattricky. Třeba Robbie Fowler s Gerdem Müllerem to stihli za čtyři minuty. A takový Tommy Ross drží oficiální rekord z roku 1964 – devadesát sekund!

Ptáte se, jak je to možné? Jak mohl stihnout tři góly za tak krátkou dobu? Vysvětlení je jednoduché. "Za našich časů jsme vstřelenou branku moc neoslavovali a kmitali zpátky na půlku. Vzpomínám si, že tenkrát mě jenom kapitán poplácal po hlavě a řekl: Výborně, synku," vzpomíná Ross.

A je toho názoru, že v současném fotbale je takřka nemožné jeho rekord překonat. "Ti kluci dnes oslavují branku třeba minutu," vysvětluje někdejší útočník, kterému se rekord povedl v pouhých osmnácti letech.

Na jaké rychlé hattricky nezapomeneme?


Tommy Ross (1964 Ross County - Nairn County 8:1) - 90 sekund
Švédové tvrdí, že o sekundu rychlejší byl Magnus Arvidsson ve druhé švédské lize před osmnácti lety. Ale oficiální rekord nejrychlejšího hattricku ve fotbalové historii drží Tommy Ross z roku 1964. Zaznamenal ho za neskutečných 90 vteřin v zápase skotských týmů Ross County - Nairn County, ve kterém nastřílel celkem sedm z osmi branek.

Gerd Müller (1975 Düsseldorf - Bayern Mnichov 6:5) - 4 minuty
Mnozí jej považují za nejlepšího útočníka, který kdy po evropských trávnících běhal. Ve své kariéře vsítil více než 600 branek. Bylo by naopak zvláštní, kdyby se mezi nejpamátnějšími třígólovými muži neobjevil. Hattrickem za čtyři minuty pokořil Düsseldorf v roce 1975. V utkání padlo celkem jedenáct gólů, ale Müller stál na straně poraženého Bayernu (5:6).

Robbie Fowler (1994 Liverpool - Arsenal 3:0) - 4 minuty
Fowlerovy tři góly byly jediné, které v zápase padly a zcela ochromily Arsenal. V Premier League jde o nejrychlejší hattrick v novodobé historii. Fowler prožil kus života v Liverpoolu, kde působil od mládežnických kategorií až do roku 2001. Na Anfield Road se stal nezapomenutelnou legendou. Přes zastávky v Leedsu a Manchesteru City se vrátil na jednu sezonu 2006/07.

David Villa (2007 Athletic Bilbao - Valencia 0:3) - 5 minut
Nynější hvězda Barcelony válela ještě ve Valencii. Postaral se o jeden z nejrychlejších hattricků ze hry. Přitom ještě deset minut před koncem na světelné tabuli svítil stav 0:0, Villa pak ale Bilbao pokořil třemi góly za pět minut. A vzal španělský rekord legendě Realu Madrid Raúlovi.

Mario Gomez (2013 Bayern - Wolfsburg 6:1) - 6 minut
Je to asi nejlepší náhradník v Německu. Mario Gomez to dokazuje zápas co zápas. Kdykoliv nastoupí, je pro branku soupeře nesmírně nebezpečný. Jako v úterý. Nastoupil v 77. minutě a během šesti minut zaznamenal hattrick. Bayern postoupil přes Wolfburg do finále Německého poháru.

Marco van Basten (1990 AC Milán - Atalanta 3:1) - 6 minut
Byl vzorem mnoha malých kluků. Jeho střelecká forma uchvátila celý svět. Svůj nejrychlejší hattrick zaznamenal v Itálii proti Atalantě, když oblékal dres AC Milán. Van Basten v sezoně vstřelil celkem 25 branek v 31 zápasech a pomohl milánskému gigantovi k titulu.


Další branky v zápase: první, druhý

Jermain Defoe (2009 Tottenham - Wigan 9:1) - 7 minut
Tottenham zvítězil vysoko 9:1 a zásluhu na tom měl malý štírek Jermain Defoe. Tři góly nasázel do sítě soupeře za sedm minut. Jde o druhý nejrychlejší hattrick v anglické Premier League po Fowlerovi. V samotném zápase vsítil dohromady pět branek a byl teprve třetím hráčem anglické ligy, komu se tohle povedlo.

Horst Siegl (1994 Sparta - Dukla 4:0) - 8 minut
Jde o nejrychlejší hattrick v Gambrinus lize. Horst Siegl se v první sezoně po rozdělení Československé ligy trefil do sítě Dukly během osmi minut. Památné jsou v české lize také hattricky Tomáše Krejčíka (Žižkov, 13 minut), Petra Bystroně (Ostrava, 15 minut) nebo Jiřího Kowalíka (Synot, 15 minut). Slávisté těžko zapomenou zase na Pavla Kuku a jeho hattrick za 23 minut v derby se Spartou (4:4) v březnu 2001. Vůbec nejrychlejšími v československé lize byla trojice Horák (Slavia, 1938/39), Bradáč (Slavia, 1946/47) a Lichtnégl (RH Brno, 1960/61). Těm se povedlo nastřílet tři góly za tři minuty.

Horst Siegl Horst SieglFoto Archiv Sportu

Bafetimbi Gomis (2011 Dinamo Záhřeb - Lyon 1:7) - 8 minut
Gomis pro změnu drží rekord nejrychlejšího hattricku v Lize mistrů. Povedl se mu před dvěma lety v zápase s Dinamem Záhřeb. Lyon tehdy zvítězil 7:1 a spekulovalo se, že došlo k podvodu. Francouzský klub šel totiž do poslední zápasu ve skupině jen s teoretickou šancí na postup, ale díky skóre nakonec prošel do osmifinále. Gomis nasázel čtyři góly.

Ole G.Solskjaer (1999 Nottingham - Man United 1:8) - 10 minut
Byl to nejlepší střídající náhradník, jakého kdy Alex Ferguson pod svými křídle měl. Ole Gunnar Solskjaer uměl přijít na hřiště v posledních minutách a rozhodnout zápas. V tom byl dokonalý. Jeho hattrick za deset minut není nejrychlejším v historii, ale jeho čtyři góly za dvanáct minut už ano.

Nejrychlejší hattricky v československé lize:
3 minuty
Václav Horák (Slavia 1938/39)
Antonín Bradáč (Slavia 1946/47)
Karel Lichtnégl (RH Brno 1960/61)

4 minuty
Václav Kokštejn (Sparta 1945/46)
Václav Sršeň (Baník Kladno 1954)
Július Vaško (Dynamo ČSD Košice 1952)
Dušan Ujhély (Lokomotíva Košice 1975/76)

5 minut
Antonín Hájek (SK Plzeň 1938/39)
Josef Bican (Slavia 1938/39)
Jozef Obert (Slovan Bratislava 1963/34)
Rekord v samostatné české lize: 
8 minut
Horst Siegl (Sparta 1993/94)
Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud