16. května 2014 • 12:26

Doživotní zákaz pro chuligány? Dovedu si to představit, říká Radostová

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
Roboti místo trávníkářů? V bundeslize už tréninková hřiště sečou i automaticky
VŠECHNA VIDEA ZDE

ONLINE ROZHOVOR | Jak si poradit s problémovými fanoušky na stadionech? Dá se ve fotbale vymýtit korupce? Kde se inspirovat v zahraničí? Nejen o těchto tématech mluvila předsedkyně odvolací a revizní komise FAČR a advokátka specializující se na sportovní právo KATEŘINA RADOSTOVÁ v online rozhovoru se čtenáři iSport.cz. Co si myslí o aktuálních tématech?



O přerušování zápasu

„Osobně nejsem pro přerušování kvůli osočování funkcionářů, ale za nebezpečná, rasistická, či násilná hesla rozhodně ano. Obávám se, že vulgarity se nám nepodaří vymýtit, jelikož pramení z emocí fanoušků a tady je spíše třeba apelovat na jejich vlastní zodpovědnost.“

O pokřiku „Jude Slavie“

„Považuji tento pokřik za podstatně horší, než nadávky týkající se některých funkcionářů. Avšak bohužel v rámci kompetence naší odvolací komise nejsme oprávněni toto řešit.“

O trestech ve fotbale

„Dovedu si trest doživotního zákazu představit pro všechny, kteří ohrožují nejen fotbal takový, ale i jeho dobré jméno.“

O opatřeních proti chuligánům

„Problém je v nedostatečné legislativní úpravě a ve zdlouhavém trestním řízení, popř. přestupkovém řízení. Pokud by došlo k legislativnímu zakotvení superrychlého zkráceného trestního řízení speciálně pro trestné činy na stadionech, např. tak, že by muselo být rozhodnuto do 48 hodin a i uložen trest, zajisté by se tak zabránilo dalšímu vstupu a jednání těchto chuligánů.“

Kateřina Radostová

Zdeněk Kotas, 16. května 2014
Dobrý den. Dovolte pár dotazů. 1.) Váš výklad v oblasti tzv. adresného ticketingu při prodeji vstupenek. Uniká my smysl tohoto, pakliže dosud neexistuje databáze, která by znemožnila již prodat vstupenku dané osobě ? Pak už totiž není jak poznat, že daný člověk např. má zákaz vstupu na stadion. Nic nepomůže jméno a narození na vstupence+obč. průkaz. Pokud se dostane dovnitř, udělá tam výtržnost, policie ho příp. legitimuje ... ale adresný ticketing ztratil smysl, dokud není dotyčný bloknut hned na počátku při koupi ... A databáze dosud není, jak pravil předseda Pelta. K čemu je to do doby existence databáze dobré ?
Všem fanouškům a všem, jejich dotazy jsem nestačila zodpovědět, se hluboce omlouvám, avšak jsem nucena vyrazit za seniory do Karlovarského kraje a pro ty z vás, kteří se mě chtějí na něco zeptat, klidně se na mě obraťte přes můj veřejný profil na Facebooku. Děkuji vám za pozornost a za Vaše podnětné dotazy a názory. Budu moc ráda, když mě podpoříte. Hezký den.
Štěpán, 16. května 2014
A co takhle doživotní zákaz pro úplatkáře, mafiány a další podvodníky? Jenomže to by vás tam 3/4 už dávno nebylo že? :)
Dovedu si takový trest doživotního zákazu představit pro všechny, kteří ohrožují nejen fotbal takový, ale i jeho dobré jméno.
pravnik, 16. května 2014
Dobrý den. Jsem studentem 4. ročníku Pfuk. Absolvoval jsem předmět sportovního práva v rámci voliteláku na škole, chodím i na různé semináře zabývající se touto tématikou. Jelikož by se mi hodila už nějaká praxe v Ak, navíc v oblasti, která mě zajímá, chtěl jsem se zeptat, jestli bych u vás mohl nastoupit. Děkuji a hodně štěstí při volbách :)
Pošlete mi životopis, nebo přijďte osobně ke mně do kanceláře.
Igor Mainka, 16. května 2014
Dobrý den, mám teda několik otázek. 1) Jak chcete zajistit kontrolu toho, aby se potrestaní fanoušci nedostali na stadion? 2) Pokud to chcete udělat formou registrace fanoušků, jak to uděláte, aby to nebylo proti zákonu o ochraně osobních údajů? 3) Registrace fanoušků má u nás velké mínus... Nelze zakoupit vstupenku v den utkání. Počítáte se změnou v této oblasti? 4) Problém na českých stadionech není jen ve fanoušcích, ale také v pořadatelské službě. Jak jí chcete kontrolovat? 5) Když budou registrovaní fanoušci, měla by ze stadionů zmizet Policie? 6) Když klub obdrží trest ve formě uzavření stadionu, proč jsou tímto zákazem potrestání i fanoušci hostů? V UEFA zápasech pamatuji situaci, kdy Inter Milán měl uzavřený stadion, ale fanoušci Artmedie Bratislava měli sektor otevřený. Proč to nejde u nás? Děkuji.
Viz. odpovědi výše a legislativa.
Mario Vdolek, 16. května 2014
Proč spolupracujete s lidmi jako 'Volal mi Pelta, vole'. Není vám z takových kádrů špatně?
Odvolací komise je nezávislý orgán, který má řadu kompetencí, avšak rozhodnutí výkonného výboru nesmí přezkoumávat.
Milos Zeman, 16. května 2014
Kdy konečně zmizí z českého fotbalového prostředí korupce?
Zřejmě asi nikdy. Tak jako v ostatních oblastech. Můžeme se však o to aktivně zasadit tak, že začneme v rámci výchovy.
Luděk, 16. května 2014
Dobrý den, jaký význam mělo Vaše účinkování v arbitráži kdy se Baník Ostrava snažil dostat dlužné peníze z Temešváru? Neviděli ani euro, Temešvár dál spokojeně funguje, budete nám povídat, že ve sportovnám prostředí existuje nějaký právní řád?
Myslím, že bylo velké vítězství, že se nám podařilo dosáhnout pravomocného rozhodnutí nejvyššího rozhodčího soudu pro sport v Lausanne, avšak bohužel FIFA, která je oprávněná exekuovat pravomocné rozhodnutí, nemá v ruce nástroj, jakým způsobem přinutit Temešvár, který je v insolvenci a není již členem tamní asociace k plnění. Rozhodně je třeba se zaměrit na takovéto situace i do budoucna v rámci mezinárodních jednání na úrovni jak národních asociací, tak vymahatelnosti práva obecně.
Sysel, 16. května 2014
Dobrý den paní Radostová, Mám na Vás více dotazů. 1) Jak chcete řešit, že fanoušci co napadnou pořadatele na stadionu nedostanou ihned po zadržení zákaz vstupu na zápasy? ale až po řádném soudu. Není to padlé na hlavu? soud se koná až za pul roku nejdrive.... 2) Uprava legislativa jako je zakon na slovensku? nebo myslite holandské a anglické modely? 3) možnosti českých klubů jsou rozsáhle, to nikdo nepopírá, ale pro většinu klubu je provedeni financně a z hlediska lidských zdrojů nákladné, a to nemluvím o administrativě. kolik povolení a žádostí a záznamu musí klub uchovávat. Jak s tímto chcete naložit?
Viz. mé odpovědi výše můžeme se samozřejmě nechat inspirovat jak na Slovensku, tak i anglickým modelem. Druhá věc je problém financování klubů. Výnosy z prodeje lístků již teď jen těžko pokrývají náklady na pořádání utkání.
Jiří Červený, 16. května 2014
Jak řešíte zakuklené securityna stadionech, kteří zahalením tváře porušují zákony ČR?
To je otázka na kompetentní osoby, které řeší přímo bezpečnost na stadionech.
jaroslav esteřák, 16. května 2014
Dobrý den, můj dotaz je jednoduchý.Jak se může tak krásná žena zabývat takovými vulgaritami a zákeřnostmi.
I v soudcovském taláru jsem se musela zabývat nepříliš hezkými věcmi.
Štěpán, 16. května 2014
Dobrý den, jak si vysvětlujete fakt, že během zápasů rodiny s dětmi a další "vyhovující" diváci na hlavních tribunách, za které své nesmyslné kroky proti fanouškům schováváte, volají po odvolání miroslava pelty minimálně stejně hlasitě, jako kotel aktivních?
Je to jejich právo mít vlastní názor.
JanJan, 16. května 2014
Dobrý den. Vy chcete docílit větší bezpečnosti na stadionech, ale nejdříve by jste se měla zaměřit, proč jsou na stadionech bezdůvodně napadeni fanoušci security službou, která řeže fanoušky hlava nehlava. Myslím si, že řádění fanoušků má svoje důvody a jedny z nich jsou právě páni ve žlutých vestách. A proto se chci zeptat, proč odsuzujete chování fanoušků , kteří se pouze na stadionech brání. Samozřejmě nesouhlasím s házením dělobuchů na hřiště apod. Pokud by jste se účastnila nějakého výjezdu, tak by jste určitě mluvila jinak. Bohužel jste jen další člověk, který odsuzuje skupinu lidí ,aniž by jste znala všechny okolnosti a interní záležitosti. Zde video napadení fanoušků: https://www.youtube.com/watch?v=aXBMsVPLYdQ
Viz. předchozí odpověď.
michal z opavy, 16. května 2014
Paní doktorko, jak chcete řešit agresivitu bezpečnostních agentur a policie? Já chodím (jezdím) na fotbal a slušně fandím přes 20 let, a z vlastní zkušenosti vím, že největší rizikem pro běžného fanouška je neadekvátní zásah policie či security. Nebo chcete pouze kriminalizovat jednu skupinu občanů, tj fanoušků, bez možnosti spravedlivého odvolání? Kdo potrestá brutalitu policie, pokud k ní dojde - a věřte tomu, že k policejní buzerací a provokacím dochází, viz nejčerstvěji sektor Slavie v Brně- co vy na to?
Jedna věc je příprava a výběr těch, kteří na stadionech zasahují. Druhá spolehlivá identifikace těch agresivních fanoušků legislativa a další nástroje, jak jsem již uvedla výše. Rozhodně je třeba, aby netrpěli ti slušní fanoušci.
Antonín Kurvinen , 16. května 2014
1.Zajímalo by mě jak souhlasíte s přerušováním zapasu ? A hlavně s ovlivňováním je takto. 2.Jak byste je řešila vy?
Omlouvám se všem, že nebudu odpovídat na podobné otázky adresně. A odkazuji tedy na své předchozí odpovědi.
Franta, 16. května 2014
Dosud jsme vždy jen tiše záviděli španělům a němcům, kteří mají pravidelně ve finale poháru 2 nejlepší týmy. Poprvé v novodobé historii se stalo, že ve finale českého poháru a sebe narazí 2 nejlepší týmy. Je to obrovský šlágr a svátek fotbalu! A co se stane? FAČR zakáže polovinu lístků! Místo superfinále z toho bude fraška před poloprázdným stadionem. Všude ve světě se hrají takové šlágry před vyprodaným hledištěm. Jen u nás je z toho taková ostuda.
Omlouvám se, viz. moje odpovědi výše.
Adolf, 16. května 2014
Byla jste někdy na fotbale? :D
Na fotbal jezdím opravdu velmi často. V rámci ligy i na několik utkání týdně.
P£lta, 16. května 2014
Dobry den,jste pro prerusovani zapasu kvuli vulgaritam? Jako velka fanynka fotbalu jste jiste byla mnohokrat napriklad na okresnim preboru..neprijde vam,ze tam pada mnohem vic vulgarit?pokud je to skodlive zejmena kvuli detem,neskodi jim mnohem vic vysilani vrazd a kriminalek,ktere v TV bezi jiz od rana?
Já osobně nejsem pro přerušování kvůli osočování funkcionářů, ale za nebezpečná, rasistická, či násilná hesla rozhodně ano. Obávám se, že vulgarity se nám nepodaří vymýtit, jelikož pramení z emocí fanoušků a tady je spíše třeba apelovat na jejich vlastní zodpovědnost vůči dětem a ostatním divákům.
1893, 16. května 2014
Dobry den,jste pro to,aby to na nasich stadionech vypadalo napriklad jako v Nemecku nebo Italii?
Pokud myslíte ta poklidná utkání bez větších excesů, tak určitě. V Itálii emotivnost Itálů dotváří skvělou atmosféru.
Bou!, 16. května 2014
Dobry den,neprisla jste si trochu trapne,kdyz ve sve kampani chcete ukazat jak strasne je to na ceskych stadionech a ukazujete lidem bitky fanousku Spartaku Moskva? Neukazuje to,ze jste v teto tematice uplne mimo a jen se vam to hodi do vaseho populistickeho kramu?
Byly to ilustrativní záběry, které měly poukázat na tuto problematiku, která se na stadionech děje.
Ivan Horník, 16. května 2014
Proč FAČR nevyřešila aféru "Křetínského brašna" a místo toho předala věc policii a odhlasovala změnu stanov, že v případě vyšetřování PČR nemůže sama vyšetřovat a trestat? Čeho se pan předseda Pelta bojí? Je některými kluby vydírán? Bude případ opět odložen, stejně jako v případě vycinkaného jara předsedy Pelty? Děkuji za upřímnou odpověď
To není otázka na mě, ale na vedení FAČR. Pokud vím, tak policie případ stále šetří.
Daniel Rubín, 16. května 2014
Jaký smysl má liga, kde se rok co rok připískává určitým klubům (Sparta, Plzeň, Příbram)? Jak chcete obhájit, že některým klubům přerušujete několikrát utkání za pokřik Pelta ven a vyhrožujete předčasným ukončením a naopak v zápase Teplice - Sparta raději utkání ukončíte před koncem hrací doby, když málem hoří stadion a narozdíl od vulgárních pokřiků jsou skutečně lidé ohrožováni?
Toto nejsem opravdu schopná ze své pozice předsedkyně odvolací komise jakýmkoliv způsobem ovlivnit. Nenominuji rozhodčí, ani jim neuděluji licence. Ani je naše komise nemůže trestat.
Miroslav Cink, 16. května 2014
Nejste schopni si poradit s pár desítkami fanoušků, kteří skandují pro asociaci nepříjemná hesla a znemožníte tak fotbalové veřejnosti návštěvu pohárového finále a na druhou stranu chcete spolupořádat Euro, kdy mohou přijet třeba fanoušci Turecka a Ukrajiny? Vnímáte tu absurditu??? Mimochodem, děkuji, že finále poháru mohu sledovat se svoji rodinou pouze v televizi, přitom jsem vaším vysněným fanouškem, kdy bych vzal na fotbal celou rodinu.
Myslím, že jsem dostatečně odpověděla již výše. Nepřísluší mi hodnotit rozhodnutí ohledně prodeje vstupenek na pohár, jelikož neznám podklady na základě kterých došlo k vyhodnocení, že z bezpečnostních důvodů bude prodej omezen.
kuliček jiří, 16. května 2014
nebylo by jednodušší zakázat činnost ve fotbale současnému vedení fačru.pelta vyvolal bouři a ted má žně.za tím co se děje může jedině vedení a hloupost korupcí cinklého pelty.plně souhlasim s pokřiky fanoušku na jeho adresu.
Je to váš názor a já ho respektuji.
Jakub Janíček, 16. května 2014
Dobrý den, můžete prosím zkusit vysvětlit nám, slušným fanouškům, z jakého důvodu bychom měli mít respekt k lidem, kteří vedou fotbalovou asociaci? Dva příklady za všechny. Pelta, jeden z aktérů korupční aféry, který nikdy nebyl potrestán (korupce totiž nejde odpracovat, ale odsedět) a Berbr, který v minulosti například vyhrožoval novinářům. A proč trestáte fanoušky, kteří skandují sice vulgární, ale i mezi fotbalovými funkcionáři naprosto běžné oslovení. Děkuji
Tito lidé, které zmiňujete, byli zvoleni do svých funkcí řádně na valné hromadě delegáty, tedy je to pak na vás a ostatních členech FAČR, koho kluby nominují, aby hlasoval. Za předpokladu, že by došlo ke změně volebního systému, např. na přímou volbu, je otázkou, jak by to vypadalo pak. Nicméně je třeba hledět i pozitivně na některé počiny, kteří funkcionáři FAČR činí. Např. naše fotbalová asociace byla oceněna celosvětově za nejlepší projekt členství. K otázkám přerušování utkání ve věci skandování urážlivých hesel jsem se již vyjádřila výše.
Martin, 16. května 2014
Předem Vám přeji mnoho úspěchů v boji s chuligáni . Bude to boj náročný a zdlouhavý. Je to vůbec v našich podmínkách (myslím zákonných) realizovatelné?
Viz. odpovědi na předchozí otázky. Je nezbytné přijmout odpovídající legislativní změny, či vytvořit speciální zákon. Pak si myslím, že by se nám mohlo podařit vrátit fotbal zpět slušným fanouškům a udělat z toho celospolečenskou událost tak, jako to bylo již za první republiky, když naši předkové to považovali za čest vzít si sváteční oblek a přijít fandit a podpořit svůj tým.
Martin S., 16. května 2014
Čím si vysvětlujete to, že týmy, které nemají problémové fanoušky mají tak slabou návštěvnost (Příbram, Jablonec, Dukla, Mladá Boleslav atd.)? Tam přece můžou chodit ty rodiny s dětmi...
To je samozřejmě i otázka na vedení těchto klubů a jejich PR oddělení, jakým způsobem mohou ve svém městě zatraktivnit předmětná utkání, ať již doprovodnými programy či jinými marketingovými nástroji.
matěj, 16. května 2014
Zdravím Vás. Možná jste expertka na sportovní právo, ale fotbalu, potažmo fanouškovské problematice, jak jsem měl již možnost vyčíst z vašeho projevu a facebookových komentářů, rozumíte stejně jako já dámské kosmetice. Chápu, že je to teď velice poutavé téma, ale pochybuju, že vám to nažene tolik voličů, abyste byla zvolena do tepla v Evropském parlamentu. Začněte se laskavě věnovat problematice korupce v českém fotbale, kvůli tomu jsou poloprázdné stadiony. Ať se vám daří.
To je váš názor. A nemusíte se mnou souhlasit. Rozhodně téma fanoušků není tématem pro zvolení do Evropského parlamentu, ale vyplývá jednoznačně z mé praxe a současně se toto téma diskutuje v ostatních členských zemích EU, tedy je to zajisté i celoevropská problematika, a proto se jí snažím věnovat. Problematika korupce je zajisté v našem národním měřítku problémem nejen ve fotbale. A na jakoukoliv změnu je třeba velmi komplikovaný a zdlouhavý proces, který ovšem začíná již v rodinách a ve výchově. A vlastním přístupu k životu a principům, které ovlivňují naše jednání.
capin, 16. května 2014
fotbalový fanoušci jsou před volbami vždy žhavé téma, co říkáte na lživý mediální obraz k fandícím fanouškům? jak je možné, že fanoušky na stadionech zavírají do klecí včetně těch rodin s dětmi, o kterých tvrdíte, že je chcete na stadionech z nichž nelze během zápasu odejít? proč se zakazuje zábavná, bezpečná pyrotechnika, legálně zakoupená v obchodních domech? a poslední dotaz, umíte anglicky a byla jste někdy živě na těch bájných stadionech v anglii? rozuměla jste slovům britských fans v té báječné sluníčkové atmosféře ?
Problematika sektorů na stadionech je také téma a věřím díky zpřísnění licenčních podmínek se do budoucna podaří tento problém eliminovat. Hovořím několika jazyky a do Londýna létám poměrně často. Mimochodem jsem se podílela na transferu brankáře Daňka do West Bromwich Albion a sama jsem byla na několika utkáních Arsenalu, tak i na stadionu ve Wembley a na Chelsea. A promiňte, v Anglii je to celospolečenská událost jít na fotbal. Atmosféra je tam fantastická, choreografie slušných fanoušků exceletní a samozřejmě i tam se dějí excesy, avšak jsou schopni rychle a účinně tyto excesy řešit a zasáhnout.
botupl, 16. května 2014
dobré probuzení kde jste byla před deseti lety kdy už tohle mělo platit ted pět minut po dvanácte budete machrovat jděte s Prltou někam jste pro smích
To jsem zrovna vykonávala justiční praxi :) Myslím si, že nikdy není pozdě něco změnit.
Dominik G., 16. května 2014
FaČR šikanuje a vyhání slušné fanoušky ze stadionu. Strašením a nesmyslnými zákazy a opatřeními, které fanoušky spíše vyhání ze stadionů kompletně. Místo aby se vyhnalo těch třicet co dělají bordel, paušalizují se nesmyslně všichni. Sprostá slova, promiňtě, v dnešní době? Asi nevíte co vše je povoleno řvát v Anglii že? Přerušují se tam zápasy? When Margie Tacher dias? znate? Zpívá se na hodně zápasech v PL, o tom se Peltovi ani nezdá. A doufám že prosazujete referendum o odvolání vašeho milovaného M. Pelty, jste snad členem ÚPD? ne? Jo děkuju celé FAČR, že nemůžu na zápas se Slaví Praha v Ostravě..Z Brna do Ostravy nejdřív pro lístek a potom znova na zápas se mi nechce a nemám na to.Hlavně vše na občanku....Takže děkuji, děkuji jak krásně to vedete a jak chcete zničit jeden z nejjedinečných stadionů v ČR - Bazaly. Děkuji!
Nemyslím si, že původním záměrem FAČR bylo postihnout slušné fanoušky. Přerušování z důvodu skandování a urážek vedoucích představitelů FAČR nepovažuji za příliš šťastné.
jiri mara, 16. května 2014
Proc neni exemplarne potrestan kdo prokazatene dela bordel aje vyfocen:'(vcetne svych spartanskych kamaradu :-)JE MI SPATNE Z TOHO JAK SE ROZHODUJE O ČESKÉM FOTBALE KTERÝ CHCEME MÍT VŠICHNI RÁDI.
Bohužel s vámi souhlasím, avšak problém je, jak jsem již uvedla v předchozích odpovědích, v nedostatečné legislativní úpravě a ve zdlouhavém trestním řízení, popř. přestupkovém řízení. Odvolací komise bohužel není kompetentní takovéto prohřešky řešit. Dovedu si představit, že pokud by došlo k legislativnímu zakotvení superrychlého zkráceného trestního řízení speciálně pro trestné činy na stadionech, např. tak, že by muselo být rozhodnuto do 48 hodin a i uložen trest, zajisté by se tak zabránilo dalšímu vstupu a jednání těchto chuligánů. Podotýkám, že teď střílím od boku a je to jen jedna z variant. Souhlasím s vámi, že takováto jednání tvrdě postihovat.
Trixx, 16. května 2014
Kdo podle vás na ten fotbal bude chodit když vyženete (vyštvete) Ultras ??? A nepiště rodiny s dětmi :)) Třeba taková Příbram, tam chuligány nemají a stejně tam rodiny s dětmi nechodí :)
Nevím, zdali máme stejný názor na ultras, protože znám ultras, kteří patří mezi slušné fanoušky. Já hovořím o radikálních fanoušcích, kteří nefandí, ale fotbal svým jednáním poškozují. Byla bych ráda, kdyby na fotbal začali chodit slušní fanoušci včetně rodin s dětmi, kteří se dnes z důvodů obav o své zdraví raději zdrží doma u televizních obrazovek.
Predseda, 16. května 2014
Zdravíčko, jste krásná, nejspíše i chytrá a vzdělaná žena.. nechápu tedy, proč se s prominutím ser*te do něčeho, o čem nic nevíte.. Chcete mít z fotbalu divadlo? Aby tam lidé jen seděli s párkem v ruce a koukali... ticho jako v hrobě?... Zkuste se zaměřit na věci okolo samotného zápasu, proč se dějí.... Proč nikdo neřeší neadekvátní zásahy a chování pořadatelů, policistů.. Vždy se akorát mluví a píše o tom, co se některým lidem hodí.. Přeji hodně štěstí, v jiné branži...
Vážím si vašeho komplimentu a respektuju váš názor, byť mě osobně neznáte, tak jen těžko můžete zhodnotit, jestli o fotbale něco vím, či ne. Ale na fotbal chodím od malička a fandím mu. Rozhodně fotbal není opera a emoce k němu patří a i já sama se občas nechám v zápalu fandění unést. S čím ale rezolutně nesouhlasím je násilí, agresivní potyčky, pyrotechnika a další projevy násilí na stadionech ze strany radikálních fanoušků, kteří nepodporují fotbal, ani svůj tým, ale jdou se tam pouze vybít. Tito pak berou fotbal nám, slušným fanouškům, kteří fotbal milují a chtějí si ho v klidu vychutnat, aniž by se museli obávat, že v nejlepším případě odejdou s propáleným oblečením, či polití pivem a musí svým ratolestem vysvětlovat, proč někdo pálí vlajku, nebo zapaluje transparenty a vytrhává sedačky. U druhé části otázky mi nezbývá nic jiného, než vám dát částečně za pravdu a to je i důvod, proč se snažím touto tématikou aktivně zaobírat a iniciovat nějaké radikálnější změny, kdy na jedné straně je třeba zvýšit bezpečnostní podmínky na stadionech, zpřísnit výběr pořadatelské služby, tak aby se mezi stewardy nedostaly osoby, které vpouštějí právě rizikové osoby a radikální fanoušky na stadion a nechají je pronést pyrotechniku. Připravuje se projekt profesionalizace stewardů ve spolupráci s UEFA tak, aby k těmto problém v takové míře nedocházelo. Dále je třeba upravit legislativu tak, aby policie i pořadatelská služba měli jasný nástroj, podle kterého mohou aktivně zasáhnout a nebudou přemýšlet, zdali se jedná o přestupek, či trestný čin. Já osobně jsem pro vytvoření speciálního zákona, který bude upravovat pořádání sportovních a kulturních akcí a bude jasně definovat pravomoce pořadatelské služby a specifikovat skutkové podstaty včetně jasných a přísných sankcí. Dále jde o to vytvořit i přehledné manuály tak, aby všechny osoby nejen pořadatelské služby, ale i osoby, které dohlížejí např. na kamerové systémy, byly schopny rychle vyhodnotit situaci a zasáhnout. A děkuji za vaše přání a i já Vám přeji hodně štěstí.
fanousek FC Banik, 16. května 2014
Dobry den, rad bych se zeptal, z jakeho duvodu, je po zpackanem zakroku PCR v utkani Baniku se Spartou zakaz slovniho projevu, at uz jakehokoliv na stadionech? Pokud vim, nikde jinde na svete tomu tak neni. Uvedomuji si lide na svazu, ze jen diky tomu opatreni se vse stupnovalo a s jistotou stupnovat bude? Jak si myslite, ze bude vypadat finale pohora v sobotu? Podle zakulisnich informaci, je nekolik stovek vstuopenek rozeslano mezi ulatras po cele CR. A co zapasy reprezentace? Od 1. do posledni minuty se bude rvat ze je Pelta ..... a nikdo s tim nic neudela..nebo se bude hrat pred holymi tribunami? Pelta jsi jde proti sobe! Banik py.o a diky za odpoved ;)
Já sama osobně nevnímám toto opatření jako šťastné, jelikož když někdo na stadionech hajloval, či měl obdobné projevy, tak k přerušování utkání nedocházelo a tato represe ze strany vedení FAČR se ukázala jako lehce zneužitelná, kdy samozřejmě vyvolala u řady radikálních fanoušků, ale i těch slušných fanoušků velmi negativní reakce, kdy samozřejmě přerušování má i negativní vliv na průběh celého utkání. Tato opatření se dají lehce zneužít ve prospěch zpřáteleného týmu, kdy ze strany fanoušků může dojít k úmyslnému skandování, aby došlo k přerušení či ukončení zápasu v případě, že se utkání nevyvíjí ve prospěch jejich týmu. K sobotnímu utkání: Jsem sama velmi zvědavá, jak to celé bude probíhat, zvláť když utkání bude foukat Miroslav Zelinka, který jako první přerušil kvůli vulgárnímu skandování proti předsedovi utkání. Osobně bych byla ráda za klidný průběh utkání a jeho dohrání tak, aby mohl být spravedlivě oceněn výkon fotbalistů na hřišti. Nicméně může to skončit i fiaskem a to by nebylo dobře pro celý fotbal. Apeluji na vás, jako na slušné fanoušky, podpořte kluky na hřišti a nechte je dohrát.
koks45, 16. května 2014
Dobrý den!Jak je možné ,že p.PELTA bojuje s urážkama vůči své osoby ,ale nedělá nic s dýmovnicema na stadionu, které ohrožují zdraví lidí? děkuji za odpověd
Domnívám se, že pan Pelta z pozice předsedy fotbalového svazu rozhodně nesedí úplně nečinně, jelikož delegoval již některé zástupce do speciální expertní komise společně s orgány Policie ČR a ministerstvem vnitra, která má za hlavní cíl najít rychlé řešení zvýšení bezpečnosti na stadionech. Co se pyrotechniky týče, tak zde to vnímám jako veliký problém i v kontextu s pořadatelskou službou, kdy dochází k pronášení na stadiony z důvodů nedostatečných prohlídek a opatření před utkáním.
Jiri Hamlik, 16. května 2014
proc se nikdo nezabyva pokrikem - jude slavie -,casto je slyset i pri televiznim prenosu, ktere sleduji urcite i deti? Dekuji
Považuji tento pokřik za podstatně horší, než nadávky týkající se některých funkcionářů. Avšak bohužel v rámci kompetence naší odvolací komise nejsme oprávněni toto řešit.

Kateřina Radostová při online rozhovoru se čtenáři iSport.cz
Kateřina Radostová při online rozhovoru se čtenáři iSport.cz

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud